Inboedelverzekering is geweigerd: wat nu?
Je wilt een inboedelverzekering afsluiten. Maar je wordt niet geaccepteerd door diverse verzekeringsmaatschappijen. Dit is natuurlijk bijzonder vervelend op het moment dat je je wel graag wilt verzekeren. Wat kun je doen op het moment dat jouw inboedelverzekering is geweigerd?
Hoe kan ik voorkomen dat mijn inboedelverzekering wordt geweigerd?
Nu kan het iedereen eens gebeuren dat een rekening te laat wordt betaald. Het wordt anders als je dit meerder malen vergeet. Dan kunnen hier consequenties aan verbonden zijn. Het gevolg is dat je als wanbetaler wordt geregistreerd. Om dit te voorkomen is het belangrijk om jouw nota’s tijdig te betalen.
Hoe kan het dat mijn inboedelverzekering is geweigerd?
Er kunnen diverse redenen zijn waarom jouw inboedelverzekering is geweigerd. Zo kan natuurlijk eens voorkomen dat je de nota te laat betaald, of dat jouw nota zoek raakt tijdens een verhuizing. Maar als dit meerdere malen voorkomt, dan kunnen hier consequenties aan verbonden zijn.
Verzekeraars kunnen ook jouw inboedelverzekering weigeren op het moment dat er te veel schades worden geclaimd. Uiteraard zullen ze dit niet doen na de eerste of tweede claim. Maar ze kunnen meerdere claims wel bestraffen met een premieverhoging, het inperken van de dekking of uiteindelijk het opzeggen van de polis (royement). Dit moet dan wel in de voorwaarden van je autoverzekering staan, inclusief de opzegtermijn.
In de volgende situaties kunnen verzekeraars jouw inboedelverzekering weigeren:
- Wanbetaling
- Strafblad
- Rijontzegging
- Fraude
- (Te veel) schades
- Te lang onverzekerd
- Jonge bestuurder i.c.m. een snel/apart voertuig
De verzekeraars mogen zelf bepalen wie zij wel of niet als klant willen. Zij hebben namelijk geen acceptatieplicht. Alleen de zorgverzekeraars zijn te allen tijde verplicht iemand te accepteren voor de basisverzekering. Verzekeraars raadplegen bij elke verzekeringsaanvraag de databank van Stichting CIS. Je kunt om verschillende redenen geregistreerd staan bij Stichting CIS. Dit kan te maken hebben met onder andere fraude, schades en rijontzeggingen.
CIS is de afkorting voor Centraal Informatie Systeem. Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen registraties in deze landelijke databank zetten. De bedoeling van deze databank is om risico’s beheersbaar te maken en fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer een verzekeraar je registreert bij Stichting CIS zal zij je hier schriftelijk van op de hoogte stellen. Zij attendeert je er dan ook op dat je de bijzonderheden moet melden bij het aanvragen van een nieuwe verzekering. De CIS registratie staat ook wel bekend om de term “Zwarte lijst”
Wat kan ik doen als mijn inboedelverzekering is geweigerd?
Bij Alpina kijken we met de klant mee naar een mogelijke oplossing. In eerste instantie zullen we altijd proberen om de verzekering onder te brengen bij een reguliere verzekeraar met wie wij samenwerken. Is er geen mogelijkheid? Dan kunnen wij je een alternatief bieden bij De Vereende (Voorheen Rialto). Deze maatschappij zal bijna altijd een verzekering accepteren maar de premies zijn hier vele malen hoger dan bij reguliere verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast stelt deze verzekeraar als voorwaarde dat de premie de eerste 3 maanden vooruit wordt betaald.
Meer weten?
Voor een vrijblijvende offerte kun je contact met ons opnemen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om deze offerte online aan te vragen.
Houd er rekening mee dat we hierbij gegevens over jouw woning en inboedel nodig hebben en dat je die paraat hebt.
Lees ook:
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00