800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Mag ik met een rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat kiezen?

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan bent u altijd verzekerd van hulp op het moment dat u in een juridisch conflict terecht komt. Uw verzekeraar helpt u bijvoorbeeld bij het inschakelen van een advocaat. Maar mag u met een rechtsbijstandverzekering ook zelf een advocaat kiezen, of wordt deze voor u gekozen?

rechtsbijstandverzekering advocaat

Vrije advocaatkeuze 

Een juridisch geschil kan zomaar voorkomen, bijvoorbeeld vanwege een verkeers- of arbeidsconflict. Met een rechtsbijstandverzekering bent u altijd verzekerd van juridische hulp. Uw verzekeraar helpt u dan met het oplossen van het geschil. Vaak valt het conflict al op te lossen door een brief vanuit de verzekeraar te sturen of door een mediator in te schakelen. Is het conflict al te ver geëscaleerd? Dan kan uw verzekeraar besluiten dat er een juridische procedure nodig is. Verzekeraars hebben eigen juristen en advocaten in dienst voor zulke situatie. Zij zullen u een advocaat aanbieden die bij hun organisatie in dienst is. U bent echter niet verplicht om deze advocaat te kiezen. U mag met een rechtsbijstandverzekering altijd een eigen advocaat kiezen. Dit is het recht op vrije advocaatkeuze

Het recht op vrije advocaatkeuze geldt alleen als uw verzekeraar besluit om een juridische procedure te voeren. Bij een juridisch conflict is het inschakelen van een advocaat namelijk niet altijd verplicht. Of dit nodig is, hangt af van het soort conflict. Gaat het om een verkeersconflict, zoals een verkeersovertreding? Dan komt de zaak voor de kantonrechter en is een advocaat niet verplicht. Als de zaak voor de civiele rechter komt, bijvoorbeeld bij een burenruzie met een flinke geld eis, dan is het inschakelen van een advocaat wel verplicht.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Toestemming vragen

Tijdens een juridische procedure heeft u altijd recht op een eigen advocaat. Dat kan uw verzekeraar u nooit ontzeggen. U moet wel altijd even toestemming vragen aan uw verzekeraar. Dit is echter maar een formaliteit, omdat een verzekeraar u het recht op een eigen advocaat niet mag weigeren als u een rechtsbijstandverzekering heeft.

Advocaatkosten en vergoeding

Elke verzekeraar heeft in de polisvoorwaarden een maximumbedrag voor externe kosten opgenomen. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars daalt de vergoeding voor externe kosten echter, als het niet-noodzakelijke kosten zijn. Op het moment dat u zelf een advocaat kiest, terwijl uw verzekeraar er een beschikbaar stelt, zien ze dit dus als niet strikt noodzakelijke kosten. Wanneer u een eigen advocaat kiest, is dit voor uw verzekeraar duurder dan wanneer ene eigen advocaat de zaak behandelt. Daarom worden er bij het inschakelen van een eigen advocaat minder kosten vergoedt. Dit is overigens niet bij elke verzekeraar zo, bij sommigen blijft het bedrag hetzelfde. Kijk daarom altijd even in de voorwaarden van uw rechtsbijstandverzekering tot welk bedrag een eigen advocaat wordt vergoed.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten vergelijken

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten dekt diverse soorten beroepsrisico’s. Zo dekt deze onder andere aansprakelijkheid voor door de opdrachtgever geleden schade die veroorzaakt is door nalatigheid, vergissingen, verzuim of onachtzaamheid. Kortom: dekking voor de risico’s waar u als advocaat mee geconfronteerd kan worden.

Op Cheapp.nl kunt u daarom beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen van bekende verzekeraars met elkaar vergelijken en direct online afsluiten. Wij tonen u binnen enkele klikken een helder overzicht van de verzekeraars met het beste aanbod, inclusief de premie die hierbij hoort. Helder, snel geregeld en tegen de scherpste premie.

Vergelijk dus onderstaand onze beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor advocaten en sluit uw verzekering direct online af.

Bereken direct de premie van een rechtsbijstandverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op