Kan je schadevrije jaren opvragen bij je leasemaatschappij?

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor een leaseauto. Door middel van private lease kunt u een nieuwe auto rijden, maar bent u zelf niet verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Bovendien betaalt u geen onderhoudskosten, afschrijving, wegenbelasting en verzekeringspremie, omdat de auto eigendom is van de leasemaatschappij. U moet echter ook rekening houden met schadevrije jaren. De autoverzekering staat op naam van de leasemaatschappij, wat betekent dat u officieel zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Gelukkig kunt u aan het einde van de looptijd van uw leasecontract uw schadevrije jaren opvragen bij de leasemaatschappij. In dit artikel leggen we u uit hoe dat in zijn werk gaat.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schadevrije jaren opvragen bij uw leasemaatschappij met een leaseverklaring

In een leaseverklaring staat hoeveel jaar er met de leaseauto is gereden en hoeveel schades er gedurende die periode zijn veroorzaakt. Bij leaseauto’s is het wel gebruikelijk om alle schades te claimen, ook de kleine schades. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder niet altijd goed uit. Met een leaseverklaring kunt u bij de verzekeraar aantonen dat u gedurende de leaseperiode schadevrij heeft gereden. Op basis hiervan keren sommige verzekeraars nu nog schadevrije jaren toe, en sommige enkel premiekorting, Deze raakt u wel kwijt bij een overstap. Vanaf 1 januari 2022 komt er echter een eenduidig beleid. Vanaf dat moment kunt u met een leaseverklaring namelijk zuivere schadevrije jaren laten opvoeren in Roy Data. De wijziging geldt straks voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars. Lees meer in deze blog.

Schadevrije jaren opvragen private lease

Bij private lease hoeft u dus zelf geen autoverzekering af te sluiten. Wel kan het voordelig zijn om uw eigen opgebouwde schadevrije jaren in te brengen bij aanvang van de leaseperiode. Veel leasemaatschappijen rekenen namelijk een opslag op het standaardtarief als u geen of maar een paar schadevrije jaren heeft. Bekijk van tevoren goed wat leasemaatschappijen nodig hebben om het aantal schadevrije jaren aan te kunnen tonen.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 12-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op