800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
ziekteverzuim daalt licht zieke vrouw
Home Blog Ziekteverzuim in Nederland daalt licht: voorjaarsdaling zet in

Ziekteverzuim in Nederland daalt licht: voorjaarsdaling zet in

17 mei 2023
3 min leestijd

Volgens recente cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare is het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland in maart gedaald naar 5,0% ten opzichte van 5,1% in februari 2023. Hoewel griep nog steeds de belangrijkste oorzaak is van verzuim, is het aantal ziekmeldingen als gevolg van griep de afgelopen weken verder afgenomen. Desondanks ligt het gemiddelde verzuimniveau nog aanzienlijk hoger dan vóór de coronapandemie in 2019.

Daling in het voorjaar is gebruikelijk

Vrijwel elk jaar is er in het voorjaar een daling in het aantal meldingen van verzuim te zien. Dit wordt ook wel de voorjaarsdaling genoemd. Hoewel griep nog altijd de grootste boosdoener is, is de afgelopen weken het aantal ziekmeldingen als gevolg van griep gestaag gedaald. Toch is het verzuimpercentage op dit moment nog steeds aanzienlijk veel hoger dan voor de coronapandemie. In maart 2019 bedroeg het gemiddelde verzuimpercentage 4,5%, terwijl dit in maart 2022 nog 5,6% was. De afname van griep en COVID verklaart de daling van ziekteverzuim ten opzichte van vorig jaar.

In de zorg liggen de verzuimpercentages met 6,9% het hoogst. Ook in het onderwijs blijven de verzuimpercentages met een gemiddelde van 5,7% hoog, maar dit is wel terug op het gebruikelijke niveau van voor de coronapandemie.

Toename van psychisch verzuim

Als er sprake is van langdurig verzuim (langer dan zes weken) vallen steeds meer mensen uit door stress gerelateerde klachten, zo constateren ArboNed en HumanCapitalCare. In 2022 lag dit percentage 13% hoger dan voor het begin van de coronapandemie in 2019.

Wacht daarom niet te lang en ga in gesprek zodra je de eerste symptomen herkent. Zowel bij jezelf als bij een ander. Daarnaast zijn er ook verschillende hulpmiddelen beschikbaar om de psychosociale arbeidsbelasting van medewerkers te identificeren, zodat de omstandigheden kunnen worden verbeterd en draagkracht kan worden vergroot. Voor leidinggevenden is het belangrijk dat ze geen afwachtende houding aannemen, maar interesse tonen in de werknemers, kijken waar iemand tegenaan loopt en waar ze mee kunnen helpen.

Heb je als eens gedacht aan een verzuimverzekering?

Met een verzuimverzekering ben je verzekerd voor de kosten die je krijgt wanneer je medewerkers ziek worden. Wanneer een werknemer ziek wordt ben je als werkgever verplicht om 2 jaar het loon door te betalen. Ook krijg je te maken met andere kosten, zoals productieverlies, kosten voor vervangend personeel en kosten voor re-integratie. Dit alles bij elkaar kan flink oplopen. Daarom kan een verzuimverzekering uitkomst bieden.

Op Alpina.nl kun je eenvoudig en vrijblijvend een offerte voor een verzuimverzekering aanvragen. Heb je nog vragen? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten denken graag met je mee en kunnen al je vragen beantwoorden.

Vraag direct een offerte aan voor een verzuimverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op