800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
man geeft sleutels aan vrouw
Home Hypotheek

Op jouw manier jouw hypotheek

Bereken het zelf met onze rekentools of maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs

Onafhankelijk persoonlijk en vakkundig advies

Onze hypotheekadviseurs zijn volledig onafhankelijk

Keuze uit bijna alle geldverstrekkers

Wij werken met bijna alle geldverstrekkers in Nederland samen

Volledige ontzorging

Wij verzorgen het gehele proces van begin tot eind

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.2
Op basis van 3343 beoordelingen 92% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Overweeg je te verhuizen naar je eerste of andere koopwoning laat je dan vooraf goed informeren over jouw mogelijkheden om mogelijke teleurstellingen achteraf te voorkomen. Vaak wordt alleen stilgestaan bij de haalbaarheid van de hypotheek maar vooral de betaalbaarheid daarvan zou centraal moeten staan.”

foto erik rebergen

Erik Rebergen - Hypotheken & Wonen

Al 15 jaar expert hypotheken

Achtergrond expert foto erik rebergen
Achtergrond afbeelding

Alles over hypotheken

Ga je op zoek naar een huis, dan wil je natuurlijk graag weten wat je straks aan hypotheek kunt krijgen. Zo weet je direct binnen welk budget je op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning.

Bovendien weet je dan zeker dat jouw maandelijkse hypotheeklasten goed passen bij je inkomen en uitgaven.

Op Alpina.nl kun je makkelijk online je hypotheek berekenen.

Maximale hypotheek berekenen

De maximale hypotheek is een indicatie van het hoogste bedrag dat je kunt lenen op basis van jouw inkomen. Je ziet dan direct een indicatie van de maandelijkse hypotheeklasten. Vooraf je maximale hypotheek berekenen, geeft duidelijkheid over hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo kun je direct in de juiste prijscategorie zoeken naar een woning. Met onze berekenmodule berekenen je zelf hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen.

Hypotheek studieschuld

Heb je een studieschuld? Ook dan kan je gewoon een huis kopen! Wel is de studieschuld van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Bij de hypotheekberekening wordt gekeken naar het totale bedrag dat je destijds geleend hebt en wanneer de schuld is ontstaan. Er wordt een bepaald percentage van de oorspronkelijke schuld afgetrokken van de maximale woonlast per maand. Dit is 0,65% bij een studieschuld uit het oude stelsel of 0,35% bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel.

Hypotheek verhogen

Je kunt je hypotheek bijvoorbeeld verhogen wanneer je gaat verbouwen, waardoor je woning meer waard wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verhogen van je hypotheek. Als je hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven staat dan het bedrag dat je nu leent, kan je de hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheek ingeschreven staat. Dit noemen we ook wel onderhands verhogen. Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. In dat geval moet er wel een nieuwe hypotheekakte gemaakt worden en betaal je opnieuw notaris- en inschrijvingskosten.

Overwaarde hypotheek

Als je huis meer waard is dan je hypotheek, dan noemen we dit overwaarde. Is het huis €450.000 waard, maar is de hypotheek €400.000? Dan heb je een overwaarde van €50.000. In sommige gevallen is het mogelijk om de overwaarde op je hypotheek op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld om je (pensioen)inkomen aan te vullen of om aanpassingen te doen aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen of seniorvriendelijk maken van de woning.

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die je betaalt over de hypotheek. Maandelijks betaal je rente over het bedrag van je hypotheekschuld. Afhankelijk van welke hypotheekvorm je afsluit, wordt het bedrag dat je aan rente betaalt lager of blijft gelijk. De hypotheekrente hangt deels af van hoe lang je de rente wilt vastzetten. Gedurende deze periode blijft het hypotheekrente percentage hetzelfde en weet je dus precies wat je maandlasten zullen zijn. Vaak is het echter wel zo dat hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage is.

