Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Lakschade aan auto: claimen of zelf betalen?

Lakschade aan je auto is natuurlijk zonde en wil je het liefst snel laten herstellen. Een WA of Beperkt Casco autoverzekering biedt helaas geen vergoeding voor lakschade. Of dit nou gaat om krassen op jouw auto of een andere vorm van lakschade. Ben je allrisk verzekerd? Dan wordt lakschade aan jouw auto wel vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Is de dader wel bekend, dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de tegenpartij. Hier hoef je, naast het invullen van een schadeformulier, niets extra’s voor te doen.

Het claimen van lakschade is niet altijd gunstig. Vaak val je terug in het aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaal je indirect toch voor de krassen, omdat de premie van jouw autoverzekering wordt verhoogd. Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op. Als je schadevrije jaren hebt opgebouwd, krijg je korting op de premie van jouw autoverzekering. De autoverzekering moet dan wel op jouw naam staan. Door het claimen van een schade verlies je schadevrije jaren, waardoor je iets meer voor jouw autoverzekering moet gaan betalen.

lakschade auto

Ik heb lakschade aan de auto wat moet ik doen?

Het verschilt per geval of de dader van de lakschade wel of niet bekend is. Is de dader bekend en ben je WA of beperkt casco verzekerd? Dan moet je de schade zelf verhalen op de tegenpartij. Het is verstandig om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en zorg voor voldoende bewijslast door foto’s te maken en eventuele getuigenverklaringen. Zo kan de verzekeraar de schade en schuldvraag goed bepalen en zal uiteindelijk de schade vergoeden, indien je in jouw gelijk wordt gesteld.

Heb je een rechtsbijstandverzekering dan kun je deze verzekering inschakelen en hoef je niet zelf de verzekeraar van de tegenpartij te benaderen. Daarnaast is het mogelijk om 112schade in te schakelen. Zij zullen (kosteloos) de schade voor je verhalen.

Is de dader niet bekend of heb je de lakschade zelf veroorzaakt? Bedenk dan goed of je de schade gaat claimen op jouw allrisk autoverzekering. Dit kost je, zoals eerder vermeld, schadevrije jaren. Soms is het mogelijk om zelf de krassen in jouw auto te herstellen. Zo bespaar je flink op de kosten van een reparatie.

In sommige gevallen kun je een vergoeding krijgen van het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Indirect betaalt dus iedereen die een motorrijtuig heeft (en verzekerd heeft!) aan het Waarborgfonds mee. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat de schade door een andere auto is veroorzaakt en je hebt minimaal twee getuigenverklaringen nodig.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Kras op auto wat doet de verzekering?

Of de reparatie van een kras op jouw auto vergoed wordt door de verzekeraar is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Helaas bieden een WA of beperkt casco autoverzekering geen dekking bij lakschade. Als je een Allrisk autoverzekering hebt, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit. Als je een kras op jouw auto ontdekt, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met jouw verzekeraar of tussenpersoon. Deze vertelt je wat je moet doen om de schade te claimen. Soms moet een schade eerst getaxeerd worden door een expert, maar vaak kun je direct naar de garage.

Auto lakschade hoe los je dit op?

Auto lakschade kan iedereen overkomen. Door iemand anders, maar ook doordat je zelf per ongeluk tegen een paaltje rijdt of langs de muur schuurt. Auto lakschade kun je natuurlijk altijd door een garage laten herstellen. Dit kan echter al snel een grote kostenpost worden, want lakschade repareren is niet altijd goedkoop. Is de schade niet al te erg? Dan kun je misschien proberen om de schade zelf te herstellen met een lakstift of autolak spuitbus. Ga echter niet zomaar zelf aan de slag. Je kunt professioneel advies vragen of jezelf online goed inlezen en instructievideo’s bekijken.

Waar kan ik lakschade herstellen?

Keert het Waarborgfonds niks uit? Dan zou je de lakschade zelf kunnen herstellen of een bedrijf/garage inschakelen die het voor je doet. Dit kost je echter al snel honderden euro’s. Ga je de lakschade zelf herstellen, vraag dan altijd professioneel advies voordat je hieraan begint.

Lakschade repareren hoe werkt het?

Lakschade lijkt altijd eenvoudig te repareren, maar dit is helaas niet altijd het geval. Dit is afhankelijk van de grootte van de schade en waar deze zit. Zo is schade aan een spiegelkap vaak makkelijk te herstellen, maar is lakschade aan de voorbumper niet altijd zo eenvoudig. Bovendien heb je soms te maken met onzichtbare schade, bijvoorbeeld achter de bumper. Als je de lakschade door een garage laat repareren zullen de kosten al snel oplopen. Al helemaal als er een onderdeel moet worden vervangen of als de auto overgespoten moet worden. Kleine, oppervlakkige lakschades kun je misschien zelf repareren, bijvoorbeeld met een lakstift of autolak spuitbus.

Kan ik autoverzekeringen vergelijken?

Per autoverzekering kunnen de premies en voorwaarden sterk verschillen. Op www.alpina.nl kun je gemakkelijk online autoverzekeringen vergelijken en direct afsluiten wanneer je een autoverzekering hebt gevonden die beter bij jou en jouw auto past dan je huidige verzekering.

Heb je een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op