Lakschade aan auto: claimen of zelf betalen?

Lakschade aan je auto is natuurlijk zonde en wil je het liefst snel laten herstellen. Een WA of Beperkt Casco autoverzekering biedt helaas geen vergoeding voor lakschade. Of dit nou gaat om krassen op jouw auto of een andere vorm van lakschade. Ben je allrisk verzekerd? Dan wordt lakschade aan jouw auto wel vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Is de dader wel bekend, dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Hier hoef je, naast het invullen van een schadeformulier, niets extra’s voor te doen.

Het claimen van lakschade is niet altijd gunstig. Vaak val je terug in het aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaal je indirect toch voor de krassen, omdat de premie van jouw autoverzekering wordt verhoogd. Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op. Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd, krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. De autoverzekering moet dan wel op jouw naam staan. Door het claimen van een schade verlies je schadevrije jaren, waardoor je iets meer voor jouw autoverzekering moet gaan betalen.

Kras op auto wat doet de verzekering?

Of de reparatie van een kras op jouw auto vergoed wordt door de verzekeraar is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Helaas bieden een WA of beperkt casco autoverzekering geen dekking bij lakschade. Als je een Allrisk autoverzekering hebt, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit. Als je een kras op jouw auto ontdekt, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met jouw verzekeraar of tussenpersoon. Deze vertelt je wat je moet doen om de schade te claimen. Soms moet een schade eerst getaxeerd worden door een expert, maar vaak kun je direct naar de garage.

Auto lakschade hoe los je dit op?

Auto lakschade kan iedereen overkomen. Door iemand anders, maar ook doordat je zelf per ongeluk tegen een paaltje rijdt of langs de muur schuurt. Auto lakschade kun je natuurlijk altijd door een garage laten herstellen. Dit kan echter al snel een grote kostenpost worden, want lakschade repareren is niet altijd goedkoop. Is de schade niet al te erg? Dan kun je misschien proberen om de schade zelf te herstellen met een lakstift of autolak spuitbus. Ga echter niet zomaar zelf aan de slag. Je kunt professioneel advies vragen of jezelf online goed inlezen en instructievideo’s bekijken.

Waar kan ik lakschade herstellen?

Keert het Waarborgfonds niks uit? Dan zou je de lakschade zelf kunnen herstellen of een bedrijf/garage inschakelen die het voor je doet. Dit kost je echter al snel honderden euro’s. Ga je de lakschade zelf herstellen, vraag dan altijd professioneel advies voordat je hieraan begint.

Lakschade repareren hoe werkt het?

Lakschade lijkt altijd eenvoudig te repareren, maar dit is helaas niet altijd het geval. Dit is afhankelijk van de grootte van de schade en waar deze zit. Zo is schade aan een spiegelkap vaak makkelijk te herstellen, maar is lakschade aan de voorbumper niet altijd zo eenvoudig. Bovendien heb je soms te maken met onzichtbare schade, bijvoorbeeld achter de bumper. Als je de lakschade door een garage laat repareren zullen de kosten al snel oplopen. Al helemaal als er een onderdeel moet worden vervangen of als de auto overgespoten moet worden. Kleine, oppervlakkige lakschades kun je misschien zelf repareren, bijvoorbeeld met een lakstift of autolak spuitbus.

Kan ik autoverzekeringen vergelijken?

Per autoverzekering kunnen de premies en voorwaarden sterk verschillen. Op www.alpina.nl kun je gemakkelijk online autoverzekeringen vergelijken en direct afsluiten wanneer je een autoverzekering hebt gevonden die beter bij jou en jouw auto past dan je huidige verzekering.

Heb je een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 19-06-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op