800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wanneer een rechtsbijstandverzekering nodig?

Niemand verwacht een rechtsbijstandverzekering nodig te hebben. Toch komt het vaker voor dan je misschien denkt. Of het nodig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten hangt af van je persoonlijke situatie. Een conflict zit soms in een klein hoekje. Als je bijvoorbeeld een baan hebt, veel op de weg zit met de auto en een woning bezit, is de kans op een conflict groter dan wanneer je gepensioneerd bent en veel thuis zit.

Daarnaast is het afhankelijk van je financiële vermogen. Stel dat je in een juridisch conflict terecht komt, ben je dan in staat om de juridische kosten zelf te betalen? Kosten voor een advocaat kunnen hoog oplopen. Vaak is de jaarlijkse premie voor een rechtsbijstandverzekering een stuk minder dan de kosten die een advocaat per uur vraagt. Dit alles is belangrijk om te bepalen of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt of niet.

rechtsbijstandverzekering nodig

Wat voor rechtsbijstandverzekering heb ik nodig?

Om te bepalen wat voor rechtsbijstandverzekering je nodig hebt, kun je het beste kijken naar de modules van de verzekering. Er zijn in totaal vier modules, namelijk Consument & WonenInkomenVerkeer en Fiscaal Recht & Vermogen. Ben je voor jouw werk veel onderweg? Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om de module Verkeer aan te zetten. Bij het bepalen van de juiste modules kun je ook kijken naar de verzekeringen die je al hebt lopen. Heb je rechtsbijstand al meeverzekerd bij je autoverzekering? Dan hoef je de module Verkeer niet aan te zetten.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Consument & Wonen

De module Consument & Wonen is een brede module, waarmee je verzekerd bent van rechtshulp bij conflicten over allerlei consumenten zaken. Je kunt hierbij denken aan conflicten over aankopen (zowel online als offline aankopen), bijvoorbeeld over de levertijd van een product of wanneer je een aankoop wilt terugdraaien. Ook problemen met een leverancier van energie, telefoon of internet zijn hiermee verzekerd. Daarnaast kun je denken aan conflicten met familieleden of de buren. Ook geschillen omtrent je woning vallen onder deze module. Bijvoorbeeld geschillen over de koop of verkoop van een woning, de huur, het onderhoud, een verbouwing of schade aan je woning. Voor al deze zaken kun je een rechtsbijstandverzekering nodig hebben.

Werk & Inkomen

De module Werk & Inkomen geeft je juridische bijstand bij arbeidsconflicten. Bijvoorbeeld wanneer je ontslagen wordt, maar dit in jouw ogen onrechtmatig is. Of wanneer er een conflict ontstaat omtrent zwangerschapsverlof, ziekteverlof, pensioen of de hoogte van je uitkering bij het UWV. In het geval van een arbeidsconflict biedt een rechtsbijstandverzekering hulp, zowel in de vorm van mediation als hulp bij een rechtszaak.

Verkeer

In het verkeer kunnen de emoties soms hoog oplopen. Vooral als het gaat om het aanwijzen van de schuldige partij bij een aanrijding of schade. Om verzekerd te zijn van rechtsbijstand bij een verkeersconflict kun je de module Verkeer afsluiten. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp bij het bewijzen van je onschuld en het aansprakelijk stellen van de andere partij. Ook helpt de rechtsbijstandsverzekeraar je bij het verhalen van de schade op de tegenpartij. Hiervoor hoef je niet perse een motorvoertuig te besturen, de dekking geldt ook voor voetgangers en fietsers.

Fiscaal Recht en Vermogen

Met de module Fiscaal Recht & Vermogen ben je verzekerd van bijstand bij alle conflicten die gaan over jouw vermogen. Denk hierbij aan conflicten over geld en beleggingen, geschillen met bijvoorbeeld de Belastingdienst en conflicten over de (ver)koop, (ver)huur of (ver)bouw van een vakantiewoning.

Rechtsbijstandverzekering nodig? Sluit je verzekering af via Alpina!

Heb je een rechtsbijstandverzekering nodig? Sluit deze dan eenvoudig online af op Alpina.nl. Als je de verzekering afsluit voordat je hem daadwerkelijk nodig hebt, ben je verzekerd van goede rechtsbijstand op het moment dat je dit kan gebruiken.

Heb je nog vragen over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Wij helpen je graag. Bekijk ook eens onze veelgestelde vragen over een rechtsbijstandverzekering. Misschien staat je vraag er al tussen.

Bereken direct de premie voor jouw rechtsbijstandverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op