800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Autoverzekering kiezen: 6 tips!

Een autoverzekering kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn zoveel verschillende verzekeraars en er zitten soms grote verschillen in dekkingen, premies en polisvoorwaarden. Waar moet u nou allemaal op letten? Wij geven u 6 tips voor het kiezen van de juiste autoverzekering!

Tip 1: Kies de juiste dekking

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kiezen van de juiste dekkingsvorm voor uw autoverzekering kan soms overweldigend zijn. U bent verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Met een WA verzekering bent u verzekerd voor schade die u anderen toebrengt. Schade aan uw eigen auto is hiermee niet verzekerd. Een WA-verzekering wordt daarom vaak gekozen voor auto’s van 10 jaar en ouder.

U kunt ook kiezen voor de uitgebreidere WA + beperkt casco dekking. Daarmee bent u ook verzekerd voor schade door brand, hagel, storm, bliksem, ontploffing, ruitbreuk, diefstal, poging tot diefstal en schade door een aanrijding met loslopende dieren. Een WA + beperkt casco kost u maar iets meer per maand, maar dan bent u wel meteen een stuk uitgebreider verzekerd. De WA beperkt casco wordt vaak gekozen voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud.

Tot slot is er de allrisk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide dekkingsvorm. Met een allrisk autoverzekering bent u niet alleen verzekerd voor alle eerdergenoemde schade, maar ook voor schade aan uw eigen auto door eigen schuld. Voor nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar oud wordt meestal een allrisk verzekering gekozen.

Kijk altijd naar de leeftijd van uw auto bij het kiezen van een dekking, maar staar u er niet blind op. Ook oudere auto’s kunnen soms beter uitgebreid verzekerd worden. Met de juiste dekking zorgt u ervoor dat u in elke situatie goed verzekerd bent. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, en dan hebben we het nog niet eens over letselschade. Het is daarom fijn om goed verzekerd te zijn, zo voorkomt u torenhoge kosten.

Tip 2: Kijk of er aanvullende verzekeringen zijn die voor u van belang zijn

Bij een autoverzekering kunt u ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Zo kunt u een rechtsbijstandverzekering, ongevalleninzittenden verzekering, schade inzittenden verzekering of een pechhulpverzekering afsluiten bij uw autoverzekering. Controleer wel altijd even of u niet per ongeluk een dubbele verzekering afsluit. Heeft u ergens al een losse pechhulpverzekering afgesloten? Dan hoeft u pechhulp natuurlijk niet nogmaals mee te verzekeren bij uw autoverzekering. Neem alleen een aanvullende dekking op uw autoverzekering als dit echt toegevoegde waarde voor u heeft.

Tip 3: Nieuwe auto? Sluit een nieuwwaarderegeling af

De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat u van de verzekeraar een bedrag krijgt dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kunnen kopen, op het moment dat uw auto total loss wordt verklaard of is gestolen. Veel verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling van 1 jaar, maar sommige hanteren een regeling van 3 jaar.  Na afloop van deze periode gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde van de auto, waardoor u een stuk minder vergoed krijgt.

autoverzekering kiezen

Tip 4: Kijk goed naar het eigen risico

Het eigen risico is het gedeelte dat u zelf betaalt bij schade aan de auto. De meeste verzekeraars werken met een standaard eigen risico. Stel dat u een eigen risico van €150,- heeft. Als de schade €2500,- is, krijgt u van de verzekeraar dus €2350,- uitgekeerd. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen en sommige verzekeraars hanteren zelfs helemaal geen eigen risico. Kijk altijd goed welk bedrag uw autoverzekeraar hanteert voor u de verzekering afsluit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Tip 5: Vergeet autoaccessoires niet mee te verzekeren

Speciale velgen, lederen bekleding of een trekhaak. Als u een autoverzekering afsluit wilt u natuurlijk dat uw autoaccessoires ook zijn meeverzekerd. Standaardaccessoires, zoals een airco of dakraam zijn standaard meeverzekerd. Het zijn dan accessoires die in de fabriek al ingebouwd zijn. Extra accessoires zijn accessoires die u later zelf heeft toegevoegd. Deze kunt u apart meeverzekeren. Geef extra accessoires daarom altijd door aan de verzekeraar, dan weet u zeker dat deze zijn meeverzekerd.

Tip 6: Goedkope autoverzekering afsluiten? Bespaar niet op kwaliteit!

Bij het kiezen van een autoverzekering wilt u misschien graag besparen op de kosten. Logisch, een auto is vaak al duur genoeg.  U kunt dan natuurlijk de goedkoopste dekking kiezen. Nu misschien fijn, maar op het moment dat u een ongeval krijgt baalt u dat u niet beter verzekerd bent. Vergelijk daarom altijd verschillende autoverzekeringen met elkaar. Misschien vindt u bij een andere verzekeraar wel dezelfde dekking tegen een lagere prijs. Door autoverzekeringen te vergelijken vindt u de beste dekking tegen de laagste prijs.

Bonustip: Controleer tussentijds de dekking van uw auto

Heeft u een goede autoverzekering afgesloten? Controleer regelmatig tussendoor even de dekking. Tegenwoordig gaan auto’s namelijk langer mee dan vroeger. De gemiddelde leeftijd waarop een auto gesloopt wordt is volgens Stichting Bovag-Rai Mobiliteit tegenwoordig 18 jaar. Daarom is het soms verstandig om langer een uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Premies en polisvoorwaarden van een autoverzekering kunnen ieder jaar veranderen. Ook uw persoonlijke situatie kan natuurlijk jaarlijks veranderen. Wij adviseren daarom om jaarlijks te controleren of uw autoverzekering nog wel bij u past.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op