800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat zijn de regels omtrent het schorsen van een auto?

Heeft u een auto, maar bent u van plan deze een tijd niet te gebruiken? Bijvoorbeeld vanwege een lange reis of langdurig herstel na een operatie? Dan kunt u het kenteken van de auto schorsen. Tijdens de schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals de verzekeringsplicht, APK-plicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Er gelden wel een aantal regels omtrent het schorsen van een auto. In dit artikel lichten we deze voor u toe!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

regels auto schorsen

Regel 1: U mag niet met een geschorste auto rijden

Een voordeel van het schorsen van uw auto is dat u bespaart op de kosten, doordat u niet aan de voertuigverplichtingen hoeft te voldoen. Een van die voertuigverplichtingen is het afsluiten van een autoverzekering. In Nederland is het wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor uw auto. Hiermee bent u verzekerd voor schade die u bij een ander veroorzaakt. Zonder autoverzekering mag u dus ook de weg niet op met uw auto. Als uw auto geschorst is, kunt u uw autoverzekering stopzetten.

Wanneer u toch de weg op gaat met een geschorste auto kan de politie u verschillende boetes opleggen. De boete voor een geschorste auto is zo’n €400. Verder voldoet uw auto waarschijnlijk niet aan de APK-plicht, omdat hij geschorst is. De boete voor een verlopen APK is €140. Tot slot heeft u tijdens de schorsingsperiode geen wegenbelasting betaalt. Als u in een geschorste auto rijdt kan de Belastingdienst u dus een naheffing opleggen. Alles bij elkaar kunnen de kosten dus flink oplopen als u deze regel overtreed.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Regel 2: U mag niet op de openbare weg parkeren

Aansluitend op de vorige regel geldt ook dat de auto zich niet op de openbare weg mag bevinden. Dit geldt ook voor geparkeerd staan op of langs de openbare weg. Een geschorste auto moet daarom altijd op eigen terrein staan. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Een openbare parkeergarage geldt dus niet als eigen terrein. Ook paden, bermen en zijkanten van wegen vallen onder de openbare weg. Kijk na het schorsen van uw auto dus goed uit waar u uw auto parkeert. Ook in dit geval kunt u een fikse boete krijgen.

Regel 3: Na de schorsingsperiode moet u direct weer aan alle voertuigverplichtingen voldoen

Tijdens het schorsen kiest u voor een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U moet dan direct weer aan alle voertuigverplichtingen voldoen. De auto moet dus APK gekeurd zijn en u moet een autoverzekering hebben afgesloten. Bent u van plan langer geen gebruik te maken van de auto? Dan kunt u de schorsing ook verlengen.

Overige regels omtrent het schorsen van een auto

Veder zijn er een aantal zaken waar u op moet letten bij het schorsen van een auto:

  • De persoon die de auto schorst moet minimaal 18 jaar zijn
  • Het voertuig moet op uw naam staan
  • Als de geregistreerde eigenaar van het voertuig is overleden kunt u geen schorsing aanvragen. De auto moet eerst worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op