800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Blog Schadevrije jaren

Schadevrije jaren gebruiken voor een ander motorrijtuig

30 mrt 2017
3 min leestijd

Opgebouwde schadevrije jaren geven jou recht op een korting op de autoverzekering. De korting kun je ook gebruiken voor een ander motorrijtuig. Het kan in bepaalde gevallen uit om je schadevrije jaren door te schuiven naar bijvoorbeeld een camper met een hoge cataloguswaarde. Op deze manier kun je ook jaren opgebouwd in een motorverzekering gebruiken voor de autoverzekering.

Bij het verzekeren van motorrijtuigen speelt het aantal schadevrije jaren een grote rol voor de hoogte van de premie. Je kunt een korting opbouwen tot 75% of zelfs 85%. Verzekerden die een slecht schadeverleden hebben kunnen zelfs een opslag op de premie krijgen van bijvoorbeeld 25%. Creatief zijn met schadevrije jaren is lonend.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Nadat je het rijbewijs hebt gehaald betaal je de eerste jaren een hoge premie. Dit komt door de keuze van verzekeraars om de hoogte van de premie afhankelijk te maken van het schadeverleden. Automobilisten die nog niet eerder een motorrijtuig verzekerd hebben beginnen met nul schadevrije jaren. Voor ieder jaar dat ze verzekerd zijn zonder een schade te claimen, bestaat er recht op één jaar. Bij het claimen van een schade verlies je weer 5 jaren. Het claimen van een schade wordt dus zwaar afgestraft.

Gaan alle schades ten laste van je schadevrije jaren?

Nee, verhaalbare schades kosten je geen jaren. Bij een aanrijding door toedoen van de tegenpartij keert de verzekeraar jouw schade uit als je WA-casco(all risk) verzekerd bent. Vervolgens wordt de schade verhaald op de tegenpartij. Dit kost jou geen schadevrije jaren. Hetzelfde geldt voor schade die verzekerd is volgens de WA beperkt casco. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan stormschade, ruitschade en diefstal van je auto.

Hoe kun je creatief zijn met schadevrije jaren?

Stel, je hebt al 5 jaren een motor verzekerd en je hebt nog nooit een schade geclaimd. De 5 opgebouwde jaren kun je ook uit de motorverzekering halen en juist gebruiken voor je autoverzekering. Op dezelfde manier kun je extra korting krijgen op een ander motorrijtuig. Zo is het voor jongeren aantrekkelijk om schadevrije jaren opgebouwd in een scooterverzekering later te gebruiken voor hun eerste auto.

Gebruik maken van de tweede autoregeling

Partners die beide een auto hebben kunnen gebruik maken van de tweede autoregeling. De tweede gezinsauto lift in deze regeling mee op de opgebouwde jaren van de eerste gezinsauto. Vaak is het wel noodzakelijk om de tweede auto bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Je kunt nog meer besparen door eerst voor de eerste auto online te vergelijken. Vervolgens verzeker je de tweede auto bij dezelfde verzekeraar als de eerste. De betreffende verzekeraar moet uiteraard wel de tweede autoregeling hanteren.

Lees ook:

Wat houdt de tweede autoregeling in?

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

 

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op