Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Schadevrije jaren in Roy Data opvragen

Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt een verzekeraar u naar uw schadevrije jaren.  Schadevrije jaren zijn de jaren dat u geen schade heeft geclaimd bij uw verzekeraar. Schadevrije jaren zijn ook van invloed op de hoogte van de premie, want hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer premiekorting u krijgt. Tegenwoordig worden schadevrije jaren geregistreerd in Roy Data. Dit doet een verzekeraar na het beëindigen van de verzekering. Zo is voor uw nieuwe verzekeraar duidelijk hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. U kunt uw schadevrije jaren in Roy Data ook zelf opvragen. Op Alpina.nl vertellen we hoe u dat doet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

schadevrije jaren roy data

Wat is Roy Data?

Roy Data is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (Stichting EPS). Bij het opzeggen van een autoverzekering registreert de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren. Als u vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt uw nieuwe verzekeraar de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft. Hierdoor hoeft u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering geen royementsverklaring meer aan te leveren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Waarom staan schadevrije jaren in Roy Data?

Vroeger werd de royementsverklaring gebruikt om schadevrije jaren aan te tonen. Een royementsverklaring is een schriftelijk document dat u ontving na het beëindigen van uw autoverzekering. Hierin stond vermeld welk aantal schadevrije jaren u had opgebouwd met het voertuig. Deze verklaring werd eenmalig verstrekt en moest u bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering aan uw nieuwe verzekeraar tonen om uw opgebouwde schadevrije jaren te behouden.

Per 1 september 2007 zijn verzekeraars echter overgestapt op een digitaal systeem: Roy Data (Royementsverklaringen-Database). Sindsdien registreren verzekeraars hier de opgebouwde schadevrije jaren, na het beëindigen van de verzekering. Het kwijt raken of het niet ontvangen van de royementsverklaring is sindsdien niet meer aan de orde, omdat alle gegevens digitaal worden geregistreerd.

Hoe kan ik mijn gegevens opvragen?

In Roy Data kan elke verzekeraar uw schadevrije jaren opvragen. U kunt dit echter ook zelf doen. Dit doet u via de website van Stichting EPS door middel van het inzagerecht formulier. Hier vult u uw persoonsgegevens in. Vervolgens verstuurt u het formulier, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, digitaal. Na het versturen van het formulier kan het even duren voordat u uw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Actuele schadevrije jaren staan niet geregistreerd in Roy Data en kunt u daarom ook niet opvragen via Stichting EPS. Schadevrije jaren worden pas geregistreerd na het beëindigen van een verzekering,. Als uw autoverzekering nog loopt, kunt u uw schadevrije jaren bij uw verzekeraar opvragen. Ook staan ze op het polisblad dat u ontvangt en op de jaarlijkse afrekening.

Sluit direct een autoverzekering af via Alpina

Op Alpina.nl kunt u gemakkelijk de premie van een nieuwe autoverzekering berekenen. Door elk jaar opnieuw te vergelijken ziet u gemakkelijk waar u het goedkoopste uit bent en kunt u op jaarbasis veel geld besparen. Bij het berekenen van de premie nemen we ook uw schadevrije jaren mee. Weet u niet precies hoeveel schadevrije jaren u heeft? Dan kunt u online een inschatting maken. Zo kunt u toch alvast een premieberekening maken. Heeft u nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op!

Sluit direct een autoverzekering af!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op