Hypotheek aflossen

Het bedrag dat je van de bank leent voor je hypotheek, moet je weer terugbetalen. Dit noemen we hypotheek aflossen. In de meeste gevallen gebeurt het aflossen van de hypotheek maandelijks, door middel van de maandelijkse hypotheeklasten. Binnen het afgesproken aantal jaar los je de hypotheek volledig af. Bij de meeste hypotheken is het mogelijk om extra af te lossen. Door extra af te lossen heb je vervroegd het hele bedrag afgelost en ben je dus eerder hypotheekvrij.

Hypotheek lenen

Hypotheek komt van het woord hypothecaire lening. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag leent van de bank om de aanschaf van jouw woning mee te bekostigen. Dit bedrag betaal je gedurende de looptijd weer terug aan de bank door middel van de maandelijkse hypotheeklasten. Het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je inkomen, je financiële verplichtingen (zoals bijvoorbeeld een lening of studieschuld), de woning die je wil kopen en de rente.

Hypotheek aanvragen

Een hypotheek aanvragen bestaat uit een aantal stappen. Van het eerste adviesgesprek tot het aanleveren van alle documenten en het tekenen van de hypotheekakte. Voordat je daadwerkelijk hypotheek betaalt, bent je wel een tijdje verder. Hoe lang het aanvragen van een hypotheek duurt, verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag zo’n 4 tot 8 weken, maar elke hypotheekaanvraag is weer anders. Het kan bijvoorbeeld ook binnen een week geregeld zijn.

De meest voorkomende hypotheken

Er zijn verschillende hypotheekvormen. Hieronder een duidelijk overzicht van enkele voorbeelden.

Daarnaast zijn er ook een spaarhypotheek, een bankspaarhypotheek, een levenshypotheek, een hybride hypotheek, een beleggingshypotheek en een krediethypotheek.

De annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheek betaal je relatief weinig aflossing en een hoge rente aan het begin van de afbetalingsperiode. Geleidelijk aan betaal je echter juist méér aflossing en wat minder rente. De netto maandlasten stijgen hierdoor ook gestaag.

De lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten ook lager worden.

De aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum van de hypotheek alleen rente betaalt. Je lost de hypotheek dus niet af. Omdat je gedurende de looptijd de hypotheek niet aflost, moet je de lening op de einddatum volledig, in één keer aflossen. Wel kan je ervoor kiezen om tijdens de looptijd aflossingen te doen, maar dit hoeft dus niet. Vaak is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Veelgestelde vragen bij een hypotheek

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening om een woning mee te kopen. Als je een huis koopt, leen je geld van de bank om de woning mee te financieren. Zo’n lening heet officieel hypothecaire lening. Dit korten we meestal af naar hypotheek.

Wat kan ik lenen?

Vraag je je af wat je kunt lenen als je een huis wilt kopen? Dan kun je online alvast een snelle berekening maken. Een hypotheekverstrekker kijkt voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek onder andere naar het bruto jaarinkomen. Op basis hiervan wordt een eerste berekening gemaakt van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Je bent natuurlijk niet verplicht om voor een maximale hypotheek te gaan. Je moet zelf afwegen hoeveel hypotheek je kan en wil betalen.

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voordat je je gaat oriënteren op het kopen van een huis wil je natuurlijk weten wat voor hypotheek je kunt krijgen. Een hypotheekverstrekker kijkt bij het berekenen van de maximale hypotheek naar:

 • Je inkomen
 • Je financiële verplichtingen (zoals bijvoorbeeld een studieschuld of alimentatie)
 • De marktwaarde van de woning die je wil kopen
 • De rente
Wat is nationale hypotheek garantie?

Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG, is een hypotheekregeling. Deze regeling wordt uitgevoerd door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit fonds staat garant voor de terugbetaling van je hypotheek aan de geldverstrekker, mocht je daar problemen mee krijgen. Dit biedt de geldverstrekker financiële zekerheid, waardoor ze je rentekorting kunnen geven. Dit kan je al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen. In 2022 ligt de NHG grens op €355.000, maar in 2023 wordt dit €405.000. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je voor elke woning die je koopt een NHG hypotheek krijgen.

