Wat is no-claim korting?

Als u een autoverzekering heeft, dan heeft u vast wel eens gehoord van de term ‘no claim korting‘. Maar wat is no claim eigenlijk? En hoe krijg je deze korting? Eenvoudig gezegd is het de korting op de premie van uw autoverzekering op het moment dat u schadevrij rijdt. Letterlijk betekent het: geen schadeclaim. U heeft geen aanspraak heeft gemaakt op uw verzekering. De verzekeringsmaatschappij heeft geen schade voor u betaald. Uw verzekeringsmaatschappij beloont u voor het aantal schadevrije jaren. Wanneer u geen schade heeft ingediend bij uw verzekering, hoeft de verzekeraar ook geen kosten voor u te maken. Op deze manier krijgt u meer no-claim korting. Echter wanneer u wel schade claimt, dan zal u in veel gevallen meer gaan betalen.

 

 

Hoe werkt de no-claim korting?

Verzekeraars bepalen de no-claim korting naar aanleiding van de bonus-malusladder. Dit is een tabel waarin het aantal schadevrije jaren staat met de bijbehorende korting die u ontvangt op uw premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger u op de ladder staat en hoe meer no-claimkorting u krijgt.  Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling.

Wat betekent no-claim korting?

No-claim korting betekent dat u korting op de premie van uw autoverzekering krijgt, als u geen schade claimt bij de verzekeraar. No claim = geen schadeclaim. Het is altijd verstandig om eerst even te kijken of u een schade beter kunt claimen of zelf betalen. Bij elke schadeclaim raakt u 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag.  Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op uw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer u schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.

Wat is de maximale no-claim korting?

De maximale no-claim korting verschilt per verzekeraar. Dit hangt namelijk af van de bonus-malus ladder die de verzekeraar gebruikt. Elke verzekeraar mag een eigen bonus-malus ladder gebruiken. De maximale no-claim korting kan oplopen tot wel 80%. Als u een verzekering vindt met een no-claim korting van 80% betekent dit echter niet dat dit ook de goedkoopste autoverzekering is. De ene autoverzekering kan met een hoge no-claim korting van 80% nog steeds duurder zijn dan een verzekering met een korting van 70%. Het is daarom belangrijk om te berekenen hoeveel premie u uiteindelijk per maand betaalt. Dit doet u eenvoudig door autoverzekeringen te vergelijken.

Wat is het no-claim korting tabel?

De no-claim korting tabel wordt ook wel de bonus-malus ladder genoemd. Een bonus malus ladder is een tabel die verzekeraars gebruiken om de no-claim korting van uw autoverzekering te bepalen. De korting die u ontvangt, wordt bepaald aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoe hoger u op de ladder staat, hoe meer no-claim korting u zult ontvangen. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Autoverzekering no-claim korting terugval?

Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting op uw autoverzekering. Maar wat als u wel schade rijdt met uw auto? Stel u raakt een paaltje met uw auto en of u rijdt tegen een andere auto aan. Hierdoor valt u terug in no-claimkorting wanneer u verantwoordelijk bent voor de schade die u rijdt, en de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren. Het maakt voor de verzekeraar niet uit hoe groot of klein de autoschade is. Op het moment dat u terugvalt op de ladder, ontvangt u minder no claim korting en wordt de premie van uw autoverzekering dus hoger

Wat valt er allemaal onder de no claim korting?

Op het moment dat u zelf niet verantwoordelijk bent voor de schade, valt u niet terug op de de bonus-malusladder. Bijvoorbeeld in het geval van diefstal van uw auto, ruitschade of brand. Ook schade die ontstaat met een aanrijding met een wild dier is niet van invloed op de bonus-malusladder. Schades die ontstaan zijn waarvoor u wel zelf verantwoordelijk bent, zijn wel van invloed op uw no-claim korting. In sommige gevallen is het overwegen waard om de schades die ontstaan zijn aan uw voertuig door uw eigen toedoen, zelf te betalen. Het kan goedkoper zijn zelf de schade te betalen, en zo uw no-claim korting te behouden.

No-claim en een tweede gezinsauto kan ik dat toepassen?

Op het moment dat u een tweede gezinsauto heeft gekocht, vraagt u zich wellicht af of u de no-claimkorting en de schadevrije jaren van uw eerste auto ook op uw tweede auto kunt toepassen. Helaas werkt het voor de verzekeraars niet zo. Meestal heeft de tweede auto een andere vaste bestuurder met ook een andere rijervaring. Schadevrije jaren zijn daarom maar op één auto tegelijk van toepassing. U kunt de no-claim korting daardoor niet automatisch meenemen naar de tweede auto.

Vaak hebben verzekeraars wel een zogenoemde tweede gezinsautoregeling. Wat inhoudt dat als u een tweede auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, u profiteert van dezelfde korting. De schadevrije jaren kunt u niet meenemen, deze gaat u voor de tweede auto apart opbouwen. In de meeste gevallen zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze tweede gezinsautoregeling. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

  • Minimum leeftijd bestuurder; leeftijd dient minimaal 24 jaar te zijn voor beide bestuurders.
  • Wonend op het zelfde adres; beide partners dienen op hetzelfde adres te wonen ( inwonende kinderen uitgesloten).
  • Maximale cataloguswaarde; de tweede gezinsauto heeft een maximale cataloguswaarde van € 75.000, inclusief btw.
  • Negatief aantal schadevrije jaren; als een van de verzekeringsnemers een negatief aantal schade vrije jaren heeft,  is de tweede gezinsautoregeling niet mogelijk.
  • Geen schuldschade;er mag geen schuldschade gemeld zijn op de verzekeringen van beide auto’s gedurende een periode van 12 maanden.
  • Particuliere doeleinden; beide voertuigen zijn personenauto’s, en worden alleen gebruikt voor particuliere doeleinden.

No claim beschermer; wat is dat?

Bij een aantal verzekeraars kunt u terecht voor een aanvullende verzekering op je no claim. Dit noemen we de no claim beschermer. Hierdoor zal je niet dalen op de bonus malusladder als u schade claimt.

 

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Online een goedkope autoverzekering vergelijken!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 02-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op