taxi

Enorme daling aantal nieuwe taxi’s eerste 7 maanden 2020

7 augustus 2020

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 23-02-2023

In de eerste 7 maanden van 2020 is een enorme daling te zien in het aantal taxi’s dat voor het eerst werd toegelaten op de Nederlandse wegen, ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. 

Uit cijfers van de RDW blijkt dat in juli het grootste verschil te zien is. Werden er vorig jaar juli nog 637 taxi’s voor de eerste maal toegelaten op de weg, dit jaar zijn dat er maar 38. Een enorme daling van ruim 94%.

Minder werk voor taxi’s door coronacrisis

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven ervoor om het kenteken van taxi’s tijdelijk te schorsen en de taxiverzekering tijdelijk stop te zetten. Taxibedrijven die voor langere tijd geen gebruik maken van de openbare weg, kunnen ervoor kiezen om het kenteken te schorsen. Het voertuig moet dan wel van de openbare weg af worden gehaald. Voordeel hiervan is dat er geen wegenbelasting hoeft te worden betaald, er geen APK-keuringsplicht is en de verplichting voor een WA-verzekering vervalt ook.  

Volgens cijfers van de RDW zijn op dit moment 15% van de voertuigen die als taxi zijn aangemerkt, niet verzekerd. Als het goed is, zijn deze voertuigen van de openbare weg af en betekent dit niet per definitie dat deze taxi’s onverzekerd rondrijden. 

De daling in het aantal taxi’s lijkt niet volledig door de coronacrisis te komen. In januari van dit jaar, toen corona nog niet in Nederland was, is al een daling te zien in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.