Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

auto-total-loss

Wanneer wordt een auto total loss verklaard door de verzekering?

Raak je betrokken bij een ongeluk en wordt jouw auto total loss verklaard. Dan betekent dit dat jouw auto onherstelbaar beschadigd is.

Raak je betrokken bij een ongeluk en wordt jouw auto total loss verklaard. Dan betekent dit dat jouw auto onherstelbaar beschadigd is.

Je kunt jouw auto niet meer gebruiken of de reparatie is duurder dan de dagwaarde van de auto. Wat jouw autoverzekering in zo’n geval vergoedt, hangt af van de dekkingsvorm.

Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard, namelijk:

1

Technisch total loss

Technisch total loss wil zeggen dat de auto zo erg beschadigd is dat deze niet meer gerepareerd kan worden. Ook wanneer een auto gestolen is, kan er gesproken worden over technisch total loss.

2

Economisch total loss

Als een auto economisch total loss wordt verklaard dan zijn de reparatiekosten hoger dan de waarde van de auto. Dit wordt bepaald aan de hand van de dagwaarde (voor het ongeluk) en de restwaarde (na het ongeluk) van de auto.

De dekking van je autoverzekering

We kijken goed naar je auto, vergelijken een groot aantal autoverzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Welke dekkingsvorm keert uit als een auto total loss is?

De drie standaard verzekeringsvormen bij een autoverzekering zijn:

WA verzekering

Bij de koop van een auto dien je direct minimaal een WA verzekering af te sluiten. Schades aangericht aan anderen worden met deze dekking vergoed. Voor auto’s van 10 jaar of ouder kiezen veel mensen voor alleen de verplichte WA-verzekering. Deze verzekering vergoed echter geen schade aan jouw eigen auto. Als het ongeluk jouw schuld was, krijg je de schade aan jouw eigen auto niet vergoed. Heeft iemand anders het ongeluk veroorzaakt, dan kun je de schade verhalen op de tegenpartij.

WA beperkt casco

Een goed alternatief met een ruimere dekking is de WA beperkt casco verzekering. Deze dekking vergoedt niet alleen de schades aan anderen. Ook schades veroorzaakt door een aanrijding met loslopende dieren, hagel en storm, bliksem, brand en ontploffing, ruitbreuk, diefstal en poging tot diefstal vallen onder de WA beperkt casco dekking. Bezitters van auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud kiezen vaak voor deze dekking. Is jouw auto total loss door (een van) bovenstaande oorzaken dan vergoedt een WA beperkt casco autoverzekering over het algemeen deze schade. Is het ongeluk door jou veroorzaakt, dan vergoedt ook deze dekking echter de schade niet.

Allrisk autoverzekering

Bezitters van nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud kiezen vaak voor de meest uitgebreide dekking, namelijk de allrisk verzekering. Bij deze casco dekking wordt schade aan jouw eigen auto door aanrijdingen ook vergoed door jouw eigen verzekeraar. Daarnaast is vandalismeschade met de allrisk dekking ook verzekerd. De allrisk verzekering vergoedt wanneer het ongeluk door jouw schuld is veroorzaakt én wanneer iemand anders het ongeluk heeft veroorzaakt. Wanneer je jouw auto total loss rijdt terwijl je onder invloed bent van alcohol of drugs, valt dit niet onder de dekking.

Veelgestelde vragen over auto total loss

Wat is mijn dagwaarde van de auto als die total loss is?

De dagwaarde van de auto is belangrijk wanneer jouw auto technisch total loss wordt verklaard. Dan heb je namelijk recht op de dagwaarde. Is jouw auto economisch total loss dan heb je recht op de dagwaarde min de restwaarde.
Stel dat jouw auto een dagwaarde heeft van €5.000,- en de restwaarde van de auto €1.000,- is. Als de reparatiekosten boven de €4.000,- (dagwaarde €5.000 – restwaarde €1.000) uitkomen, dan wordt jouw auto economisch total loss verklaard.

Je mag de auto dan aanhouden, mits deze te repareren is. Je krijgt van jouw autoverzekering dan de dagwaarde min de restwaarde uitgekeerd.

Hoe bereken ik de dagwaarde van een auto die total loss is?

Meestal wordt de dagwaarde van een auto die total loss is, berekend door een schade-expert. Ben je het niet eens met de dagwaarde? Bespreek dit dan eerst met de schade-expert en vraag ook om een uitleg en onderbouwing van het expertise-rapport.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op