Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
vrouw met laptop vult documenten in

Autoverzekering check: hoe kan ik zien of ik verzekerd ben?

Weet je niet helemaal zeker of en hoe jouw auto verzekerd is? Dan is het verstandig om een autoverzekering check te doen. Dan zie je heel snel of jouw auto verzekerd is en tegen welke dekking. Wij leggen uit hoe je een autoverzekering check doet!

Doe autoverzekering check

Hoe doe ik een autoverzekering check?

Een autoverzekering check doe je heel eenvoudig op de website van de RDW.

  1. Ga naar de website van de RDW
  2. Vul vervolgens het kenteken van jouw auto in
  3. Kies de categorie ‘Basis’
  4. Klik op ‘Status van het voertuig’
  5. Nu kun je bij ‘WAM verzekerd’ zien of jouw auto daadwerkelijk verzekerd is

Autoverzekering check: gevolgen als blijkt dat je geen verzekering hebt

Is jouw auto niet verzekerd, maar ga je er toch mee de weg op? Dan heeft dat (grote) gevolgen op het moment dat je wordt aangehouden door de politie of schade rijdt. Rondrijden in een onverzekerde auto heeft de volgende consequenties:

icon

Boete van de RDW

De Rijksdienst Wegenbeheer houdt allerlei gegevens over auto’s bij, zoals of deze APK gekeurd, verkocht of geschorst is en of de auto minimaal WA verzekerd is. Is jouw auto niet verzekerd? Dan riskeer je een boete van zo’n €400,-. Ook wanneer jouw auto stilstaat. Zodra het kenteken op jouw naam staat, moet de auto verzekerd zijn. Je kunt maximaal 3x per jaar een boete voor een onverzekerde auto ontvangen. Samen komt dit dus op €1200,- per jaar. Een stuk meer dan dat de verzekeringspremie per jaar kost!

icon

Boete van de politie

Niet alleen de RDW, maar ook de politie kan een fikse boete uitdelen als ze je betrappen in een onverzekerde auto. Je bent namelijk verplicht de groene kaart van jouw verzekeraar bij je te hebben. Hiermee toon je aan dat de auto verzekerd is. De boete van de politie ligt nog een stukje hoger dan de boete van de RDW, namelijk €550,-.

icon

Eventuele schades betaal je zelf

Rijd je schade in een onverzekerde auto? Dan zijn de reparatiekosten voor eigen rekening. Reparatiekosten aan een auto kunnen hoog oplopen, van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s. Niet fijn! En dan hebben we het alleen nog over schade aan de auto. Als er sprake is van letselschade kunnen de kosten nog veel hoger oplopen. Weet je niet zeker of jouw auto verzekerd is? Voer dan altijd even een autoverzekering check uit!

icon

CIS-registratie

Wanneer je met een onverzekerde auto betrokken bent bij een aanrijding, zal je een CIS-registratie krijgen. Hierdoor loop je kans dat geen enkele autoverzekeraar je meer wil accepteren. Je komt dan al gauw uit bij een verzekeringsmaatschappij die zich specialiseert in het verzekeren van bijzondere risico’s, maar wel tegen een flink hogere premie dan normaal.

man achter laptop thuis

Sluit direct een autoverzekering af!

Heb je de check gedaan en kom je erachter dat je nog geen autoverzekering hebt? Of wil je graag wisselen van autoverzekeraar? Sluit dan via Alpina.nl een autoverzekering af! Via onze makkelijke online vergelijkingstool kun je eenvoudig verschillende autoverzekeringen vergelijken.

Voer jouw persoonlijke gegevens en de gewenste dekking in en start meteen met vergelijken. Met het kenteken en de meldcode van de auto kun je de verzekering direct online afsluiten. Zo weet je zeker dat je altijd verzekerd de weg op gaat.

Bereken de premie autoverzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op