Hypotheek

Hypotheek

Bereken het zelf met onze rekentools!

Advies van onze expert

Overweeg je te verhuizen naar je eerste of andere koopwoning laat je dan vooraf goed informeren over jouw mogelijkheden om mogelijke teleurstellingen achteraf te voorkomen. Vaak wordt alleen stilgestaan bij de haalbaarheid van de hypotheek maar vooral de betaalbaarheid daarvan zou centraal moeten staan. Gelukkig kunnen onze adviseurs je helpen bij het vinden van een hypotheek die past bij jouw financiële situatie.

Erik

Expert Hypotheken & Wonen

Erik Rebergen

Hypotheek studieschuld

Heeft u een studieschuld? Ook dan kunt u gewoon een huis kopen! Wel is uw studieschuld van invloed op het maximale bedrag dat u kunt lenen. Bij de hypotheekberekening wordt gekeken naar het totale bedrag dat u destijds geleend heeft en wanneer de schuld is ontstaan. Er wordt een bepaald percentage van de oorspronkelijke schuld afgetrokken van de maximale woonlast per maand. Dit is 0,65% bij een studieschuld uit het oude stelsel of 0,35% bij een studieschuld uit het nieuwe stelsel.

Hypotheek verhogen

U kunt uw hypotheek bijvoorbeeld verhogen wanneer u gaat verbouwen, waardoor uw woning meer waard wordt. Er zijn verschillende mogelijkheid voor het verhogen van uw hypotheek. Als uw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven staat dan het bedrag dat u nu leent, kunt u de hypotheek verhogen tot het bedrag waarvoor uw hypotheek ingeschreven staat. Dit noemen we ook wel onderhands verhogen. U kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. In dat geval moet er wel een nieuwe hypotheekakte gemaakt worden en betaalt u opnieuw notaris- en inschrijvingskosten.

Overwaarde hypotheek

Als uw huis meer waard is dan uw hypotheek, dan noemen we dit overwaarde. Is uw huis €450.000 waard, maar is uw hypotheek €400.000? Dan heeft u een overwaarde van €50.000 In sommige gevallen is het mogelijk om de overwaarde op uw hypotheek op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld om uw (pensioen)inkomen aan te vullen of om aanpassingen te doen aan uw woning. Denk bijvoorbeeld aan het verduurzamen of seniorvriendelijk maken van de woning.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum van de hypotheek alleen rente betaalt. U lost de hypotheek dus niet af. Omdat u gedurende de looptijd de hypotheek niet aflost, moet u de lening op de einddatum volledig, in één keer aflossen. Wel kunt u ervoor kiezen om tijdens de looptijd aflossingen te doen, maar die hoeft dus niet. Vaak is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen. De meeste voorkomende zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk gedurende de hele looptijd. Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. De rente die u betaalt wordt steeds lager, waardoor uw maandlasten ook lager worden. Daarnaast zijn er ook een aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek, een bankspaarhypotheek, een levenshypotheek, een hybride hypotheek, een beleggingshypotheek en een krediethypotheek.

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt over uw hypotheek. Maandelijks betaalt u rente over het bedrag van uw hypotheekschuld. Afhankelijk van welke hypotheekvorm u afsluit, wordt het bedrag dat u aan rente betaalt lager of blijft gelijk. De hypotheekrente hangt deels af van hoe lang u de rente wilt vastzetten. Gedurende deze periode blijft het hypotheekrente percentage hetzelfde en weet u dus precies wat uw maandlasten zullen zijn. Vaak is het echter wel zo dat hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage is.

Hypotheek aflossen

Het bedrag dat u van de bank leent voor uw hypotheek, moet u weer terugbetalen. Dit noemen we hypotheek aflossen. In de meeste gevallen gebeurt het aflossen van de hypotheek maandelijks, door middel van de maandelijkse hypotheeklasten. Binnen het afgesproken aantal jaar lost u de hypotheek volledig af. Bij de meeste hypotheken is het mogelijk om extra af te lossen. Door extra af te lossen heeft u vervroegd het hele bedrag afgelost en bent u dus eerder hypotheekvrij.

Hypotheek lenen

Hypotheek komt van het woord hypothecaire lening. Dit houdt in dat u een bepaald bedrag leent van de bank om de aanschaf van uw woning mee te bekostigen. Dit bedrag betaalt u gedurende de looptijd weer terug aan de bank door middel van de maandelijkse hypotheeklasten. Het maximale bedrag dat u aan hypotheek kunt lenen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder uw inkomen, uw financiële verplichtingen (zoals bijvoorbeeld een lening of studieschuld), de woning die u wilt kopen en de rente.

Hypotheek aanvragen

Een hypotheek aanvragen bestaat uit een aantal stappen. Van het eerste adviesgesprek tot het aanleveren van alle documenten en het tekenen van de hypotheekakte. Voordat u daadwerkelijk hypotheek betaalt, bent u wel een tijdje verder. Hoe lang het aanvragen van een hypotheek duurt, verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag zo’n 4 tot 8 weken, maar elke hypotheekaanvraag is weer anders. Het kan bijvoorbeeld ook binnen een week geregeld zijn.

