800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Kan ik een autoverzekering afsluiten met mijn strafrechtelijke verleden?

Het is altijd mogelijk om een autoverzekering af te sluiten, ook wanneer u een strafrechtelijk verleden heeft. Wel is er een relatief grote kans dat u hiervoor niet bij een reguliere verzekeringsmaatschappij terecht kunt. Wel kunt u terecht bij verzekeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in bijzondere risico’s. Er komen bij dergelijke autoverzekeringen wel extra voorwaarden kijken, zoals een hogere premie. We leggen u graag uit hoe u, ondanks uw strafrechtelijk verleden, toch een autoverzekering af kunt sluiten.

strafrechtelijk verleden autoverzekering

Is het verplicht om melding te maken van een strafrechtelijk verleden wanneer ik een autoverzekering afsluit?

Ja, het is verplicht om het strafrechtelijk verleden te melden wanneer de verzekeraar hiernaar vraagt. De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad, dus wanneer u het hen niet meldt weten zij niets over uw strafrechtelijk verleden en kan de verzekeraar geen juiste risico-inschatting maken. Het is daarom belangrijk dat u geen informatie verzwijgt rondom uw strafrechtelijk verleden, dit is het plegen van verzekeringsfraude.

Bereken online de premie voor uw verzekering

U bent geweigerd voor een autoverzekering vanwege uw strafrechtelijk verleden

Verzekeraars vragen naar uw strafrechtelijke verleden om inzichtelijk te maken hoe betrouwbaar u als verzekerde bent. Wanneer een verzekeraar een autoverzekering wel of niet gaat accepteren, probeert de verzekeraar een inschatting te maken van de hoogte van het moreel risico. Dit risico is simpel gezegd het risico dat iemand niet voorzichtig omgaat met de auto, omdat men weet dat men toch een (schade)vergoeding zal ontvangen. In het geval van autoverzekeringen kan zich dit bijvoorbeeld uiten in iemand die harder en roekelozer gaat rijden, omdat hij weet dat hij bij eventuele schade kan rekenen op een uitbetaling van de verzekeraar.

De verzekeraar beoordeelt op basis van de gestelde acceptatievragen of zij wel of niet een verzekering wil afsluiten. Ze kijken onder meer naar of uw strafrechtelijk verleden iets te maken heeft met het type verzekering wat u wil afnemen bij de verzekeraar Wanneer u bijvoorbeeld een rijontzegging heeft gehad vanwege alcoholmisbruik, zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen dit als een te groot risico zien en u niet accepteren. Wanneer de verzekeraar u wel accepteert zitten daar vaak aanvullende voorwaarden aan vast, zoals een hogere premie dan gewoonlijk.

Welke gevolgen zitten eraan vast wanneer ik het niet aangeef bij mijn verzekeringsaanvraag?

Wanneer uw verzekeringsmaatschappij erachter komt dat u bij het afsluiten van de verzekering informatie verzwegen heeft, kan de verzekeraar de autoverzekering direct stopzetten. U verliest dan direct uw recht op eventuele betaling bij een ongeval of schade. De keuze zou dan ook niet moeilijk moeten zijn: de verzekeringsmaatschappij kan u nog accepteren, afhankelijk van het soort vergrijp wat op uw strafblad staat weergegeven. Wanneer u echter als fraudeur geregistreerd wordt, zal geen van de reguliere verzekeringsmaatschappijen u nog accepteren. Dan komt u automatisch uit op de verzekeringsmaatschappij De Vereende. Bij een verzekering bij De Vereende komen extra kosten kijken, zoals het betalen van een waarborgsom, het betalen van een verhoogde premie en het vooruit moeten betalen van uw premie.

Wanneer kan ik weer bij een reguliere verzekeringsmaatschappij terecht voor een autoverzekering?

Dit is er mede van afhankelijk hoelang uw strafrechtelijk verleden geregistreerd blijft staan, wat varieert per soort vergrijp. Over het algemeen zal een strafblad na vijf jaar vervallen en zou u na vijf jaar weer terecht moeten kunnen bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Indien uw vergrijp minder dan acht jaar geleden is, geldt wel een meldplicht bij de verzekeraar. In dergelijke gevallen zou u een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan kunnen vragen, zodat u kunt aantonen dat uw verleden geen bezwaar vormt voor het afsluiten van uw verzekering. De verzekeraar kan dan zelf een afweging maken en besluiten om u wel of niet te gaan verzekeren.

Heeft u een strafrechtelijk verleden? Via Alpina kunt u bij De Vereende een verzekering voor uw auto afsluiten.

Heeft u een strafrechtelijk verleden en wil u toch een autoverzekering kunnen afsluiten? Wij brengen u graag onder bij een reguliere verzekeringsmaatschappij die u voor regulier tarief wil verzekeren. Wanneer dit niet lukt, werken wij samen met De Vereende. De Vereende heeft een ruimer acceptatiebeleid en accepteert dan ook vrijwel iedereen. Bereken hier direct uw premie voor uw autoverzekering bij De Vereende!

Bereken online de premie voor uw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op