800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
twee mannen vullen een formulier in na een auto-ongeluk

Wat te doen bij een auto­ongeluk?

Als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Of je nu zelf verantwoordelijk bent voor een ongeluk, of niet, er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen wanneer je een ongeluk heeft gehad.

Gelukkig kunt je terugvallen op je autoverzekering voor de afwikkeling van de schade. hier leggen we je uit wat te doen bij een auto-ongeluk.

14 dagen bedenktijd.

Een breed aanbod.

Hulp van onze experts.

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een autoverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je autoverzekering.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert autoverzekering

Al jaren expert autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Auto-ongeluk gehad: wat nu?

Hieronder enkele belangrijke tips wat u moet doen bij een auto-ongeluk

  • Blijf rustig en breng u zelf en eventuele andere betrokkenen in veiligheid.
  • Gewonden niet zomaar verplaatsen. Bel 112 voor ambulance of politie. (Indien lichte blikschade is dit niet nodig in Nederland)
  • Vul meteen samen met de betrokkenen het schadeformulier in. Verlaat de plek van het ongeval niet zonder gegevens achter de laten. Dit is strafbaar!
  • Breng de voertuigen naar een veilige plek, indien mogelijk. Als de weg niet geblokkeerd wordt laat u de voertuigen beter staan.
  • Auto wel verplaatsen? Zorg dat u zo veel mogelijk goede foto’s maakt van de situatie en schade.
  • Gebruik de gevarendriehoek om andere weggebruikers te waarschuwen.
  • Zijn er getuigen? Noteer hun gegevens.
  • Neem meteen contact met ons of de verzekeraar op

Wat te doen bij een auto-ongeluk in het buitenland?

Wat moet u doen als u een auto-ongeluk krijgt in het buitenland? U heeft dan te maken met de wetten en verkeersregels van dat land. Dat kan betekenen dat een schadeclaim op een andere manier ingediend moet worden dan in Nederland. Misschien is de tegenpartij naar Nederlands recht wel aansprakelijk voor de aanrijding, maar door afwijkende voorrangsregels in het buitenland niet. Daarnaast kan ook de afhandeling kan per land anders zijn.

Vertegenwoordiger verzekeraar hoe handelt die?

Om de schade na een auto-ongeluk snel af te handelen is er een wettelijke regeling binnen de EU. Elke verzekeringsmaatschappij moet een vertegenwoordiger in het buitenland hebben, met wie u de schade verder kunt afwikkelen zodra uw thuis bent. Deze regeling geldt in de landen in de EU, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Op het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kunt u zien wie de Nederlandse vertegenwoordiger is van de EU verzekeringsmaatschappij. U kunt bij schade contact met deze vertegenwoordiger opnemen voor de schade afhandeling.

Auto-ongeluk met fietser of voetganger: wie is aansprakelijk?

Bij een ongeluk moet er normaal gesproken eerst bewezen wie er aansprakelijk is. In de wet is echter bepaalt dat een bestuurder van een motorvoertuig altijd aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Wanneer u als bestuurder van een auto, motor of bromfiets een voetganger of fietser aanrijdt, bent u aansprakelijk. Dit houdt niet altijd in dat u schuldig bent, maar fietsers en voetgangers zijn veel kwetsbaarder in het verkeer. Zij hebben een grotere kans op zwaarder letsel en zijn daarom beschermd.

Schadeformulier invullen na een auto-ongeluk

Het schadeformulier ligt als het goed is in het dashboardkastje van uw auto. Als dat niet het geval is, kunt u daar beter alsnog voor zorgen. Het niet bij de hand hebben van het schadeformulier bij een ongeval kan problematisch zijn. Mocht u niet meer in het bezit zijn van een schadeformulier, vraag dan een nieuw formulier op bij uw verzekeraar of uw tussenpersoon. U kunt ook een schadeformulier van onze site downloaden.

Daarnaast is het juist invullen van een schadeformulier heel belangrijk. Zo zorgt u er voor dat de schade afwikkeling vlot kan verlopen. Zorg er dan ook altijd voor dat u de voor- en achterzijde volledig ingevuld en ondertekend naar uw verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon verstuurt. Wij hebben voor u een video gemaakt waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe u een schadeformulier moet invullen.

mensen op kantoor

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij of het waarborgfonds. Heeft iemand bij u schade veroorzaakt maar heeft u geen dekking op uw eigen polis, dan kan 112schade.nl u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

Naar 112schade.nl

vrouw aan telefoon

Vragen? Neem contact op

Mocht je nog vragen hebben over een auto-ongeluk of over een ander onderwerp, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen graag.

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Neem contact op

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op