800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
blauwe oldtimer op de weg
Home Blog Oldtimerverzekering check

Is jouw oldtimerverzekering nog up–to–date? Doe de check!

04 apr 2024
3 min leestijd

De lente is weer begonnen! Voor veel oldtimer eigenaren bij uitstek hét seizoen om lekker te gaan toeren met hun bolide. Wel is het belangrijk dat je voor vertrek even controleert of je oldtimerverzekering nog helemaal up-to-date is. Weet je bijvoorbeeld hoeveel kilometer je per jaar maximaal mag rijden? En ben je nog in het bezit van een geldig taxatierapport? Aan de hand van onderstaande punten kun je controleren of er nog zaken zijn die je moet aanpassen bij je oldtimerverzekering. Zo kun je zorgeloos op pad met je oldtimer deze lente en zomer.

Is je taxatierapport nog geldig?

Wanneer je in het bezit bent van een geldig taxatierapport dan zal de maatschappij bij diefstal of totaal verlies, gegarandeerd de getaxeerde waarde uitkeren, ongeacht de dagwaarde van de oldtimer. Het is mogelijk dat je oldtimer bij schade minder waard is dan de getaxeerde waarde. In dat geval krijg je toch de getaxeerde waarde uitgekeerd.

Heb je bij schade geen geldig taxatierapport, dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde zal op moment van schade door een schade-expert worden vastgesteld. Het is niet mogelijk nu al te bepalen wat de dagwaarde zal zijn. Het risico is dat je niet weet hoe hoog de schade-uitkering zal zijn en of deze voldoende is om een nieuw voertuig te kopen.

Gebruik je jouw oldtimer alleen voor hobbyritten?

Bij een oldtimerverzekering mag alleen maar hobbymatig met de oldtimer worden gereden. Het is vaak moeilijk om aan te duiden wat wel en niet hobbymatig gebruik is. Hieronder geven wij aan wat in ieder geval NIET hobbymatig gebruik is:

  • Woon-werkverkeer
  • Dagelijks gebruik, zoals boodschappen en kinderen naar school brengen.

Alarmsystemen

Bij een oldtimerverzekering met een WA-dekking zal de verzekeraar geen eisen stellen aan een alarmsysteem. Bij een WA-dekking is er namelijk ook geen dekking voor autodiefstal en auto-inbraak. Dit is anders bij een oldtimerverzekering met een WA beperkt casco of een WA All Risk dekking, waar de verzekeraar wél het diefstal/inbraakrisico op zich neemt. In deze gevallen kunnen verzekeraars bepaalde veiligheids- of alarmeisen stellen.

Een alarmsysteem moet ook periodiek gecontroleerd worden. Verzekeraars stellen als eis dat je een geldig SCM-certificaat bij diefstal en inbraak kunt voorleggen.

Voertuig voor dagelijks gebruik (nog) aanwezig?

Schade aan je oldtimer wordt niet vergoed en er wordt geen hulp verleend als blijkt dat je tijdens de gebeurtenis geen andere auto hebt voor dagelijks gebruik. De verzekeraar vergoedt geen schade als de schade is veroorzaakt door gebruik van de oldtimer als dagelijks voertuig.

Stallingsclausule/nachtclausule

Wanneer bij je oldtimerverzekering een stallingsclausule van toepassing is, dan moet de oldtimer tussen zonsondergang en zonsopkomst gestald zijn in een afgesloten ruimte. Een carport met een hek ervoor of een parkeergarage die voor meerdere personen toegankelijk is voldoen hier bijvoorbeeld niet aan.

Een variant op deze clausule is dat de stallingseis alleen van toepassing is wanneer de oldtimer binnen een straal van 1 kilometer rondom de woning staat.

Niet elke verzekeraar stelt standaard een stallingsclausule. Dit verschilt per product, type en waarde van het voertuig. Controleer daarom altijd of er een stallingsclausule van toepassing is.

Maximum aantal kilometers

Voor recreatieve voertuigen geldt een beperkte kilometrage. Op het polisblad kun je het maximum aantal kilometers vinden dat het voertuig maximaal per jaar mag rijden. Normaliter is het maximum aantal kilometers voor oldtimers per jaar 5.000 of 7.500 km. Rij je meer kilometers per jaar? Neem dan contact met ons op om het maximum aantal kilometers per jaar te verhogen.

Geen opbouw schadevrije jaren

Bij een oldtimerverzekering worden er geen schadevrije jaren opgebouwd. Er is sprake van een vaste lage premie zonder extra korting.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op