Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is een no-claim tabel?

Een no-claim tabel staat ook bekend onder de naam bonus-malus ladder. Een no-claim tabel is, zoals de naam al zegt, een tabel waarmee verzekeraars de no-claim korting van uw autoverzekering bepalen. De korting die u ontvangt, is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger u in de no-claim tabel staat en hoe meer no-claim korting u ontvangt. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling en eigen no-claim tabel. Hierdoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

no-claim tabel

Hoe werkt het?

Het no-claim systeem werkt als een soort beloningssysteem waarmee schadevrij rijden wordt beloond door de verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger de korting. Elk jaar dat u geen schade claimt bij de verzekeraar, stijgt u één trede op de ladder. De korting kan oplopen tot wel 80% op de basispremie. U kunt echter ook terugzakken op de ladder. Dit gebeurt wanneer u schade claimt bij de verzekeraar. Voor elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. Hoewel de terugval in schadevrije jaren bij elke verzekeraar hetzelfde is, kan de korting of de toeslag wel verschillen. Hoeveel korting of toeslag u krijgt, ziet u terug in de no-claim tabel van uw verzekeraar.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waar vind ik de no-claim tabel?

Elke verzekeraar mag een eigen no-claim tabel gebruiken. Dit betekent dat zowel het aantal tredes op de ladder als de maximale no-claimkorting per verzekeraar kan verschillen. Ook kan het per verzekeraar verschillen op welke trede van de bonus malus ladder u start. Heeft u 5 schadevrije jaren opgebouwd? Bij de ene verzekeraar start u dan op trede 10 en bij de ander op trede 11. Net als elke ladder heeft een bonus malus ladder ook een bovenste trede. Als u op deze trede staat, heeft u de top (de maximale korting) bereikt. U bouwt dan nog wel schadevrije jaren op, maar deze tellen niet meer mee voor de no-claimkorting. Mensen die in de bovenste trede zitten, kunnen dus 15 schadevrije jaren hebben, maar ook 30.

Zoekt u de no-claim tabel van uw verzekeraar? Deze vind u altijd terug in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Op de verzekeringspolis die u elk jaar van de verzekeraar ontvangt, staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd, op welke trede u staat en hoeveel no-claimkorting u heeft.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op