Hoe kan u uw auto laten verzekeren wanneer u op de “zwarte lijst” staat oftewel een CIS registratie heeft?

Heeft u een CIS-registratie en probeert u een verzekering voor uw wagen af te sluiten? Dan zal u snel merken dat dit nog lang niet zo gemakkelijk is. Wanneer u een CIS-registratie heeft dan zal u door de meeste verzekeringsmaatschappijen worden geweigerd. De reden hiervoor is dat u voor verzekeraars een hoog risico vormt. Als u toch een verzekering voor uw wagen wil bekomen wanneer u een CIS-registratie heeft wat kan u dan doen? En wat zal u dit kosten?

Kan u wanneer u een CIS-registratie heeft uw wagen WA verzekeren?

Ja, een WA-verzekering afsluiten wanneer u in de databank van CIS bent geregistreerd is mogelijk. Bij de reguliere verzekeraars zal dit echter problemen opleveren. U bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als u een wagen heeft. Dit dient te gebeuren van zodra het kenteken op uw naam wordt geregistreerd. Verzekeringsmaatschappijen hebben geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zij niet verplicht zijn om uw wagen te verzekeren.

U zal eerst moeten kijken naar uw registratie. Denkt u dat de registratie foutief of onterecht is? Dan kan u een verzoek tot correctie indienen bij de stichting CIS. Stichting CIS zal uw verzoek dan doorgeven aan uw verzekeringsmaatschappij. Het is dan aan de verzekeringsmaatschappij om te beslissen of ze de registratie al dan niet corrigeren.

Als de registratie bij de databank van CIS blijft bestaan, dan betekent dit dat u enkel nog bij verzekeringsmaatschappij De Vereende zal terecht kunnen. De Vereende is een verzekeraar die bijzondere risico’s verzekert wanneer dit niet meer lukt bij reguliere verzekeraars. De Vereende is een verzekeraar die een ruimer acceptatiebeleid hanteert en bijna iedereen wordt door De Vereende geaccepteerd. Zo kunt u ondanks een CIS-registratie toch nog een verzekering voor uw wagen afsluiten.

Wat kost een autoverzekering indien u een CIS-registratie heeft?

Wanneer u een CIS-registratie heeft zullen de kosten voor het verzekeren van uw wagen hoger liggen dan gangbaar is. Bij verzekeringsmaatschappijen geldt de regel dat hoe hoger het risico wordt ingeschat, hoe hoger de premie zal zijn. Verzekeraar de Vereende zal in principe iedereen verzekeren, al zal de premie dan wel hoger zijn.

Er worden geen vaste premietarieven gebruikt door verzekeraar De Vereende. De wagen die u wenst te verzekeren en uw betalings- en schadeverleden bepalen het tarief dat u dient te betalen om uw wagen te laten verzekeren. U kan via alpina.nl een schatting van uw premie voor uw autoverzekering berekenen, zodat u niet plots voor onaangename verrassingen komt te staan. Sowieso zal de premie drie maanden vooruit moeten worden betaald, houd hier rekening mee. Tevens zal er meestal ook een waarborgsom betaald dienen te worden. De Vereende kan deze waarborgsom gebruiken indien u niet correct zou betalen. Op het ogenblik dat uw autoverzekering bij De Vereende wordt stopgezet en u steeds tijdig uw premie heeft betaald, krijgt u deze waarborgsom weer terug.

Besparen op de verzekering van uw wagen

U zal zich misschien afvragen of het dan niet beter voor u zou zijn om helemaal GEEN verzekering voor uw wagen meer af te sluiten? Absoluut niet. Wanneer u met uw onverzekerde wagen de openbare weg zou opgaan dan riskeert u fikse boetes: een boete van het RDW bedraagt maar liefst 400 euro, en een boete van de politie bedraagt dan zelfs 55O euro. Bovendien, als u schade zou maken met een onverzekerde wagen, betekent dit dat alle kosten dan voor uzelf zijn. Daarbovenop komt nog eens dat het schade veroorzaken met een onverzekerde wagen nu net datgene is waardoor u een CIS-registratie bekomt. Op die manier zal u evengoed bij verzekeraar De Vereende terecht komen.

Wanneer kan u uw autoverzekering weer bij een reguliere verzekeraar afsluiten?

Zodra de CIS-registratie wordt verwijderd, kan u terug een verzekering voor uw wagen nemen bij een reguliere verzekeraar. Wanneer precies is afhankelijk van de aard van de registratie. Het langste dat een registratie bij CIS blijft staan, is in het geval van verzekeringsfraude. De termijn bedraagt dan acht jaar. Een maluspositie (wanneer er sprake is van negatieve schadevrije jaren) zal al na vijftien maanden verdwijnen. Alle andere registraties blijven gemiddeld drie tot vijf jaar staan.

Een verzekering voor uw wagen afsluiten zonder check

Een verzekeraar zal altijd in de CIS-databank controleren of uw gegevens erin zijn opgenomen. Zo komt men er als verzekeraar snel achter of u al dan niet bent geregistreerd. Het is met andere woorden onmogelijk om een verzekering voor uw wagen aan te vragen zonder check vooraf. Vandaar dat het belangrijk is dat u de aanvraag waarheidsgetrouw invult. Bij de aanvraag van een nieuwe autoverzekering dient u steeds bijzonderheden te vermelden.

Bereken online de premie voor uw verzekering

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 08-03-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op