Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

RDW schorsen

Gebruikt u uw auto voor een langere periode niet? Misschien verblijft u voor een langdurig periode in het buitenland, heeft u een operatie gehad waardoor u langdurig niet kan rijden of omdat de auto niet bedoeld is voor dagelijks gebruik. Dan is het verstandig om het kenteken van uw auto te schorsen. U kunt daarmee veel onnodige kosten besparen. Gedurende de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen (WA autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en APK). Schorsen en ontschorsen van uw kenteken kan eenvoudig online via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), bij het kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. Alle informatie omtrent RDW schorsen vindt u hieronder!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

rdw schorsen

Wat houdt schorsen precies in?

Wanneer u een langere periode geen gebruik maakt van uw auto kunt u het voertuig schorsen. Schorsen betekent het tijdelijk buiten werking stellen. Er wordt dan een schorsing aangevraagd van de geldigheid van het kentekenbewijs. U schorst dus tijdelijk het kenteken van uw voertuig. U hoeft dan niet meer te voldoen aan de voertuigverplichtingen, dit zijn de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. U moet wel zelf de autoverzekering opzeggen. De schorsing geldt voor 1, 2 of 3 jaar en is geldig vanaf de datum dat u de schorsing aanmeldt tot en met precies 1, 2 of 3 jaar later, afhankelijk van wat u heeft gekozen als schorsingsperiode.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat heb ik nodig?

Wanneer u online het kenteken van uw auto wil schorsen heeft u uw DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD? Dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl. Daarnaast heeft u het kenteken van uw auto nodig en de mogelijkheid om via internetbankieren betalingen te verrichten. Bij het schorsen van uw auto bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation heeft u twee opties. Optie 1: u heeft een origineel geldig legitimatiebewijs, overschrijvingsbewijs en tenaamstellingsbewijs. Optie 2: u heeft een origineel geldig legitimatiebewijs, kentekencard en tenaamstellingscode.

Hoe kan ik mijn auto schorsen?

U kunt het kenteken van uw auto online schorsen, maar ook bij het kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. U kunt het kenteken van uw auto online schorsen op de website van de RDW. U kunt de schorsing dan elk moment van de dag doen, dus op een moment dat het u uitkomt. Als u de schorsing liever via een loket regelt, kunt u dit doen bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.

Online schorsen

Stap 1: Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’ en log in met uw DigiD.
Stap 2: Vul de gevraagde gegevens in bij DigiD en daarna komt u in de RDW omgeving.
Stap 3: Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wil schorsen.
Stap 4: Kies hoe lang u het voertuig wil schorsen (1, 2 of 3 jaar).
Stap 5: Betaal de kosten via iDEAL.
Stap 6: U ontvangt per mail een bevestiging van de aanvraag.
Stap 7: Let op! Het kenteken is pas geschorst zodra u een tweede mail van de RDW heeft ontvangen. Het RDW stuurt u binnen 5 werkdagen een nieuw tenaamstellingsbewijs met daarin de (verwachte) einddatum van de schorsing. Print en bewaar deze e-mail goed. Deze mail is uw bewijs van de schorsing.
Stap 8: De RDW geeft aan de Belangdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch maar u moet zelf de verzekering stopzetten.

Schorsen bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation

Stap 1: Ga naar het kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.
Sap 2: Kies hoe lang u uw voertuig wil schorsen (1, 2 of 3 jaar).
Stap 3: Betaal de kosten.
Stap 4: Het kenteken is direct geschorst.
Sap 5: U ontvangt van de medewerker een schorsingsverslag met daarin de (verwachte) einddatum van de schorsing. Bewaar dit schorsingsverslag goed, dit is uw bewijs voor de schorsing.
Stap 6: De RDW geeft aan de Belangdienst door dat het kenteken is geschorst. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch maar u moet zelf de verzekering stopzetten.

Auto schorsen: waar parkeren?

Uw geschorste auto mag zich niet op openbare wegen bevinden in zowel Nederland als in het buitenland. Ook mag de auto niet langs de openbare weg geparkeerd staan. Dit houdt in dat de auto op eigen terrein of in een afgesloten garage geparkeerd moet staan. Een openbare parkeergarage geldt als een openbare weg en is dus niet toegestaan. U riskeert een hoge boete wanneer uw geschorste auto toch op een openbare plek geparkeerd staat.

Hoe vaak mag je een auto schorsen?

Vóór 2019 werd een extra hoog boetetarief van €120 gehanteerd wanneer u uw auto jonger dan 15 jaar meermaals binnen 1 jaar schorste. Inmiddels is deze regel verandert. U mag uw auto tegenwoordig zo vaak schorsen als u wil. U betaalt wel telkens het hoge schorsingstarief.

