Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Autoverzekering Wat kost een auto per maand?

Wat kost een auto per maand?

Bent u van plan een auto aan te schaffen en vraagt u zich af wat een auto eigenlijk per maand kost? Een auto biedt ontzettend veel vrijheid, maar is vaak niet goedkoop. Naast de eenmalige aanschafkosten zijn er ook nog een hoop maandelijkse kosten, zoals bijvoorbeeld de autoverzekering. Daarom is het belangrijk dat u voor de aanschaf van de auto weet welke kosten u maandelijks ongeveer kunt verwachten. Op Alpina.nl hebben we alle kosten van een auto voor u op een rijtje gezet!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

wat kost een auto

Wat kost een auto per maand voor een beginnende bestuurder?

Voor een beginnende bestuurder zullen de maandelijkse kosten voor een auto duurder zijn dan voor een oudere bestuurder. Dit komt voornamelijk door de autoverzekering. De kosten voor een autoverzekering zijn voor een beginnend bestuurder hoger dan voor een meer ervaren bestuurder. Jongere bestuurders veroorzaken namelijk vaker ongelukken. De kans dat je als beginnend bestuurder schade rijdt, is een stuk hoger dan wanneer je al meer rijervaring hebt. Verzekeraars zien dit daarom als een groter risico. Hierdoor betaal je als jonge bestuurder een stuk meer premie per maand. Op het moment dat je je rijbewijs haalt ben je de eerste 5 jaar beginnend bestuurder.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat kost een auto gemiddeld per maand?

Er zijn een aantal kosten die elke maand terugkomen en een aantal kosten die u misschien eens per halfjaar of per jaar betaalt. Ook zijn er kosten die elke maand hetzelfde zijn en kosten die per keer kunnen verschillen. Om u een goed beeld te kunnen geven van wat en auto per maand kost hebben we de kosten onderverdeeld in vaste kosten en variabele kosten.

Vaste kosten

Er zijn een aantal kosten voor uw auto die elke maand weer terugkomen. Ook ligt de hoogte van deze kosten vast. U moet rekening houden met de volgende vaste kosten:

Autoverzekering

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Dit is de basisdekking. U kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals de WA + Beperkt Casco of de allrisk verzekering. Uiteraard geldt dat hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de maandelijkse premie. Naast de standaard dekking kunt u kiezen voor aanvullende verzekeringen. Veel gekozen verzekeringen zijn de ongevallen-inzittendenverzekering en de schade-inzittendenverzekering. Deze verzekeringen keren een bedrag uit bij schade aan de inzittenden of de bezittingen van de inzittenden als gevolg van een ongeval. Ook rechtshulp en zelfs pechhulp kunt u meeverzekeren. Hoe meer aanvullende verzekeringen u afsluit, hoe hoger de maandelijkse premie.

Wegenbelasting

Net als iedere andere weggebruiker in Nederland moet u motorrijtuigenbelasting, ook wel bekend als wegenbelasting, betalen. Hoeveel wegenbelasting u betaalt, hangt af van een aantal factoren, zoals: het gewicht van de auto, het soort brandstof dat de auto gebruikt, hoe milieuvervuilend de auto is en de regio waar u woont. Met de rekenhulp van de Belastingdienst kunt u alvast uitrekenen hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor de auto die u op het oog hebt.

Afschrijving

De afschrijving van de auto is geen vast bedrag dat u elke maand betaalt, maar wel een kostenpost die vast staat en waar u mee te maken krijgt wanneer u uw auto weer verkoopt. Na aanschaf wordt uw auto namelijk iedere maand een beetje minder waard. Uw auto wordt namelijk ouder met de dag. Als u uw auto na een aantal jaar verkoopt, krijgt u er dus minder geld voor dat u er tijdens de aanschaf voor heeft betaald. Daarom is de afschrijving een belangrijke kostenpost om mee te nemen in de berekening.

Vast onderhoud

Tot slot krijgt iedere autobezitter te maken met onderhoudskosten. Zo moet de auto bijvoorbeeld jaarlijks APK gekeurd worden. In het APK-rapport dat u krijgt staan reparatie-, advies- en afkeurpunten. Op basis hiervan wordt bepaald of uw auto wordt goedgekeurd of afgekeurd. Als er reparatie- en afkeurpunten uit de keuring komen zult u deze moeten laten repareren.

