Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Kan je no claim opbouwen via je ouders?

Je bouwt no-claim op als er een autoverzekering op je naam staat. Met een autoverzekering op naam krijg je namelijk schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade claimt bij de verzekeraar, vandaar ‘no claim’. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer no-claim korting je krijgt. Wanneer de autoverzekering niet op jouw naam staat, bouw je dus geen schadevrije jaren op, ook niet als je wel regelmatig in de auto rijdt. Dit is vaak het geval bij kinderen. Als je de auto van je ouders regelmatig gebruikt, bouw je helaas geen schadevrije jaren en no-claim op. Hierdoor krijg je dus ook geen premiekorting op het moment dat je zelf een autoverzekering gaat afsluiten. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

no claim via ouders

No claim korting opbouwen via ouders

Bij een enkele verzekeraar, zoals ANWB, is het mogelijk om als kind bijgeschreven te worden op de polis van de ouders. Dit kan voor kinderen tussen de 17 en 26 jaar. Zo bouwen ze alvast no-claimkorting op, die ze vervolgens kunnen gebruiken voor het afsluiten voor hun eigen autoverzekering. Het gaat hier echter niet om schadevrije jaren. Dat betekent dat de no-claimkorting alleen geldt als de autoverzekering bij dezelfde verzekeraar wordt afgesloten. Als het kind ergens anders een autoverzekering wilt afsluiten komt de korting te vervallen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Duurdere autoverzekering voor jongeren

Een autoverzekering is voor jongeren tot 24 jaar een stuk duurder dan voor oudere bestuurders. Uit analyse is gebleken dat jonge bestuurders vaker schade rijden dan de meer ervaren bestuurders. Hierdoor zien verzekeraars jongeren als een groter risico en rekenen ze dus een flink hogere premie voor een autoverzekering. Ook hebben jongeren weinig tot geen schadevrije jaren. Daarom krijgen ze minder no-claimkorting op de basispremie. Hierdoor lijkt het afsluiten van een autoverzekering op naam van je ouders misschien financieel aantrekkelijk. Toch is dit niet verstandig, want er zitten een aantal nadelen aan.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen

Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Vandaag de dag is het nog niet mogelijk om schadevrije jaren over te dragen op kinderen, ook niet wanneer ze als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staan.

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties wel overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In het geval van kinderen is het echter nog niet mogelijk om schadevrije jaren. Vanuit meerdere kanten bestaat wel de wens om schadevrije jaren overdraagbaar te maken op kinderen, om jonge bestuurders op weg te helpen. Anno 2022 is dit echter nog niet mogelijk.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op