RDW schorsen auto

Het schorsen van een auto gaat via de RDW. Waar u vroeger naar het postkantoor moest, kan een schorsing tegenwoordig heel gemakkelijk online worden geregeld. Een auto schorsen doet u als u van plan bent de auto een tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een langdurige reparatie, omdat u voor langere tijd naar het buitenland gaat, omdat u er vanwege een operatie een tijd niet in kan rijden of omdat de auto onderdeel is van een verzameling en niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Door de auto te schorsen voorkomt u onnodige kosten, omdat u niet meer hoeft te voldoen aan de voertuigverplichtingen. Verkoopt u een auto waarvan het kenteken is geschorst? U hoeft dan niets te doen. De schorsing vervalt zodra de verkoper het voertuig op zijn/haar naam heeft laten overschrijven.

RDW schorsen opheffen

Na de door u aangegeven schorsingsperiode van 1, 2 of 3 jaar stopt de schorsing automatisch. U ontvangt 1 maand voor de schorsing afloopt een herinneringsbrief van de RDW. Het is ook mogelijk om de schorsing van uw voertuig eerder op te heffen als u weer wil rijden met uw voertuig op de openbare weg.  De minimale schorsingsperiode is 1 maand. Wanneer u de schorsing van uw auto binnen 1 maand beëindigd na het begin van de schorsing, moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. Deze motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betaalt u via een naheffing. Wanneer de schorsing is opgeheven moet u direct weer aan alle voertuigverplichtingen voldoen.

RDW schorsen verlengen

Als u uw auto langer wil schorsen dan is het mogelijk om de schorsing te verlengen. Het verlengen van de schorsing kan uiterlijk op de einddatum van de schorsing. De schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Wanneer u de schorsing vóór de maximale 6 weken (voor de einddatum van de schorsing) verlengt, houdt u niet de oude vervaldatum. De nieuwe vervaldatum is de datum waarop de nieuwe schorsing verlengt is plus 1, 2 of 3 jaar. U ontvangt 1 maand voor de schorsing afloopt een herinneringsbrief van de RDW. U kunt de schorsing online verlengen, maar ook bij het kentekenloket, RDW-balie en RDW-keuringsstation.

RDW schorsen kosten

Het aanvragen en verlengen van een schorsing kost geld. De precieze kosten van een schorsing hangt af van het type en de leeftijd van uw auto. Is uw auto tot en met 14 jaar? Dan betaalt u het zogeheten ‘normaal tarief’. Is uw auto 15 jaar of ouder? Dan betaalt u het zogeheten ‘laag tarief’. Het verlengen van een schorsing valt onder het lage schorsingstarief.  U krijgt helaas geen kosten terug wanneer u de schorsing eerder beëindigt.

RDW schorsen kenteken

Bij het schorsen van uw auto wordt het kenteken van uw auto geschorst. Er wordt dan een schorsing aangevraagd van de geldigheid van het kentekenbewijs. U schorst dus tijdelijk het kenteken van uw voertuig. De RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. Het kentekenbewijs (papier/creditcardformaat) blijft geldig na de schorsing. U krijgt na de schorsing geen nieuw kentekenbewijs.

RDW schorsen zakelijk

Wanneer u besluit het voertuig op naam van uw bedrijf een langere periode niet te gebruiken, dan kunt u het kenteken van uw zakelijke voertuig schorsen. De WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en APK worden dan tijdelijk stopgezet. U kunt uw zakelijke voertuig per direct voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Vanaf dat moment mag het voertuig zich niet meer op de openbare weg bevinden. Om de RDW dienst te kunnen gebruiken moet u als zakelijke klant of als erkenninghouder geregistreerd staan bij de RDW.

RDW schorsen voorwaarden

Voor het schorsen van uw auto gelden een aantal voorwaarden.

  • U kunt uw auto alleen schorsen als het voertuig op uw naam staat
  • Staat het kenteken op naam van uw bedrijf? Dan kunt u ook schorsen
  • U moet in het bezit zijn van een volledig kentekenbewijs
  • De schorsing gaat direct na de aanvraag in
  • Uw geschorste auto mag zich niet op de openbare weg bevinden

RDW schorsen en APK

U mag geen gebruik maken van de openbare weg wanneer uw auto is geschorst. Echter is er een uitzondering op deze regel. U mag met uw geschorste auto naar het keuringsbedrijf rijden voor een APK. Uw auto moet namelijk een geldige APK hebben op het moment dat de schorsing afloopt of door u beëindigd wordt. Op de dag van de keuring rijdt u de kortste route naar het keuringsbedrijf en terug naar het adres waar uw auto is gestald.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op