800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
vrouw ziek op het werk
Home Zakelijk Verzuimverzekering

Verzuimverzekering

Met een verzuimverzekering bent u verzekerd voor de kosten die u heeft wanneer uw medewerkers ziek worden

Offerte aanvragen

Lage premie

Scherp aanbod

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Een goed advies is belangrijk. Zeker wanneer het gaat om een verzuimverzekering. Wij helpen een klant daarmee van a tot z.”

LinkedIn logo
foto Henk de Jong

Henk de Jong - Expert verzuim

Al jaren expert verzuim

Achtergrond expert foto Henk de Jong
Achtergrond afbeelding

Alles over de verzuimverzekering

Een verzuimverzekering wordt ook wel een ziekteverzuimverzekering of ziekengeldverzekering genoemd. Met een verzuimverzekering bent u verzekerd voor de kosten die u heeft wanneer uw medewerkers ziek worden.

Wanneer een werknemer ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om 2 jaar het loon door te betalen.

Ook krijgt u te maken met andere kosten, zoals vervangend personeel, productieverlies en kosten voor de re-integratie. Dit alles bij elkaar kan flink oplopen.

Daarom kan een verzuimverzekering uitkomst bieden.

Wat is een verzuimverzekering?

Wordt uw werknemer ziek? Dan bent u als werkgever verplicht om 2 jaar het loon door te betalen. Dit noemen we loondoorbetalingsverplichting. De kosten voor een zieke medewerkers kunnen flink oplopen. Naast het doorbetalen van de loon heeft u misschien ook kosten voor vervangend personeel, eventuele omzet die u misloopt, kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie kosten. Zeker wanneer uw organisatie niet zo groot is, is het niet altijd even makkelijk om deze kosten te betalen. Daarom kunt u een verzuimverzekering afsluiten. Met een verzuimverzekering bent u verzekerd voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden.

Wanneer een verzuimverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een verzuimverzekering is niet verplicht. Wanneer is het dan verstandig om een verzuimverzekering af te sluiten? Als een medewerker langdurig ziek is, brengt dit vaak hoge kosten met zich mee. Wanneer u twijfelt over het afsluiten van een verzuimverzekering is het belangrijk dat u goed kijkt naar de financiële draagkracht van uw bedrijf. Stel dat er meerdere werknemers langdurig ziek zijn, kunt u de verzuimkosten dan zelf opvangen? Of wilt/kunt u de kosten in dat geval niet zelf dekken? De premie van een verzuimverzekering lijkt misschien hoog, maar de kosten voor een zieke werknemer zijn nog veel hoger. Het feit dat de kans op (veel) ziekteverzuim in uw organisatie misschien klein is, speelt eigenlijk geen rol.

Wat kost een verzuimverzekering ongeveer?

Om de premie voor een verzuimverzekering te berekenen gebruikt een verzekeraar een premie percentage. De premie voor een verzuimverzekering kan berekend worden door dit premie percentage te vermenigvuldigen met de totale loonkosten van het bedrijf. De premie ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten. De hoogte van het percentage is afhankelijk van verschillende factoren. Een verzekeraar kijkt naar:

  • De samenstelling van uw personeel (leeftijd, aantal parttimers etc.)
  • De sector of branche waarin u werkt
  • De verzuimcijfers van de afgelopen 3 jaar

Wat dekt een verzuimverzekering?

De dekking van een verzuimverzekering kan per verzekeraar verschillen. Onder de dekking een verzuimverzekering vallen in ieder geval de kosten van loondoorbetaling van een zieke medewerker voor de eerste twee jaar. Bij een zieke werknemer komen echter nog meer kosten kijken, want uw werknemer gaat na het verzuim waarschijnlijk weer aan de slag. Daarom vallen de volgende kosten bij sommige verzekeraars ook onder de dekking van een verzuimverzekering:

  • De werkgeverslasten
  • De verzuimbegeleiding
  • De re-integratie

De dekking kan per verzekeraar verschillen, controleer dit daarom altijd even in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Is een verzuimverzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een verzuimverzekering is niet verplicht. Als werkgever bepaalt u zelf of u een verzuimverzekering afsluit of niet. Hoewel het afsluiten van een verzuimverzekering niet wettelijk verplicht is, is het vaak wel een verstandige keuze. Wist u dat een zieke werknemer u gemiddeld €250 per dag kost? De grootste kostenpost is het doorbetalen van het loon. In Nederland moet u namelijk 2 jaar het loon van een zieke medewerker doorbetalen. Dit moet minimaal 70% van het brutoloon zijn, maar in veel CAO’s is vastgelegd dat u het eerste jaar 100% van het loon moet doorbetalen. Dit kan wel per CAO verschillen. Daarnaast heeft u natuurlijk te maken met alle andere kosten, zoals re-integratie van de werknemer en misschien het aannemen van een vervanger.

Wat valt er onder ziekteverzuim?

Er zijn verschillende soorten verzuim. De meest voorkomende is ziekteverzuim. Verzuim en ziekteverzuim worden vaak als hetzelfde beschouwd, maar verzuim is niet altijd gerelateerd aan ziekte. Verzuim houdt in dat de werknemer het nalaat om te werken door enige reden. Er is sprake van ziekteverzuim als een medewerker zijn arbeidsovereenkomst niet kan nakomen wegens aantoonbare medische redenen. Dit kunnen fysieke klachten zijn, zoals griep maar ook psychische klachten en privéomstandigheden.

Als uw werknemer zich ziek meldt, is het belangrijk dat u als werkgever inzicht heeft in de reden van verzuim. Soms meldt dezelfde werknemer zich meerdere keren per jaar ziek (frequent kort verzuim). Hoewel u in principe weinig hoeft te doen bij herhaald kortdurend verzuim, is het slim om deze herhaling als een signaal te zien. Frequent kort verzuim gaat vaak vooraf aan langdurig verzuim. Door inzicht te hebben in de reden kunt u hierop anticiperen en kan er gezocht worden naar een oplossing om de werknemer te helpen.

Soorten verzuim

Er verschillende soorten ziekteverzuim, namelijk:

  • Kortdurend ziekteverzuim
  • Frequent kortdurend ziekteverzuim
  • Langdurig ziekteverzuim
  • Ongeoorloofd verzuim

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op