Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Autoverzekering Autoschade uitwijken of doorrijden

Doorrijden na aanrijding dier: hoe zit het met de verzekering?

Jaarlijks vinden er duizenden aanrijdingen met dieren plaats. Een dier dat plotseling oversteekt kan flinke schade aan uw auto veroorzaken. Sommige mensen wijken in een reflex uit. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en kan ook invloed hebben op de schadeafhandeling van de maatschappij. Wie de schade vergoedt hangt ook af van uw autoverzekering en of het om een huisdier of een wild dier gaat.

Aanrijding-dier-uitwijken-of-doorrijden

Schade door huisdier

Wanneer u schade aan uw voertuig heeft door een plots overstekend huisdier, is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Deze zal de opgelopen schade moeten vergoeden. De schade kan vervolgens verhaald worden op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Schade door wild dier

Dieren die in het wild leven hebben geen eigenaar. Niemand kan dan ook aansprakelijk worden gesteld voor eventueel opgelopen schade na een aanrijding. Wanneer u een WA + beperkt casco verzekering of een WA + casco verzekering heeft, wordt de schade aan uw auto vergoed. Het is belangrijk om direct foto’s te maken van de schade en van het dier, zodat u kunt aantonen dat er sprake is van een aanrijding met een dier. Met alleen een WA verzekering bent u hier niet voor verzekerd.

Sommige mensen wijken in een reflex uit voor een overstekend dier. Het dier blijft hierdoor misschien gespaard, maar dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Als u uitwijkt voor een dier en hierdoor schade oploopt, bent u met een WA + beperkt casco verzekering niet verzekerd. U kunt namelijk niet aantonen dat er daadwerkelijk sprake was van het uitwijken voor een dier. Op deze manier proberen verzekeringsmaatschappijen fraude tegen te gaan. U bent alleen verzekerd wanneer u een All Risk autoverzekering heeft, maar u zult dan wel dalen op de bonus/malus-ladder.

Aanrijding voorkomen

U kunt de volgende maatregelen treffen om de kans op een aanrijding met een dier zo klein mogelijk te maken:

  • Let op de waarschuwingsborden
  • Pas uw snelheid aan in bosrijke gebieden, vooral bij schemer en in het donker
  • Kijk ver vooruit en houdt de bermen in de gaten
  • Probeer niet uit te wijken; het letsel dat u kunt oplopen wanneer u een tegenligger of een boom raakt is vaak groter dan wanneer u het dier raakt

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op