Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Is een AOV verzekering verplicht?

U kent een AOV verzekering misschien ook wel als arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een AOV verzekering krijgt u een uitkering van uw verzekeraar wanneer u arbeidsongeschikt raakt. Een medewerker in loondienst is hier meestal automatisch voor verzekerd, maar als zelfstandig ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een dergelijke verzekering. Het afsluiten van een AOV verzekering is echter niet verplicht. In dit artikel op Alpina.nl leggen we u uit waarom het afsluiten van een AOV verzekering toch verstandig is en welke ontwikkelingen er zijn rondom het verplicht maken van deze verzekering.

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

AOV verzekering verplicht rolstoel gips

(Nog) niet verplicht, wel verstandig!

Het afsluiten van een AOV verzekering is op dit moment nog niet verplicht, maar wel verstandig. De kans dat u ziek wordt of een ongeval krijgt, lijkt misschien klein maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in bepaalde branches is de kans om arbeidsongeschikt te raken groter, bijvoorbeeld als er sprake is van veel zware fysieke arbeid of als er gewerkt wordt met grote machines. Toch wordt dit risico vaak onderschat. Ook in uw vrije tijd kan er natuurlijk altijd iets gebeuren, zoals een skiongeluk of een vervelend valpartij met de fiets. Waarschijnlijk heeft u wel een goede buffer opgebouwd om dergelijke situaties mee te overbruggen, maar een buffer is natuurlijk niet oneindig. Als u arbeidsongeschikt raakt, kunt u soms maandenlang niet werken. Uw vaste lasten lopen gewoon door, terwijl u geen inkomsten heeft. Bovendien wilt u natuurlijk niet al uw zorgvuldig opgebouwde spaargeld verliezen.

Een werknemer in loondienst krijgt in zo’n situatie een inkomen, omdat zijn of haar werkgever een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Als ZZP’er is dit uw eigen keuze en verantwoordelijkheid. Door als ondernemer een AOV verzekering af te sluiten bent u verzekerd van een inkomen op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt en langere tijd niet kan werken. Uw inkomen verzekeren doet u natuurlijk niet omdat het moet, maar om uzelf te verzekeren van een financieel vangnet.

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

Mogelijk vanaf 2024 verplicht

Momenteel is een AOV verzekering dus nog niet verplicht, maar de kans is groot dat hier over een tijdje verandering in komt. Er wordt namelijk gesproken over een verzekeringsplicht voor zelfstandigen. Het afsluiten van een AOV verzekering wordt dan verplicht. Dit wordt gedaan om alle werkenden te beschermen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Bovendien verlaagt een verplichte AOV verzekering ook de kosten en risico’s voor de samenleving. Ook wordt de concurrentie met werknemers in loondienst eerlijker, omdat het inhuren van zelfstandigen duurder wordt als zij de kosten van hun AOV verzekering doorberekenen aan hun opdrachtgevers.

Sluit direct een AOV verzekering af via Alpina

Wacht niet tot een AOV verzekering verplicht wordt, maar zorg nu al voor een financieel vangnet. Het afsluiten van een AOV verzekering doet u immers voor uzelf en uw bedrijf. Benieuwd naar de kosten? Op Alpina.nl kunt u eenvoudig een offerte voor een AOV verzekering aanvragen. Op basis van een aantal gegevens kunnen we een nauwkeurige offerte maken. U kunt vervolgens zelf het aanbod vergelijken. Heeft u nog vragen over het afsluiten van een AOV verzekering of over de offerte? Neem dan vooral contact met ons op!

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op