Welke documenten nodig voor een hypotheek?

Bij het aanvragen van een hypotheek moet je verschillende documenten aanleveren. Jouw hypotheekverstrekker of adviseur zal je een lijst geven met alle documenten die nodig zijn. Hierbij kun je denken aan:

 • Een voorlopig koopcontract (bestaande woning) of de koop/aanneemovereenkomst (nieuwbouwwoning)
 • Een kopie van je paspoort/identiteitsbewijs
 • Werkgeversverklaring
 • Loonstrook(jes)
 • Jaaropgaven
 • Actuele afschriften van jouw bank- en spaarrekeningen
 • Uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl
 • Een lijst met schulden
 • Een opgave van jouw lopende studieschuld

Ben je ondernemer? Dan moet je ook de jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren aanleveren.

Welke bank geeft hypotheek met BKR?

Als je een hypotheek aanvraag doet, kijkt de hypotheekverstrekker altijd of je een BKR registratie hebt. Zo kunnen ze zien welke kredieten je hebt en of je ergens achterloopt met een betaling. Op deze manier proberen ze in te schatten of je de hypotheek kunt betalen. Een BKR registratie heeft in de meeste gevallen invloed op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. We onderscheiden twee soorten BKR registraties: positieve en negatieve.

Een positieve BKR registratie is bijvoorbeeld een lening waarvan je de betalingsverplichtingen netjes nakomt. Een negatieve BKR registratie is wanneer je 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening. Met een negatieve BKR registratie is het bij veel geldverstrekkers niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven. Ook een positieve BKR registratie is van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Je betaalt rente en lost de lening af, waardoor je maandelijks minder geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Je hoeft voor een nieuwe hypotheek niet perse bij jouw huidige bank te zijn, maar kan ook bij een andere hypotheekverstrekker zijn. Hierdoor kunnen je maandlasten omlaag gaan. Als de hypotheekrente lager is dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kun je door oversluiten een financieel voordeel behalen. Een lagere hypotheek rente zorgt immers voor lagere maandlasten. Hou er wel rekening mee dat er kosten aan het oversluiten van een hypotheek verbonden zijn. Je betaalt advies-, notaris- en taxatiekosten. Sluit je de hypotheek over tijdens de rentevaste periode? Dan moet je in de meeste gevallen ook een oversluitboete betalen.

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Hoe lang een hypotheek aanvraag precies duurt, verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag zo’n 4 tot 8 weken. Dit is vanaf het eerste gesprek tot het uiteindelijke akkoord van de hypotheekverstrekker en het tekenen van de hypotheekakte. De aanvraag kan echter ook al een week na het aanleveren van alle documenten rond zijn, maar het kan soms ook langer duren.

Wat is een hypotheek akte?

Een hypotheek akte is het document waarin alle gegevens en bepalingen met betrekking tot jouw hypotheek zijn vastgelegd.

Adviesafspraak maken

Wij helpen je graag met een hypotheekberekening op maat. Je geeft je wensen aan, waarna je direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

Vergelijking- en tarievenkaart hypotheken

icoon hypotheken

Vergelijkingskaart hypotheek

Op deze vergelijkingskaart staat informatie over onze financiële dienstverlening. Als je meerdere vergelijkingskaarten verzamelt, kun je financiële dienstverleners met elkaar vergelijken. Door oriëntatiegesprekken te voeren met verschillende financiële dienstverleners, kun je bepalen welke het beste bij je past.

icoon hypotheken

Tarievenkaart hypotheekadvies

Het is voor ons van groot belang dat je volledig op de hoogte bent van de kosten die je betaalt voor onze diensten. Daarom streven wij naar maximale transparantie en helderheid met betrekking tot de tarieven bij Alpina. Bekijk hier onze tarievenkaart voor hypotheekadvies.