800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kies ik een goede zorgverzekering?

Wist je dat door goed jouw zorgverzekering te vergelijken, je al snel een besparing kunt realiseren van € 100,- per jaar? Let er wel op dat je de juiste dekking hebt. Het is uiteindelijk belangrijk dat je een zorgverzekering heb die bij jouw situatie past. Een korting is daarbij leuk meegenomen, maar lang niet altijd het belangrijkste. Hierbij onze tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Profiteer van jouw collectieve zorgverzekering

Via een zorgcollectief is uw zorgverzekering in veel gevallen interessanter dan dezelfde verzekering buiten het collectief om. Dat komt, omdat in veel gevallen een korting wordt gegeven op de aanvullende (tandarts)verzekeringen. Bovendien bieden veel verzekeraars uitgebreidere dekkingen in de aanvullende pakketten voor de collectieve zorgverzekering

Kies de juiste basisverzekering

Er zijn vier soorten basisverzekeringen: budget, natura, combinatie en restitutie. De verschillen tussen deze zorgverzekeringen zitten onder meer in de contracten met zorgverleners.

Let op: de budgetverzekering is vaak goedkoper dan andere varianten, maar sommige zorgverzekeraars hebben dan niet met alle zorgverleners een contract. Hierdoor bestaat de kans dat je hoge zorgkosten kunt krijgen. Deze contracten gelden overigens alleen voor
planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.

Ga na of je recht hebt op zorgtoeslag

In enkele situaties heb je recht op zorgtoeslag. Contoleer dus goed of dit ook voor jou van toepassing is. Als dit het geval is, dan ontvang je maandelijks een bedrag waarmee je een gedeelte van de zorgpremie kan betalen. De Belastingdienst heeft meer informatie én laat zien of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel dat is.

Maak een vergelijking voor jezelf

Veel gezinnen willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en handig voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is jouw partner bij een andere verzekeraar wel voordeliger uit. Als je niet dezelfde wensen hebt, is het slim om allebei een aparte vergelijking te maken.

Verzeker je kind bij de ouder met de hoogste dekking

Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd. Maar bij wie schrijf je ze bij? Onder jou of onder jouw partner? Als je dezelfde dekking hebt als je partner, is dat niet belangrijk. Heb je allebei een andere dekking, schrijf jekind dan in onder de ouder met de breedste dekking. Je kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie, maar ook fysiotherapie.

Vraag een second opinion aan

Staat er een dure tandartsbehandeling voor u op de planning? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts. In een enkel geval is de behandeling bij de ene tandarts goedkoper dan bij de andere. Vraag je tandarts om een doorverwijzing. Overigens is een second opinion ook bij medisch specialistische zorg een verstandige overweging. Zeker wanneer je twijfelt over de geadviseerde behandeling of gestelde diagnose.

Betaal je premie per jaar in plaats van per maand

Wanneer je de premie in één keer betaalt, kan dat tot 2% korting opleveren. Als je dat bedrag achter de hand hebt kan je dat overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

Laat de ingreep door je huisarts doen

Sommige ingrepen kan je ook door de huisarts laten doen. Het voordeel hiervan is dat je bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Twee voorbeelden:

  • Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als je het in het ziekenhuis laat doen, betaalt je wel eigen risico.
  • Wanneer de huisarts bloed heeft afgenomen, dan is het afnemen voor jou zonder kosten, maar het bloedonderzoek door het laboratorium valt vervolgens weer wel onder het eigen risico.

Ga verstandig om met je eigen risico

Heb je in de laatste maanden van het jaar zorg nodig? Denk hierbij aan je eigen risico. Heb je je eigen risico opgemaakt dit jaar? Laat de behandeling dan nog vóór 31 december doen. Op 1 januari begint u namelijk weer met een nieuw eigen risico en moet u de behandeling waarschijnlijk zelf betalen.

Medicijnen

Zorgverzekeraars hanteren een preferentiebeleid voor medicijnen. Dit betekent dat ze een voorkeur hebben voor een bepaald medicijn als er meerdere van die medicijnen op de markt zijn. Meestal is dit het goedkoopste medicijn.

Apothekers geven altijd het preferente medicijn mee, omdat dit door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Als je niet goed reageert op het preferente medicijn, kun je met een verklaring van je huisarts een vergoeding voor een duurder medicijn aanvragen.

Heb je geen verklaring van je huisarts, dan betaal je het duurdere medicijn zelf. Ook als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je geen vergoeding voor een medicijn dat niet tot het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem behoort.

Preferentiebeleid in het kort

  • Zorgverzekeraars geven de voorkeur aan goedkopere medicijnen.
  • Apothekers geven altijd het preferente medicijn mee.
  • Als je niet goed reageert op het preferente medicijn, kun je een verklaring van je huisarts aanvragen voor een duurder medicijn.
  • Heb je geen verklaring van je huisarts, dan betaal je het duurdere medicijn zelf.

Wel of geen aanvullende verzekering?

Ben je gezond en verwacht je in komend jaar weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan denkt te gaan maken. Het is goed mogelijk dat het goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen, in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is veel goedkoper dan de goedkoopste tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s.

Let op dat je niet onderverzekerd bent

De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Als de zorg duurder is dan in Nederland kun je je hiervoor verzekeren via de aanvullende zorg- of een reisverzekering. Let daarbij op dat je niet dubbel of onderverzekerd bent. Kijk vooral goed naar je dekking wanneer je naar de Verenigde Staten gaat, de zorg is daar namelijk bijzonder duur.

Heb je vragen over bovenstaande tips of wil je liever persoonlijk advies? Geen probleem, wij helpen je graag! Onze zorgexperts zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 -17.00 op telefoonnummer: 088 – 12 10 251.

 

Zorgpremie Wekker; meld je aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2024 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Bereken direct de premie van je zorgverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op