Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe kan ik mijn kenteken laten schorsen bij de RDW?

Als u uw auto langere tijd niet kan of wil gebruiken, kan het lonen om het kenteken van de auto te schorsen. Als het kenteken geschorst is, hoeft u niet meer te voldoen aan de voertuigverplichtingen, zoals de motorrijtuigenbelasting, APK-plicht en WA-verzekeringsplicht. Uw kenteken schorsen doet u bij de RDW. Dit kan zowel online als bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie. Vraagt u zich af hoe het schorsen van een kenteken precies gaat? Op Alpina.nl zetten we alle informatie voor u op een rijtje!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

kenteken schorsen

Hoe vaak mag je een kenteken schorsen?

U mag een kenteken zo vaak schorsen als u wilt van de RDW. Bij het schorsen van uw auto kiest u voor een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er ook voor kiezen om de schorsing vervolgens te verlengen. Uw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als u de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houdt u niet de oude vervaldatum. De datum waarop u de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor de schorsing afloopt, krijgt u een herinneringsbrief van de RDW.

Wilt u voor het eindigen van de schorsingsperiode weer gebruik maken van uw auto? Dan kunt u de schorsing ook opheffen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kan ik mijn kenteken online schorsen?

Het kenteken online schorsen is in de meeste gevallen de snelste en makkelijkste optie. Dit kunt u namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week doen op een moment dat het u uitkomt. Om het kenteken van uw auto online te schorsen kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen. Hier vult u de gevraagde gegevens in, waarna u in de RDW-dienst komt
  2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat u wilt schorsen
  3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten via iDeal

Vervolgens ontvangt u via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als u een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk uw bewijs van de schorsing.

Kan ik mijn kenteken schorsen bij een loket?

U kunt er ook voor kiezen om het kenteken van de auto bij een kentekenloket of RDW-locatie te schorsen. Hiervoor kunt u de volgende stappen volgen:

  1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
  2. Neem de volgende documenten mee: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard, de tenaamstellingscodeen een geldig legitimatiebewijs
  3. Kies hoe lang u de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
  4. Betaal de kosten

Het kenteken is direct geschorst. Van de medewerker ontvangt u een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat u dit goed bewaard, want het is uw bewijs van de schorsing.

Wat kost het schorsen van een kenteken?

De RDW maakt onderscheid tussen een normaal tarief en een laag tarief. Is uw auto jonger dan 15 jaar? Dan betaalt u het normale tarief. Als uw auto ouder is dan 15 jaar betaalt u het laag tarief. Als u een schorsing verlengt, valt dit ook onder het laag tarief. In 2021 worden de volgende kosten gerekend voor het schorsen van een auto:

Bron: RDW
Duur van de schorsing Kosten in 2021
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €75,65
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,95
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar €100,60
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €49,90
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €125,55
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €74,85

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op