Variabele kosten

Naast de vaste kosten voor uw auto zijn er ook variabele kosten. Deze kosten hangen af van het gebruik van uw auto. De hoogte van de kosten zal misschien niet elke maand of elk jaar hetzelfde zijn. U moet rekening houden met de volgende variabele kosten:

  • Brandstof
  • Onderhouds- en reparatiekosten

Brandstof

Hoeveel u per maand kwijt bent aan brandstof is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak u uw auto gebruikt. Als u elke dag een flink stuk van en naar uw werk rijdt, verbruikt u meer brandstof dan wanneer u de auto alleen af en toe gebruikt voor korte afstanden. Daarnaast kan het gebruik van uw auto ook per maand wisselen. Misschien rijdt u in de zomer wel langere afstanden, omdat u er vaker op uit gaat dan in de winter. In dat geval verbruikt u in de zomer dus ook meer brandstof. Ook het type auto dat u rijdt en uw rijstijl hebben invloed op uw brandstofverbruik. Een zwaardere auto verbruikt bijvoorbeeld meer brandstof dan een lichtere auto. En als u graag snel rijdt en veel gas geeft, zal de auto ook meer brandstof verbruiken. Tot slot kunnen de prijzen voor brandstof wisselen. Zo betaalt u de ene maand meer voor een tankbeurt dan de andere.

Onderhouds- en reparatiekosten

Onderhoudskosten werden ook al genoemd bij vaste kosten, maar daar ging het met name om de onderhoudsbeurten, zoals de APK-keuring. Daarnaast krijgt u als autobezitter ook te maken met variabele onderhouds- en reparatiekosten. Als u uw auto vaak gebruikt, slijten de banden bijvoorbeeld sneller. Op een gegeven moment moeten de banden dan vervangen worden. Ook andere onderdelen moeten onderhouden worden, zoals de remmen en ruitenwissers, en daarnaast moet de olie ook worden bijgevuld. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van het onderdeel dat vervangen moet worden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Berekenen wat een auto per maand kost

Om u een beter beeld te geven van wat een auto per maand kost, hebben we in onderstaand overzicht de maandelijkse kosten opgenomen voor verschillende auto’s. De gegevens komen van het NIBUD.

De kosten zijn gebaseerd op een nieuwe auto voor de eerste tien jaar, bij een gemiddeld aantal kilometers per jaar. Vooral brandstof en afschrijving zijn afhankelijk van het aantal kilometers. Onderhoud en reparatie meer van de leeftijd van de auto en verzekeringen en belastingen van het type auto.

De berekeningen zijn op basis van tien jaar, bij respectievelijk 9.000, 10.000, 11.500 en 11.000 km per jaar.
Kosten Mini klasse Compacte klasse Kleine middenklasse Middenklasse
Autoverzekering €42 €49,50 €60,50 €85,50
Wegenbelasting €22 €33,50 €49,50 €68,50
Afschrijving €59 €83,50 €128,50 €235
Vast onderhoud €21 €21 €21,50 €21
Totaal vaste kosten €144 €187,50 €260 €410
Brandstof €71 €86,50 €103 €109
Onderhouds- en reparatiekosten €39,50 €46 €57 €77
Afschrijving €22,50 €31 €41,50 €72,50
Totaal variabele kosten €133 €163,50 €201,50 €258,50
Totaal maandelijkse kosten €277 €351 €461,50 €668,50

Wat kost een autoverzekering per maand?

Laten we nog eens dieper ingaan op de maandelijkse kosten voor een autoverzekering. Deze kunnen per persoon en auto namelijk enorm verschillen. Gemiddeld kost een autoverzekering zo’n 75 euro per maand. Het kan echter ook zo zijn dat u 40 of 90 euro per maand betaalt. De hoogte van de premie wordt door een aantal factoren bepaald, zoals de dekking die u kiest, uw leeftijd, uw woonplaats en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Door te kijken naar deze factoren bepaalt de verzekeraar de hoogte van de premie. Naast de premie voor de dekking en voor de aanvullende dekkingen betaalt u ook poliskosten (kosten voor het opmaken van de polis en het aanmelden van de auto bij de RDW), prolongatiekosten (administratiekosten) en 21% assurantiebelasting.

Veelgestelde vragen kosten auto

Wat kost een dieselauto per maand?

De kosten voor een dieselauto en een benzineauto zijn vergelijkbaar. Wel ligt de brandstofprijs van diesel lager dan die van benzine. Een dieselauto is vooral een goede keuze als u elk jaar veel kilometers rijdt, bijvoorbeeld voor uw werk. Daarnaast heeft de motor van een dieselauto vaak een langere levensduur en vergt hij minder onderhoud. Wel betaalt u voor een dieselauto een stuk meer wegenbelasting dan voor een benzineauto.

Wat kost een zakelijke auto per maand?

Als u een auto van de zaak rijdt, betaalt u elke maand een bedrag aan bijtelling. Hoe hoog de bijtelling is, hangt af van het soort auto dat u uitkiest en wat de cataloguswaarde van de auto is. Kosten voor het onderhoud, de verzekering en tankbeurten zijn meestal bij de totale leaseprijs inbegrepen.

Wat kost een bestelauto per maand?

Voor een bestelauto gelden dezelfde kosten per maand als voor een personenauto. Het verschil is dat u voor een bestelauto een speciale bestelautoverzekering moet afsluiten. De kosten van een bestelautoverzekering zijn afhankelijk van de gewenste verzekeringsvorm, de dagwaarde van de bestelauto, uw leeftijd, uw woonplaats en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Met het kenteken en het aantal opgebouwde schadevrije jaren weet u al voldoende om de premie voor de bestelautoverzekering te berekenen.

