800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
verzekeringsfraude
Home De Vereende verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude is het opzettelijk misleiden van een verzekeraar om onterecht geld uitgekeerd te krijgen of premievoordeel te behalen. Het komt voor bij zowel schadeclaims als bij het afsluiten van verzekeringen. Er zijn verschillende soorten verzekeringsfraude en de straffen zijn streng.

Bekijk je verzekeringsopties na fraude

Wat is verzekeringsfraude?

Verzekeringsfraude is het opzettelijk misleiden van een verzekeraar om er zelf voordeel uit te halen. Elk jaar worden er duizenden verzekeringen aangevraagd met valse informatie en wordt er veel schade onterecht geclaimd. Lang niet iedereen die fraude pleegt, ziet zichzelf als fraudeur.

Voorbeelden van verzekeringsfraude

Extra gestolen spullen opgeven bij de verzekering na een inbraak.

Liegen over de inhoud van je koffer als je bagage verliest.

Oude schade claimen bij het herstellen van een beschadigde auto.

Daarnaast zoeken mensen vaak foto’s op van schade op het internet of laten AI-tools zoals ChatGPT een foto of factuur maken en dienen daarmee valse claims in. Schade-experts van de verzekeraar hebben dit altijd door.

4 soorten verzekeringsfraude

Er bestaan verschillende vormen van verzekeringsfraude.

1. Informatie verzwijgen bij je verzekeringsaanvraag

Vraag je een nieuwe verzekering aan? Dan stelt een verzekeraar je een paar vragen voordat hij de verzekeringsaanvraag accepteert. Als je deze vragen niet eerlijk beantwoordt, dan is er sprake van verzekeringsfraude. Bijvoorbeeld:

2. Meer dan de daadwerkelijk geleden schade claimen

Het is ook fraude als je verkeerde informatie geeft bij het melden van schade. Bijvoorbeeld als je bij een inbraak meer spullen opgeeft dan er echt gestolen zijn. Je geeft dan onjuiste informatie en maakt de schade groter zodat de verzekeraar meer betaalt. Dit is niet toegestaan.

3. Feiten verdraaien en valse claims indienen

Een andere manier van fraude is het indienen van nepclaims. Bijvoorbeeld als je zegt dat je telefoon is gestolen, terwijl je hem eigenlijk zelf bent kwijtgeraakt. Feiten veranderen zodat de verzekeringsmaatschappij je schade betaalt, is fraude.

4. Bewust schade maken

Het gebeurt vaak dat mensen expres een ongeluk veroorzaken of ergens tegenaan rijden om geld te krijgen. De verzekeraar moet dan bewijzen dat dit fraude is. Daarvoor schakelt de verzekeraar een specialist in.

Deze persoon kan meteen zien of een inbraak echt is of niet en of iemand zelf een ruit heeft ingeslagen. Soms is de ruit namelijk van binnenuit kapot gemaakt in plaats van van buitenaf.

Gevolgen verzekeringsfraude

Verzekeraars nemen verzekeringsfraude zeer serieus en besteden veel tijd besteed aan het herkennen, opsporen en verhelpen ervan.

Word je op fraude betrapt? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben:

Je krijgt geen schadevergoeding en moet de kosten zelf ophoesten.

Je moet een boete betalen. Sinds 2016 betaal je een minimum boete van 532 euro aan Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA).

Je moet eventuele onderzoekskosten betalen.

De verzekeraar doet aangifte bij de politie.

De verzekeringsmaatschappij royeert je verzekering direct.

Je krijgt een registratie in de database van Stichting CIS als fraudeur. De gegevens in deze databank zijn zichtbaar voor alle aangesloten verzekeraars. Dit maakt een nieuwe verzekering afsluiten moeilijk.

Je betaalt een hogere premie bij een volgende verzekering.

Fraudegevoelige verzekeringen

Het Verbond van Verzekeraars toonde aan dat er het meeste fraude wordt gepleegd met de volgende verzekeringen:

Verzekeringsfraude aanvechten

Als je wordt verdacht van verzekeringsfraude, kan dat grote gevolgen hebben. Denk je dat de registratie onterecht is? Dan kun je hiertegen in bezwaar gaan. Het is verstandig om hiervoor een advocaat in te schakelen.

Verjaringstermijn van verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude zorgt voor hoge kosten voor verzekeraars. Daarom blijft een melding van verzekeringsfraude langer staan dan andere meldingen. De melding blijft ongeveer 8 jaar zichtbaar. In deze periode kunnen alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen de melding zien.

Verzekeringsopties na fraude

Heb je verzekeringsfraude gepleegd? Dan kun je niet meer terecht bij een reguliere verzekeraar. De Vereende is één van de weinige verzekeraars waar je waarschijnlijk wel terecht kunt. Je betaalt wel een hoge premie.

Verzekeringsfraude melden

Denk je dat er sprake is van verzekeringsfraude? Doe dan een (anonieme) melding bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Deze organisatie helpt verzekeraars fraude voorkomen en oplossen en maakt deel uit van het Verbond van Verzekeraars.

Maak eenvoudig een melding via de website, mail naar cbv@verzekeraars.nl of bel naar 070-333 85 00.

Veelgestelde vragen over verzekeringsfraude

Hoe wordt verzekeringsfraude opgespoord?

Verzekeraars gebruiken geavanceerde systemen en speciaal opgeleide fraudeonderzoekers om verdachte claims te analyseren. Ze letten op afwijkende schadepatronen, inconsistenties in verklaringen en maken soms gebruik van externe experts of databases zoals Stichting CIS om fraude op te sporen.

Welke straffen staan op verzekeringsfraude?

Wie betrapt wordt op verzekeringsfraude krijgt geen schadevergoeding en kan een boete van minimaal €532 opgelegd krijgen. Daarnaast kunnen verzekeraars aangifte doen bij de politie, de verzekering beëindigen en onderzoekskosten verhalen. Ook volgt meestal een registratie in het CIS-register.

Hoe lang blijf je geregistreerd als fraudeur?

Een registratie van verzekeringsfraude in de database van Stichting CIS blijft in de meeste gevallen acht jaar zichtbaar. In deze periode kunnen andere verzekeraars de melding inzien, wat invloed heeft op het afsluiten van nieuwe verzekeringen.

Wat zijn de gevolgen van een CIS-registratie?

Een CIS-registratie als fraudeur maakt het lastig om nog een verzekering af te sluiten bij reguliere aanbieders. Daarnaast betaal je vaak een hogere premie en kan je aanvraag worden geweigerd. Ook bij bestaande verzekeringen kan de dekking worden aangepast of beëindigd.

Wat zijn voorbeelden van verzekeringsfraude?

Voorbeelden zijn: extra spullen opgeven na een inbraak, oude schade opnieuw claimen, een valse aangifte doen van diefstal of opzettelijk schade veroorzaken. Ook het verzwijgen van een strafrechtelijk verleden bij het aanvragen van een verzekering geldt als fraude.

Kun je nog een verzekering afsluiten na fraude?

Ja, maar niet bij reguliere verzekeraars. De Vereende is één van de weinige verzekeraars waar je waarschijnlijk wel terecht kunt. Je betaalt wel een hoge premie.

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op