Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
man achter laptop thuis

Hoe kan ik het chassisnummer opzoeken?

Het chassisnummer of voertuigidentificatienummer is een unieke code die ieder voertuig moet hebben.

Alles over het chassisnummer van een auto

Het chassisnummer wordt ook wel het framenummer of voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd. Dit is een unieke code die ieder voertuig moet hebben. Aan de hand van het chassisnummer kan er onderscheid gemaakt worden tussen alle verschillende voertuigen.

Het nummer staat op het chassis/frame van de auto gegraveerd, vandaar de naam. Het chassisnummer kun je ook op verschillende manieren opzoeken. In dit artikel vertellen we je hoe je het chassisnummer van jouw auto kunt opzoeken.

Chassisnummer opzoeken op de auto

Het chassisnummer staat altijd het chassis/frame van de auto gegraveerd. De precieze plek waar het chassisnummer zit gegraveerd kan per auto verschillen, maar het zit vrijwel altijd op plekken en onderdelen die lastig te vervangen of aan te passen zijn. Criminelen klonen namelijk soms het chassisnummer, om deze vervolgens op een gestolen auto te plaatsen. Dit noemen we ook wel het omkatten van een auto. Als het chassisnummer op het frame en op het kentekenbewijs niet overeenkomen, kan het dus gaan om een gestolen voertuig. Ook is het chassisnummer vaak te vinden op het dashboard van de auto, aan de kant van de bestuurder.

chassisnummer opzoeken

Chassisnummer opzoeken op het kentekenbewijs

Het chassisnummer is niet alleen terug te vinden in de auto zelf, maar staat ook altijd op het kentekenbewijs van de auto. Het chassisnummer is namelijk gekoppeld aan het kenteken van jouw auto. Het is daarom ook verboden om zomaar een ander chassisnummer op het voertuig te monteren, zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.

Door middel van het voertuigidentificatienummer kan een monteur onder andere zien wanneer de auto precies gemaakt is en welke onderdelen er zijn gebruikt. Dit is vooral makkelijk voor het bestellen van nieuwe onderdelen voor een reparatie. Je vindt het chassisnummer op de achterkant van jouw kentekencard, helemaal bovenaan.

man liggend met laptop en kredietkaart

Sluit direct een autoverzekering af op Alpina.nl

Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de meldcode van jouw auto nodig. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van her chassisnummer. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kun je jouw auto ook niet verzekeren.

Heb je nog vragen over het afsluiten van een autoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Je kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 688 3700. Het is ook mogelijk om ons een bericht te sturen via de chat, WhatsApp en Messenger.

Neem contact op

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op