Wat is de goedkoopste auto per maand?

Heeft u vooral een auto om praktische redenen, maar ben u niet echt een autoliefhebber? Dan bent u misschien wel opzoek naar de goedkoopste auto per maand. Het is namelijk altijd fijn om te kunnen besparen op de kosten, en een auto is vaak al duur genoeg. De goedkoopste auto per maand is een auto met lage maandelijkse kosten voor wegenbelasting, brandstofverbruik, onderhoud, reparaties, onderdelen, afschrijving én de autoverzekering. Bovendien is de aanschafwaarde hierbij ook belangrijk. U zult al snel uitkomen bij een wat kleinere auto, bij voorkeur een die zuinig rijdt. Een hele nieuwe of dure auto is duurder om te verzekeren. Ook zal de auto weinig extra’s of opties hebben. Een prima auto om u van A naar B te brengen.

Wat kost een elektrische auto per maand?

Over het algemeen wordt gedacht dat elektrische auto’s duurder zijn dan een auto op benzine, diesel of gas. Dit kan inderdaad, maar is niet per se een gegeven. De aanschafkosten voor een elektrische auto zijn inderdaad vaak duurder. Onderhoudskosten hoeven niet duurder te zijn dan bij bijvoorbeeld een benzineauto. Bij een elektrische auto ben je namelijk minder geld kwijt aan regulier onderhoud, omdat zaken als de olie verversen en vervanging van de koppeling of de distributieriem niet aan de orde zijn. De banden en de remmen kunnen natuurlijk wel slijten. De grootste mogelijke kostenpost is het vervangen van het accupakket.

Daarnaast heeft u bij een elektrische auto natuurlijk geen brandstofkosten, maar energiekosten. Wat u hieraan per maand kwijt bent, hangt af van het gebruik van de auto, maar ook van de laadplek. Het goedkoopste is om thuis te laden aan uw eigen laadpaal. U betaalt dan hetzelfde stroomtarief als u thuis betaalt. Voor het laden aan een publiek laadpaal betaalt u al meer, maar snelladen langs de snelweg is het duurste. De laadkosten zijn dus afhankelijk van de manier van laden, maar zijn wel vrijwel altijd lager dan de brandstofkosten van een vergelijkbare auto op benzine. Tot slot heb je natuurlijk nog de kosten voor het verzekeren van de elektrische auto.

Hoe kan ik besparen op de maandelijkse kosten van een auto?

Logisch dat u graag zoveel mogelijk wilt besparen op de maandelijkse kosten van een auto. Daarom hebben we een aantal tips voor op een rijtje gezet waarmee u de kosten van een auto zo laag mogelijk kunt houden:

Tip 1: Kijk waar u goedkoop kunt tanken

De brandstofprijzen kunnen per tankstation sterk verschillen. Zo is tanken langs de snelweg in veel gevallen duurder dan bij een plaatselijk tankstation. Tegenwoordig zijn er ook apps waarmee u heel gemakkelijk per tankstation bij u in de buurt de huidige brandstofprijs kunt zien. Zo ziet u eenvoudig waar u bij u in de buurt het goedkoopst kunt tanken.

Tip 2: Bespaar op de autoverzekering

Neem uw autoverzekering eens onder de loop. Is uw auto al wat ouder? Dan heeft u misschien niet per se de uitgebreidste dekking nodig, maar is een WA-autoverzekering al voldoende. Kijk ook eens of u soms aanvullende dekkingen dubbel heeft afgesloten. Als u al een losse pechhulpverzekering heeft afgesloten hoeft u dit niet nogmaals mee te verzekeren bij uw autoverzekering.

Tip 3: Controleer regelmatig de bandenspanning van de auto

Ook door regelmatig de bandenspanning te controleren kunt u besparen op de kosten. Een auto met een te lage bandenspanning verbruikt vaak namelijk meer brandstof dan nodig. Veel tankstations bieden de mogelijkheid om de bandenspanning te controleren. Hierdoor kunt u het bijvoorbeeld maandelijks na het tanken even controleren, zodat het geen extra tijd kost.

Tip 4: Let op uw rijstijl

Een hele makkelijke manier om te besparen op de kosten is door te letten op uw rijstijl. Denk hierbij aan:

  • Hard rijden = meer verbruiken
  • Probeer zo min mogelijk te remmen en laat de auto wat vaker uitrollen
  • Kies de juiste versnelling
  • Zorg voor de juiste banden in elk seizoen. Dus winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer

Tip 5: Onderhoud de auto goed

Door de auto goed te onderhouden verkleint u de kans op mankementen. Laat de auto regelmatig nakijken, laat reparaties niet te lang zitten en laat u adviseren door een garage of monteur. Als u een beetje handig bent, kunt u kleine reparaties misschien ook zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een lampje en het bijvullen van olie, rem- en koelvloeistof. Of misschien kent u wel een handig familielid.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op