800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Tieners overmoedig veilig betalen
Home Algemeen Regiobank onderzoek Limburg

RegioBank onderzoek: tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

13 sep 2023
4 min leestijd

82% van de jongeren uit Limburg geeft aan dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Maar WhatsApp-fraude herkennen ze niet altijd en wat een geldezel is, is een raadsel. 22% praat ook niet met ouders over de verschillende manier van betalen die er zijn. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van middelbare scholieren in opdracht van RegioBank onder 1.614 tieners tussen 11 en 17 jaar.

Veilig betalen

82% van de ondervraagde tieners uit Limburg zegt goed te weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. 32% herkent WhatsApp-fraude niet en 70% weet niet wat een geldezel is, terwijl steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Bijna een derde (18%) geeft aan dat ze nooit of soms hun pincode afschermen en 11% houdt hun pincode niet geheim.

Met het gebruik van betaalmiddelen bestaat ook een verantwoordelijkheid om hier veilig mee om te gaan. Vooral bij digitale betaalmiddelen zijn er allerlei manieren waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken. Meer dan tweederde (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zegt in een jaar tijd ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben ontvangen. Waarschijnlijk van een oplichter (Bron: CBS).

Tieners overmoedig veilig betalen bespreking

Kwart van de tieners uit Limburg praat niet met ouders over geldzaken

“Jongeren zouden de verschillende risico’s moeten herkennen die betaalverzoeken, betalen met betaalpas en andere betaalmethoden met zich meebrengen. Nu de scholen weer zijn begonnen zullen jongeren meer betalingen en terugbetalingen gaan verrichten. Een goed moment om eens het gesprek hierover met je tiener aan te gaan. Schermen ze bijvoorbeeld wel hun pincode af bij het betalen en hoe herkennen ze een echt betaalverzoek?,” zegt Geertje van Damme, adviseur bankzaken van Alpina Roerdalen, Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Sint Odiliënberg.

Top 5 betaalmethoden waar toegang tot hebben in Limburg

  • Contant geld (98%)
  • Betaalpas (89%)
  • Betaalverzoek (57%)
  • Mobiele app van de bank (48%
  • App/wallet op smartphone (21%)
Geertje van Damme

Ons kantoor is geopend op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur

“Heb je vragen? Loop binnen bij op de hoofdstraat 66 in Sint Odiliënberg; ik help je graag!”

Geertje van Damme
Adviseur bankzaken bij Alpina Roerdalen

Neem contact met ons op

Over RegioBank

RegioBank is al ruim 100 jaar actief in de buurt met meer dan 440 zelfstandig adviseurs. In die tijd is de bank uitgegroeid tot een vertrouwd gezicht in dorpen en kleine steden. De zelfstandig adviseurs kennen de mensen die er wonen en de ondernemers die er actief zijn. RegioBank heeft hart voor haar klanten en de buurt. Als bank die weet wat er speelt zet RegioBank zich samen met haar zelfstandig adviseurs in voor een leefbare buurt. Met financiële producten, dienstverlening en sociale initiatieven, zoals het VoordeBuurt Fonds, samen met het Oranjefonds, en Samen voor de buurt. Zo draagt de bank bij aan een buurt waar mensen prettig kunnen wonen, werken en leven. Daarom is RegioBank de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen.