800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Taxatieonderzoek

Bij de meeste maatschappijen is een taxatierapport verplicht indien men kiest voor een wa- beperkt casco of een wa-casco (All-Risk) dekking. Niet elk taxatiebureau kan worden geaccepteerd door een verzekeringsmaatschappij en zo heeft ook elke maatschappij zijn eigen voorwaarden.

[table id=29 /]

2. Taxateur dient aangesloten te zijn bij:

3. Uitgesloten taxateurs:

Taxatie

Hoelang taxatierapport geldig

Door de taxateur wordt de geldigheidsduur van een taxatierapport meestal bepaald voor de periode van 3 jaar. De meeste verzekeraars nemen deze geldigheidsduur van 3 jaar over, maar zij mogen daarvan afwijken. Bijvoorbeeld in het geval dat een hogere kilometrage of dagelijks gebruik wordt toegestaan is er eerder sprake van slijtage en waardevermindering. De geldigheidsduur zal dan worden verkort. Na het verlopen van de termijn, dient er een nieuw taxatierapport opgemaakt te laten worden.
De geldigheidsduur van het taxatierapport staat opgenomen in de polisvoorwaarden en/of de clausules.

Fehax clubtaxatie toegestaan

Is de oldtimerrijder lid van een oldtimerclub die is aangesloten bij het FEHAC, dan mag de taxatie bij bepaalde aanbieders worden uitgevoerd door de club taxateur. Bij 50% van de in ons onderzoek genoemde aanbieders is een dergelijke clubtaxatie toegestaan.

Taxatierapport verplicht

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die een taxatierapport niet verplicht stellen bij de (beperkt) casco dekking. Er staat dan een clausule op de polis, dat als er in het geval van schade een geldig taxatierapport aanwezig is, er op basis van deze taxatiewaarde wordt uitgekeerd, en als dat niet het geval is, dat er dan op basis van de dagwaarde wordt afgewikkeld. Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die een geldig taxatierapport verplicht stellen bij het aangaan van de verzekering. Overigens heeft een taxatierapport veelal een geldigheidsduur van 3 jaar (zie punt 13), maar daar mag door de verzekeraar van worden afgeweken. Bijvoorbeeld in het geval van een oldtimertarief waar veel kilometers mogen worden gemaakt; er is dan eerder sprake van slijtage en waardevermindering, zodat de verzekeraar eerder in het bezit wil worden gesteld van een nieuw taxatierapport.

Taxateur aangesloten bij branche organisatie

Omdat een oldtimer geen stuk oud ijzer is, maar een gekoesterd object is het belangrijk dat een onafhankelijke en vakkundige taxateur de taxatiewaarde van de klassieker bepaalt.
De meeste verzekeraars stellen dan ook de eis dat de taxateur die het taxatierapport van de klassieker opmaakt is aangesloten bij een specifieke branche organisatie, die het vakmanschap, de kennis en vaardigheden en de professionaliteit van de betreffende taxateur waarborgt. Alleen Meeus en Univé in het onderzoek stellen deze eis niet.
Is de oldtimerrijder lid van een oldtimerclub die is aangesloten bij het FEHAC, dan mag de taxatie bij bepaalde aanbieders worden uitgevoerd door de club taxateur. Bij 50% van de in ons onderzoek genoemde aanbieders is een dergelijke clubtaxatie toegestaan.

De meest voorkomende organisaties zijn:
– NIVRE
Stichting Nederlands Instituut van Register Experts
– FEHAC
FEderatie Historische Automobiel- en MotorfietsClubs
– VRT
Stichting VRT – Verenigd Register van Taxateurs
– TMV
Federatie TMV – Federatie van Taxateurs Makelaars Veilinghouders in roerende zaken

Uitgesloten taxateurs

Bij een aantal taxateurs is gebleken, dat zij onvoldoende vakkundig zijn en/of dat zij ‘bovenmatige’ taxaties uitvoeren. Naar aanleiding daarvan hebben een aantal maatschappijen besloten de rapporten van deze taxateurs niet meer te accepteren. Deze worden aangekondigd door de verzekeringsmaatschappij, dus het is belangrijk dat dat hier vooraf even goed naar wordt gekeken. Om dit zeker te weten kan er altijd ook even contact op worden genomen met de verzekeraar of diens intermediair.
Het is vervolgens aan de branche organisatie om dergelijke taxateurs te royeren.

Minimale taxwaarde voor wa-extra/casco dekking

De reden dat er een bepaalde taxatiewaarde kan worden gevraagd, is omdat de verzekeraar zeker wil weten dat het een oldtimer betreft en niet gewoon een ‘oude auto’ waarvoor het oldtimertarief niet is bedoeld. Ook wil de verzekeraar inzicht in de staat van onderhoud en wellicht de aanwezige schade om het risico goed te kunnen inschatten. Omdat de oldtimerliefhebber doorgaans het voertuig in een optimale staat wil hebben/krijgen zal de taxatiewaarde doorgaans wel voldoen aan de vraag van de verzekeraar. Anderzijds heeft de oldtimer voor de liefhebber een emotionele waarde die vaak meer van belang is dan de markt- of taxatiewaarde. De minimale taxatiewaarde eis kan bij verzekeraars nihil zijn, EUR 1250,00 maar ook EUR 5000,00. Overigens geldt deze eis bij WA-extra, maar niet bij de Casco (all-risk) dekking, op ZLM na die een minimale taxatiewaarde stelt van EUR 100,00.
De maximale taxatiewaarde bij een standaard acceptatie ligt rond de € 50.000,00 en als de waarde hoger ligt dan wordt de verzekeringsaanvraag overlegd met de verzekeringsmaatschappij.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op