Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

man achter laptop thuis

Autoverzekering kiezen: 6 tips!

Een autoverzekering kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn zoveel verschillende verzekeraars en er zitten soms grote verschillen in dekkingen, premies en polisvoorwaarden. Waar moet je nou allemaal op letten? Wij geven je 6 tips voor het kiezen van de juiste autoverzekering!

Naar autoverzekering vergelijken

6 tips voor het kiezen van de juiste autoverzekering

Tip 1: Kies de juiste dekking

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kiezen van de juiste dekkingsvorm voor je autoverzekering kan soms overweldigend zijn.

WA verzekering

Je bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor schade die je anderen toebrengt. Schade aan jouw eigen auto is hiermee niet verzekerd. Een WA-verzekering wordt daarom vaak gekozen voor auto’s van 10 jaar en ouder.

WA + beperkt casco

Je kunt ook kiezen voor de uitgebreidere WA + beperkt casco dekking. Daarmee ben je ook verzekerd voor schade door brand, hagel, storm, bliksem, ontploffing, ruitbreuk, diefstal, poging tot diefstal en schade door een aanrijding met loslopende dieren. Een WA + beperkt casco kost je maar iets meer per maand, maar dan ben je wel meteen een stuk uitgebreider verzekerd. De WA beperkt casco wordt vaak gekozen voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud.

Allrisk verzekering

Tot slot is er de allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide dekkingsvorm. Met een allrisk autoverzekering ben je niet alleen verzekerd voor alle eerdergenoemde schade, maar ook voor schade aan je eigen auto door eigen schuld. Voor nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud wordt meestal een allrisk verzekering gekozen.

De leeftijd van de auto

Kijk altijd naar de leeftijd van je auto bij het kiezen van een dekking, maar staar je er niet blind op. Ook oudere auto’s kunnen soms beter uitgebreid verzekerd worden. Met de juiste dekking zorg je ervoor dat je in elke situatie goed verzekerd bent. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, en dan hebben we het nog niet eens over letselschade. Het is daarom fijn om goed verzekerd te zijn, zo voorkom je torenhoge kosten.

Tip 2: Kijk of er aanvullende verzekeringen zijn die voor jou van belang zijn

Bij een autoverzekering kun je ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Zo kun je een rechtsbijstandverzekeringongevalleninzittenden verzekeringschade inzittenden verzekering of een pechhulpverzekering afsluiten bij je autoverzekering. Controleer wel altijd even of je niet per ongeluk een dubbele verzekering afsluit. Heb je ergens al een losse pechhulpverzekering afgesloten? Dan hoef je pechhulp natuurlijk niet nogmaals mee te verzekeren bij je autoverzekering. Neem alleen een aanvullende dekking op jouw autoverzekering als dit echt toegevoegde waarde voor je heeft.

Tip 3: Nieuwe auto? Sluit een nieuwwaarderegeling af

De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat je van de verzekeraar een bedrag krijgt dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kunnen kopen op het moment dat je auto total loss wordt verklaard of is gestolen.

De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat je van de verzekeraar een bedrag krijgt dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kunnen kopen op het moment dat je auto total loss wordt verklaard of is gestolen. Veel verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van 1 jaar, maar sommige hanteren een regeling van 3 jaar. Na afloop van deze periode gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde van de auto, waardoor je een stuk minder vergoed krijgt.

Tip 4: Kijk goed naar het eigen risico

Het eigen risico is het gedeelte dat je zelf betaalt bij schade aan de auto.

De meeste verzekeraars werken met een standaard eigen risico. Stel dat je een eigen risico van €150,- hebt. Als de schade €2500,- is, krijg je van de verzekeraar dus €2350,- uitgekeerd. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen en sommige verzekeraars hanteren zelfs helemaal geen eigen risico. Kijk altijd goed welk bedrag jouw autoverzekeraar hanteert voor je de verzekering afsluit.

Tip 5: Vergeet autoaccessoires niet mee te verzekeren

Denk aan Speciale velgen, lederen bekleding of een trekhaak.

Als je een autoverzekering afsluit wil je natuurlijk dat je autoaccessoires ook zijn meeverzekerd. Standaardaccessoires, zoals een airco of dakraam zijn standaard meeverzekerd. Het zijn dan accessoires die in de fabriek al ingebouwd zijn. Extra accessoires zijn accessoires die je later zelf hebt toegevoegd. Deze kun je apart meeverzekeren. Geef extra accessoires daarom altijd door aan de verzekeraar, dan weet je zeker dat deze zijn meeverzekerd.

Tip 6: Goedkope autoverzekering afsluiten? Bespaar niet op kwaliteit!

Vergelijk altijd verschillende autoverzekeringen met elkaar. Misschien vind je bij een andere verzekeraar wel dezelfde dekking tegen een lagere prijs.

Bij het kiezen van een autoverzekering wil je misschien graag besparen op de kosten. Logisch, een auto is vaak al duur genoeg. Je kunt dan natuurlijk de goedkoopste dekking kiezen. Nu misschien fijn, maar op het moment dat u een ongeval krijgt, baal je dat je niet beter verzekerd bent. Vergelijk daarom altijd verschillende autoverzekeringen met elkaar. Misschien vind je bij een andere verzekeraar wel dezelfde dekking tegen een lagere prijs. Door autoverzekeringen te vergelijken vind je de beste dekking tegen de laagste prijs.

Bonustip: Controleer tussentijds de dekking van je auto

Doordat auto’s langer meegaan dan vroeger is het verstandig om langer een uitgebreide autoverzekering af te sluiten.

Heb je een goede autoverzekering afgesloten? Controleer regelmatig tussendoor even de dekking. Tegenwoordig gaan auto’s namelijk langer mee dan vroeger. De gemiddelde leeftijd waarop een auto gesloopt wordt is volgens Stichting Bovag-Rai Mobiliteit tegenwoordig 18 jaar. Daarom is het soms verstandig om langer een uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Premies en polisvoorwaarden van een autoverzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook jouw persoonlijke situatie kan natuurlijk jaarlijks veranderen. Wij adviseren daarom om jaarlijks te controleren of je autoverzekering nog wel bij je past.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering

14 dagen bedenktijd

Probeer ons product risicovrij met de 14-daagse tevredenheidsgarantie

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op