Hoe zit het met de verzekering bij het overschrijven van een auto?
Denk bij het overschrijven van een auto op jouw naam om de autoverzekering. Je kunt denken “dat kan nog wel”, maar dat kan jou duur komen te staan. Door het veroorzaken van een ongeval kun je in één klap failliet zijn.
Een autoverzekering afsluiten is een kwestie van online een kenteken invoeren en een paar vragen beantwoorden. Je hoeft geen lastige vragen over de auto op te zoeken, want aan de hand van het kenteken is veel informatie al te achterhalen. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Deze kun je vinden op het tenaamstellingsverslag dat je krijgt van de verkoper. De code staat ook op de kentekencard. Deze blog gaat over de auto, maar geldt ook voor het verzekeren van andere motorrijtuigen. De boetebedragen kunnen wel van elkaar afwijken.
De auto niet gelijk verzekeren heeft gevolgen
Het vergeten van het verzekeren kan een hoge boete tot gevolg hebben. De financiële gevolgen zijn veel groter als je een ongeval veroorzaakt met de onverzekerde auto. Zeker als je hierdoor letsel veroorzaakt of als het slachtoffer overlijdt aan de verwondingen. De boete bedraagt €550. Mogelijk krijg je niet gelijk een boete, maar eerst een waarschuwing. Bij het veroorzaken van een schade kunnen de financiële gevolgen beperkt blijven tot een paar duizend euro bij blikschade. Bij letsel kan de schadelast in de honderdduizenden euro’s oplopen. Je blijft mogelijk je leven lang betalen voor het niet verzekeren van je auto.
Auto overschrijven en verzekeren
Als je een auto koopt, is het belangrijk dat deze op tijd verzekerd is. In Nederland is er namelijk een verzekeringsplicht. Zodra het kenteken van de auto op jouw naam is overgeschreven moet je een autoverzekering afsluiten. Het is verstandig om direct een autoverzekering af te sluiten op het moment dat de auto op jouw naam is overgeschreven. Zo kun je direct met de auto de weg op. Zonder autoverzekering mag je niet in de auto rijden. Voor het rijden in een onverzekerde auto kun je een fikse boete krijgen. Bovendien is schade die je veroorzaakt met een onverzekerde auto niet gedekt. Je draait in dat geval dus zelf voor alle kosten op.
Auto alsnog verzekeren
Zodra je er achter komt dat je auto niet verzekerd is, moet je gelijk actie ondernemen. Verzekeraars zijn niet bereid om je auto met terugwerkende kracht te verzekeren. Ze willen je namelijk niet verzekeren, terwijl je mogelijk met de auto al een schade veroorzaakt hebt. Ook zijn verzekeraars niet bereid om je een verklaring af te geven om onder een boete uit te kunnen. Het enige wat je kunt doen is de auto zo snel mogelijk alsnog verzekeren.
Wat te doen bij een onterechte boete?
Als de verzekeraar vergeet om jouw kenteken aan te melden, kun je ook een boete thuisgestuurd krijgen. Ook door een storing in het aanmeldproces bij de verzekeraar of de RDW kan dit gebeuren. In dat geval kun je onder de boete uit komen door een verklaring op te vragen bij de verzekeraar. Dit is een zogenaamde artikel 34 verklaring. Met deze verklaring wordt de boete weer ingetrokken. De verzekeraar stuurt de brief en lost het probleem op.
Gebaseerd op 3697 reviews
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.