Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat gebeurt er met je no claim na schade?

No claim betekent ‘geen schadeclaim’. Verzekeraars werken met een beloningssysteem om schadevrij rijden te belonen. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer no claim korting je krijgt. Als je een schade claimt bij jouw autoverzekeraar verlies je schadevrije jaren en raak je  een deel van jouw no-claim korting kwijt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

no claim na schade

No claim omhoog na schade

Als je schade hebt, gaat dit soms ten koste van jouw schadevrije jaren en dus je no claim korting. Als je aansprakelijk bent voor schade bij een andere partij, wordt dit geclaimd bij de verzekeraar. Dit noemen we schuldschades. Hierdoor verlies je schadevrije jaren en krijg je vervolgens minder no-claim korting. Je gaat dus meer betalen voor de autoverzekering.

Schades die je claimt op jouw WA beperkt casco autoverzekering gaan niet koste van de no claim. Dit zijn bijvoorbeeld schade aan je auto door hagel, brand of storm, ruitbreuk, diefstal van de auto of een aanrijding met loslopende dieren. Is de schade veroorzaakt door een ander? Dan kun je de schade claimen bij de autoverzekeraar van de tegenpartij. Ook dan gaat dit niet ten koste van je schadevrije jaren en no claim korting.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoeveel no claim kwijt na schade?

Je verliest schadevrije jaren en no claim door schade te claimen bij je verzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Er zijn ook een aantal schades waarbij je geen no claim kwijtraakt als je de schade claimt. Dit zijn schades die gedekt worden door het WA beperkt casco gedeelte van jouw autoverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van je schadevrije jaren.

No claim tabel

Een no claim tabel wordt ook wel een bonus malus ladder genoemd. Aan de hand van dit tabel bepalen verzekeraars de hoogte van de no claim korting. De tabel, of ladder, bestaat uit verschillende trede. Hoe hoger je op de bonus malus ladder staat, hoe meer no claim korting je krijgt. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, stijg je een trede op de ladder. De no claim korting kan daardoor oplopen tot wel 80% op de basispremie. Bij schade verlies je echter ook weer no claim korting en betaal je dus meer voor de verzekeringspremie. Je valt altijd 5 schadevrije jaren terug op de bonus malus ladder als je een schade claimt.

Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van jouw verzekeraar kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op