800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Tieners overmoedig veilig betalen
Home Nieuws tieners overmoedig

RegioBank onderzoek: tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

04 sep 2023
3 min leestijd

76% van de jongeren geeft aan dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Maar WhatsApp-fraude herkennen ze niet altijd en wat een geldezel is, is een raadsel. Van de tieners praat 1 op de 4 ook niet met ouders over de verschillende manieren van betalen die er zijn. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van middelbare scholieren in opdracht van RegioBank onder 1.614 tieners tussen 11 en 17 jaar.

Veilig betalen

Driekwart van de ondervraagde tieners zegt goed te weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Toch herkent eén derde WhatsApp-fraude niet en twee derde weet niet wat een geldezel is. Terwijl steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Ook geeft een kwart aan dat ze nooit of soms hun pincode afschermen en houdt 15% hun pincode niet geheim.

“Kwart van de jongeren praat niet met ouders over geldzaken”

Met het gebruik van betaalmiddelen komt een verantwoordelijkheid om hier veilig mee om te gaan. Vooral bij digitale betaalmiddelen zijn er allerlei manieren waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken. Meer dan tweederde (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zegt dan ook in een jaar tijd ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben ontvangen, waarschijnlijk van een oplichter (Bron: CBS).

Rein Wispelweij, directeur van RegioBank: “Kinderen zouden de verschillende risico’s moeten herkennen die betaalverzoeken, betalen met betaalpas en andere betaalmethoden met zich meebrengen. Nu de scholen weer gaan beginnen zullen jongeren meer betalingen en terugbetalingen gaan verrichten. Een goed moment om eens het gesprek hierover met je tiener aan te gaan. Schermen ze bijvoorbeeld wel hun pincode af bij het betalen en hoe herkennen ze een echt betaalverzoek? Met het Jongwijs-educatieprogramma geven we via brieven en e-mails voorlichting over veilig betalen en betaalfraude om jongeren weerbaarder te maken en ouders hierbij te helpen. Ook geven onze zelfstandig adviseurs gratis lessen over omgaan met geld op scholen en in de bankkantoren. Tijdens de eerste helft van 2023 hebben zij samen al 244 lessen verzorgd over het omgaan met geld aan 5.612 kinderen.”

Top 5 betaalmethoden waar tieners toegang tot hebben:

  1. Contant geld (93%)
  2. Betaalpas (88%)
  3. Betaalverzoek (51%)
  4. Mobiele app van de bank (40%)
  5. App/wallet op smartphone (15%)

Over RegioBank

RegioBank is al ruim 100 jaar actief in de buurt met meer dan 440 zelfstandig adviseurs. In die tijd is de bank uitgegroeid tot een vertrouwd gezicht in dorpen en kleine steden. De zelfstandig adviseurs kennen de mensen die er wonen en de ondernemers die er actief zijn. RegioBank heeft hart voor haar klanten en de buurt. Als bank die weet wat er speelt zet RegioBank zich samen met haar zelfstandig adviseurs in voor een leefbare buurt. Met financiële producten, dienstverlening en sociale initiatieven, zoals het VoordeBuurt Fonds, samen met het Oranjefonds, en Samen voor de buurt. Zo draagt de bank bij aan een buurt waar mensen prettig kunnen wonen, werken en leven. Daarom is RegioBank de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen.

De Zelfstandig Adviseurs van RegioBank binnen Alpina zijn gevestigd in Aalten, Apeldoorn, De Lier, Didam, Emmeloord, Lemmer, Nijverdal, Sint Odiliënberg, Vollenhove en Wehl.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op