Veelgestelde vragen bij een hypotheek

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening om een woning mee te kopen. Als u een huis koopt, leent u geld van de bank om de woning mee te financieren. Zo’n lening heet officieel hypothecaire lening. Dit korten we meestal af naar hypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum van de hypotheek alleen rente betaalt. U lost de hypotheek dus niet af. Omdat u gedurende de looptijd de hypotheek niet aflost, moet u de lening op de einddatum volledig, in één keer aflossen. Wel kunt u ervoor kiezen om tijdens de looptijd aflossingen te doen, maar die hoeft dus niet. Vaak is de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek 30 jaar.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek lost u gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. De rente die u betaalt wordt steeds lager, waardoor uw maandlasten ook lager worden.

Wat kan ik lenen?

Vraagt u zich af wat u kunt lenen als u een huis wilt kopen? Dan kunt u online alvast een snelle berekening maken. Een hypotheekverstrekker kijkt voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek onder andere naar het bruto jaarinkomen. Op basis hiervan wordt een eerste berekening gemaakt van de maximale hypotheek die u kunt krijgen. U bent natuurlijk niet verplicht om voor een maximale hypotheek te gaan. U moet zelf afwegen hoeveel hypotheek u kan en wil betalen.

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Voordat u zich gaat oriënteren op het kopen van een huis wilt u natuurlijk weten wat voor hypotheek u kunt krijgen. Een hypotheekverstrekker kijkt bij het berekenen van de maximale hypotheek naar:

 • Uw inkomen
 • Uw financiële verplichtingen (zoals bijvoorbeeld een studieschuld of alimentatie)
 • De marktwaarde van de woning die u wilt kopen
 • De rente
Wat is nationale hypotheek garantie?

Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG, is een hypotheekregeling. Deze regeling wordt uitgevoerd door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit fonds staat garant voor de terugbetaling van uw hypotheek aan de geldverstrekker, mocht u daar problemen mee krijgen. Dit biedt de geldverstrekker financiële zekerheid, waardoor ze u rentekorting kunnen geven. Dit kan u al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen. In 2022 ligt de NHG grens op €355.000, maar in 2023 wordt dit €405.000. Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u voor elke woning die u koopt een NHG hypotheek krijgen.

Welke documenten nodig voor een hypotheek?

Bij het aanvragen van een hypotheek moet u verschillende documenten aanleveren. Uw hypotheekverstrekker of adviseur zal u een lijst geven met alle documenten die nodig zijn. Hierbij kunt u denken aan:

 • Een voorlopig koopcontract (bestaande woning) of de koop/aanneemovereenkomst (nieuwbouwwoning)
 • Een kopie van uw paspoort/identiteitsbewijs
 • Werkgeversverklaring
 • Loonstrook(jes)
 • Jaaropgaven
 • Actuele afschriften van uw bank- en spaarrekeningen
 • Uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl
 • Een lijst met schulden
 • Een opgave van uw lopende studieschuld

Bent u ondernemer? Dan moet u ook de jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren aanleveren.

Welke bank geeft hypotheek met BKR?

Als u een hypotheek aanvraag doet, kijkt de hypotheekverstrekker altijd of u een BKR registratie heeft. Zo kunnen ze zien welke kredieten u heeft en of u ergens achterloopt met een betaling. Op deze manier proberen ze in te schatten of u de hypotheek kunt betalen. Een BKR registratie heeft in de meeste gevallen invloed op de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen. We onderscheiden twee soorten BKR registraties: positieve en negatieve.

Een positieve BKR registratie is bijvoorbeeld een lening waarvan u de betalingsverplichtingen netjes nakomt. Een negatieve BKR registratie is wanneer u 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening. Met een negatieve BKR registratie is het bij veel geldverstrekkers niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer informatie over geven. Ook een positieve BKR registratie is van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen. U betaalt rente en lost de lening af, waardoor u maandelijks minder geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten betekent dat u uw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. U hoeft een nieuwe hypotheek niet perse bij uw huidige bank te zijn, maar kan ook bij een andere hypotheekverstrekker zijn. Hierdoor kunnen uw maandlasten omlaag gaan. Als de hypotheekrente lager is dan de rente die u nu voor u hypotheek betaalt, dan kunt u door oversluiten een financieel voordeel behalen. Een lagere hypotheek rente zorgt immers voor lagere maandlasten. Hou er wel rekening mee dat er kosten aan het oversluiten van een hypotheek verbonden zijn. U betaalt advies-, notaris- en taxatiekosten. Sluit u uw hypotheek over tijdens de rentevaste periode? Dan moet u in de meeste gevallen ook een oversluitboete betalen.

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Hoe lang een hypotheek aanvraag precies duurt, verschilt per situatie. Gemiddeld duurt een hypotheekaanvraag zo’n 4 tot 8 weken. Dit is vanaf het eerste gesprek tot het uiteindelijke akkoord van de hypotheekverstrekker en het tekenen van de hypotheekakte. De aanvraag kan echter ook al een week na het aanleveren van alle documenten rond zijn, maar het kan soms ook langer duren.

Wat is een hypotheek akte?

Een hypotheek akte is het document waarin alle gegevens en bepalingen met betrekking tot uw hypotheek zijn vastgelegd.

Hypotheek laten berekenen

Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken het zelf met onze rekentools!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-05-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op