800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe werkt het schorsen van een auto bij de RDW?

Als u besluit uw auto te schorsen doet u dit bij de RDW. Via de website van de RDW of via een RDW-locatie of kentekenloket kunt u het kenteken van uw auto schorsen. Dit kunt u doen wanneer u van plan bent uw auto langere tijd niet te gebruiken. Als de auto geschorst is, hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals de motorrijtuigenbelasting, autoverzekering en APK-plicht. Op Alpina.nl leggen we u uit hoe het schorsen van een auto bij de RDW werkt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

auto schorsen rdw

Hoe vaak kan je een auto schorsen bij de RDW?

Volgens de RDW kunt u uw auto zo vaak schorsen als u wilt. Bij het schorsen kiest u een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen. Dit kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als u de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houdt u niet de oude vervaldatum. De datum waarop u de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijgt u een herinneringsbrief van de RDW.

Weer een autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat kost het schorsen van een auto bij de RDW?

De RDW maakt bij het schorsen van een auto onderscheid tussen auto’s jonger zijn dan 15 jaar en auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Voor auto’s jonger dan 15 jaar betaalt u het normale tarief, voor oudere auto’s betaalt u het laag tarief. Bij het verlengen van een schorsing betaalt u ook het laag tarief. Wij hebben de kosten voor het schorsen van een auto hieronder voor u op een rijtje gezet:

Bron: RDW
Duur van de schorsing Kosten in 2023
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €80,20
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €26,50
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €106,70
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €53,00
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €133,20
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €79,50

Kan ik een auto online schorsen bij de RDW?

U kunt uw auto heel gemakkelijk online schorsen op de website van de RDW. Dit is vaak ook de snelste manier, aangezien dit 24 uur per dag, 7 dagen per week kan. U hoeft dus geen rekening te houden met openingstijden. Auto online schorsen? Volg dan de volgende stappen:

  1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen. Hier vult u de gevraagde gegevens in, waarna u in de RDW-dienst komt
  2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
  3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten via iDeal

Vervolgens ontvangt u via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als u een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk uw bewijs van de schorsing.

Hoe schors ik een auto bij een loket?

U kunt uw auto ook schorsen bij een RDW-locatie of een kentekenloket. Dat gaat als volgt:

  1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
  2. Neem de volgende documenten mee: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs
  3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten

Het kenteken is direct geschorst. Van de medewerker ontvangt u een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u dit goed bewaard, want het is uw bewijs van de schorsing.

Veelgestelde vragen

Hoelang kan ik een auto schorsen?

Bij het schorsen van een auto kunt u kiezen uit een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale duur is in dat geval dus 1 jaar. U kunt de schorsingsperiode wel eerder beëindigen. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand. Als u de schorsingsperiode eerder beëindigt moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode via een naheffing. Als u de schorsingsperiode eerder beëindigt, krijgt u geen geld terug.

Wat heb ik nodig voor het schorsen van mijn auto bij de RDW?

Als u uw auto online schorst, kunt u inloggen met DigiD, waardoor alle gegevens al voor u ingevuld staan. Gaat u schorsen bij het loket? Neem dan het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs mee.

Kan ik ook mijn zakelijke auto schorsen bij de RDW?

Ja, ook een auto van de zaak kunt u schorsen bij de RDW. Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als het schorsen van een particuliere auto.

Toch weer rijden? Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op