800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe zit het met de verzekering bij het overschrijven van een auto?

Denk bij het overschrijven van een auto op jouw naam om de autoverzekering. Je kunt denken “dat kan nog wel”, maar dat kan jou duur komen te staan. Door het veroorzaken van een ongeval kun je in één klap failliet zijn.

Een autoverzekering afsluiten is een kwestie van online een kenteken invoeren en een paar vragen beantwoorden. Je hoeft geen lastige vragen over de auto op te zoeken, want aan de hand van het kenteken is veel informatie al te achterhalen. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Deze kun je vinden op het tenaamstellingsverslag dat je krijgt van de verkoper. De code staat ook op de kentekencard. Deze blog gaat over de auto, maar geldt ook voor het verzekeren van andere motorrijtuigen. De boetebedragen kunnen wel van elkaar afwijken.

De auto niet gelijk verzekeren heeft gevolgen

Het vergeten van het verzekeren kan een hoge boete tot gevolg hebben. De financiële gevolgen zijn veel groter als je een ongeval veroorzaakt met de onverzekerde auto. Zeker als je hierdoor letsel veroorzaakt of als het slachtoffer overlijdt aan de verwondingen. De boete bedraagt €550. Mogelijk krijg je niet gelijk een boete, maar eerst een waarschuwing. Bij het veroorzaken van een schade kunnen de financiële gevolgen beperkt blijven tot een paar duizend euro bij blikschade. Bij letsel kan de schadelast in de honderdduizenden euro’s oplopen. Je blijft mogelijk je leven lang betalen voor het niet verzekeren van je auto.

auto overschrijven op jouw naam gelijk verzekeren

Auto overschrijven en verzekeren

Als je een auto koopt, is het belangrijk dat deze op tijd verzekerd is. In Nederland is er namelijk een verzekeringsplicht. Zodra het kenteken van de auto op jouw naam is overgeschreven moet je een autoverzekering afsluiten. Het is verstandig om direct een autoverzekering af te sluiten op het moment dat de auto op jouw naam is overgeschreven. Zo kun je direct met de auto de weg op. Zonder autoverzekering mag je niet in de auto rijden. Voor het rijden in een onverzekerde auto kun je een fikse boete krijgen. Bovendien is schade die je veroorzaakt met een onverzekerde auto niet gedekt. Je draait in dat geval dus zelf voor alle kosten op.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Auto alsnog verzekeren

Zodra je er achter komt dat je auto niet verzekerd is, moet je gelijk actie ondernemen. Verzekeraars zijn niet bereid om je auto met terugwerkende kracht te verzekeren. Ze willen je namelijk niet verzekeren, terwijl je mogelijk met de auto al een schade veroorzaakt hebt. Ook zijn verzekeraars niet bereid om je een verklaring af te geven om onder een boete uit te kunnen. Het enige wat je kunt doen is de auto zo snel mogelijk alsnog verzekeren.

Wat te doen bij een onterechte boete?

Als de verzekeraar vergeet om jouw kenteken aan te melden, kun je ook een boete thuisgestuurd krijgen. Ook door een storing in het aanmeldproces bij de verzekeraar of de RDW kan dit gebeuren. In dat geval kun je onder de boete uit komen door een verklaring op te vragen bij de verzekeraar. Dit is een zogenaamde artikel 34 verklaring. Met deze verklaring wordt de boete weer ingetrokken. De verzekeraar stuurt de brief en lost het probleem op.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekeringen

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op