800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
aanrijding-met-dier
Home Blog Aanrijding met dieren – keert de verzekeraar uit?

Aanrijding met dieren – keert de verzekeraar uit?

28 sep 2017
3 min leestijd

Een aanrijding met dieren is vaak een grote schrik. Daarnaast kan de botsing ook een flinke schade veroorzaken, vooral als je tegen een hert of een everzwijn aanrijdt. Alleen al een vogel kan een flinke schade veroorzaken. Bij wie moet je aankloppen om de schade aan jouw auto te verhalen?

Bij aanrijdingen met dieren moet je een belangrijk onderscheid maken. Het kan gaan om dieren die geen eigenaar hebben, zoals herten en everzwijnen. En je hebt dieren die wel een eigenaar hebben, zoals honden en katten. Dit onderscheid is belangrijk. Bij een aanrijding met een hond kun je de eigenaar van het dier aansprakelijk stellen voor de schade aan jouw auto. Dieren zoals loslopend wild hebben geen eigenaar. Als je de juiste autoverzekering hebt, kun je de schade claimen bij de autoverzekeraar.

Wanneer keert de autoverzekering uit?

Je kunt de schade indienen bij jouw verzekeraar als de auto WA beperkt casco of WA-cascoverzekerd is. Met de WA autoverzekering krijg je dus niets uitgekeerd van de verzekeraar. Voor de WA beperkt casco moet het wel gaan om schade veroorzaakt door een aanrijding met een dier. Bij een uitwijkmanoeuvre waarbij je het dier niet raakt, volgt er geen uitkering. Je raakt bij het uitwijken bijvoorbeeld een boom. De verzekeraar zal deze schade niet uitkeren. Met de All Risk autoverzekering krijg je ook deze schade uitgekeerd.

Kost een botsing met dieren jou schadevrije jaren?

Nee, bij de meeste verzekeraars niet. Je krijgt de schade dus gecompenseerd zonder dat je de volgende jaren een hogere premie betaalt door minder schadevrije jaren. Hierbij geldt een uitzondering bij een claim op de WA-cascoverzekering waarbij je door een uitwijkmanoeuvre niet het dier hebt geraakt, maar iets anders. Deze claim kost jou wel schadevrije jaren.

Hoe zit het met schade door aanrijding met huisdieren?

Schade door loslopende huisdieren kun je de eigenaar van het dier voor aansprakelijk stellen. De eigenaar kan de schade weer indienen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Huisdieren zijn namelijk op deze polis meeverzekerd. In de praktijk is het vaak lastig. Van wie is de loslopende hond die je hebt aangereden? Als het niet te achterhalen is, kun je de schade weer indienen bij de autoverzekeraar. Ook als de eigenaar wel bekend is, kun je jouw eigen verzekeraar inschakelen. Jouw verzekeraar zorgt voor het aansprakelijk stellen van de eigenaar van het dier.

Na een aanrijding met groot wild ben je verplicht om de aanrijding te melden bij de politie. Zij zorgen weer voor het inschakelen van faunabeheer. Zij nemen het dier mee of proberen het aangereden wild op te sporen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op