800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Muntgeld in glazen potjes
Home Algemeen verruiming lijfrente

Nieuwe pensioenwet zorgt voor verruiming lijfrente

27 dec 2023
3 min leestijd

We hebben sinds 1 juli 2023 een nieuwe pensioenwet. De pensioenregels zijn flink op de schop gegaan om te zorgen dat het systeem past bij de huidige tijd. Een van de veranderingen heeft te maken met de lijfrente. Ondernemers, zzp’ers en werknemers hebben nu meer fiscale ruimte om een extra spaarpotje voor het pensioen op te bouwen.

Meer ruimte

De nieuwe regels geven ruimte om meer of langer te sparen met fiscaal voordeel. We lichten drie belangrijke veranderingen uit:

  • De fiscale jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies wordt verhoogd naar dertig procent van het inkomen waarmee je spaart voor jouw pensioen. Dat geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. De voorwaarde hierbij is dat je een pensioentekort hebt. Dit wil zeggen dat je na je pensioen niet meer zo kunt leven zoals je nu doet.
    Het maximaal aftrekbare bedrag is ook gestegen. Dit bedrag is afhankelijk van je leeftijd.
  • Je kunt met terugwerkende kracht gebruik maken van de jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies. Voorheen kon dit tot zeven jaar terug, tegenwoordig tot tien jaar terug. Ook is het maximaal aftrekbaar bedrag behoorlijk gestegen, er geldt echter wel een maximum.
  • Je kunt tot vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog premie inleggen voor extra lijfrente. Voorheen kon dat tot het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt.
Petri de Rechter

Lijfrente; hoe zit dat?

“Een lijfrenteverzekering is een veelvoorkomende vorm. Je betaalt maandelijks een premie en op een bepaald moment – bijvoorbeeld als je met pensioen gaat – kun je het bedrag periodiek laten uitkeren. De premie die je betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Zo zorgt het voor belastingvoordeel.

De uitkeringen van de lijfrenteverzekering zijn wel belast. Alleen als je vanaf de AOW-datum laat uitkeren, dan betaal je mogelijk minder belasting omdat je inkomen lager is.”

Petri de Rechter
Adviseur Vermogen en Verzekeringen bij Alpina Roerdalen

Neem contact met mij op

Denk er nu al over na

Het duurt misschien nog lang, maar het is goed om nu al na te denken over je financiën na de pensioengerechtigde leeftijd. Zo kom je later niet voor – vervelende – verrassingen te staan. Heb je vragen? Wij helpen je graag met persoonlijke advies.

Neem contact met ons op