Schade rijden in iemand anders zijn auto: ben ik verzekerd?

Op het moment dat je in andermans auto rijdt en je daarmee een ongeluk krijgt of schade rijdt, vraag je je misschien af hoe het zit met de autoverzekering. Ben je voor autoschade eigenlijk wel verzekerd als je in andermans auto rijdt?

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat wordt er vergoed bij een ongeval met de auto van iemand anders?

Als je in de auto van iemand anders een ongeluk krijgt, en daarmee dus schade hebt aan andermans auto, valt dit gewoon onder de dekking van zijn of haar autoverzekering. Wat er wordt vergoed hangt af van de dekking van de autoverzekering:

  • De WA autoverzekering vergoedt alleen schade die je aan anderen toebrengt, maar niet schade aan je eigen – of in dit geval de geleende – auto.
  • De autoverzekering beperkt casco dekt naast schade aan anderen ook enkele schades aan je eigen auto door van buiten komend onheil (storm, brand, ruitbreuk, inbraak en aanrijding met dieren).
  • De All risk autoverzekering dekt ook schade aan je eigen auto, zelfs als jij aansprakelijk bent voor het ongeval.

Heeft iemand anders het ongeluk veroorzaakt? Dan vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij de schade.

Schade aan auto van een ander: verval schadevrije jaren

De opgebouwde schadevrije jaren zijn aan de verzekerde auto gekoppeld. Als er met de auto schade wordt veroorzaakt, gaat dat ten koste van de opgebouwde jaren. Dit gaat ook op als iemand anders de bestuurder van de auto was tijdens het ongeval. Door de veroorzaakte schade tijdens het uitlenen kan de premie van jouw autoverzekering ook nog stijgen.

Schade rijden in andermans auto – Letselschade

De zorg die je nodig hebt in het geval van letselschade, valt onder je eigen zorgverzekering. Ongeacht of je zelf schuldig bent aan het ongeval of niet. Deze zorg valt meestal wel onder je eigen risico. Ben jij niet aansprakelijk, dan verhaal je de kosten die je zorgverzekering niet vergoedt (eigen risico, bijvoorbeeld) op de tegenpartij.

Bent u zelf eigenaar van een auto en wilt u weten hoe het zit met schade verhalen? Lees dit artikel: Wordt schade aan mijn auto door een ander vergoed?

Vergelijk in enkele stappen uw autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 12-12-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op