Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

WIA verzekering pols spalk

WIA verzekering

Vraag direct een offerte aan voor een WIA verzekering!

Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.3
Beoordeling verzekeringen

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, kan dat een forse terugval betekenen in inkomsten. Als werkgever bent u verplicht om de eerste twee jaar het loon van de werknemer door te betalen. Maar wat nou als u werknemer na die twee jaar nog steeds niet (volledig) aan het werk kan? De werknemer krijgt in dat geval een WIA-uitkering via het UWV. Als werkgever kunt u voor uw werknemers een WIA-verzekering afsluiten. Een WIA-verzekering is een aanvulling op de WIA-uitkering die uw werknemer krijgt als hij of zij arbeidsongeschikt is. Op Alpina.nl vertellen we u meer over een WIA-verzekering.

Wat is WIA?

WIA staat voor Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Dit is de wet voor arbeidsongeschiktheid. Op het moment dat uw werknemer meer dan 2 jaar arbeidsongeschikt is, stopt de verplichte loondoorbetaling van de werkgever. In dat geval valt uw werknemer onder de WIA. Hij krijgt dan een WIA-uitkering van het UWV. De WIA bestaat uit twee soorten uitkeringen: de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten) en de IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De werknemer krijgt een WGA-uitkering als hij meer dan 35% arbeidsongeschikt is en een IVA-uitkering als hij volledig en blijvend arbeidsongeschikt is.

Wat is een WIA verzekering?

Als uw werknemer na twee jaar loondoorbetaling in de WIA terechtkomt, krijgt hij van het UWV een wettelijke WIA-uitkering. Als werkgever kunt u ook een WIA-verzekering afsluiten voor uw werknemers. Een WIA verzekering is een aanvulling op de WIA-uitkering die uw werknemer krijgt bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Door een WIA verzekering af te sluiten zorgt u eigenlijk voor een extra financieel vangnet voor uw personeel.

Is een WIA verzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een WIA verzekering is niet wettelijk verplicht. Als werkgever kunt u zelf bepalen of u een WIA verzekering aanbiedt aan uw personeel of niet. U kunt een WIA verzekering collectief aanbieden. Uw werknemers kunnen dan zelf beslissen of ze wel of niet willen deelnemen aan de verzekering. Wel zijn er een aantal cao’s waarin staat dat het verplicht is om een WIA verzekering af te sluiten. Ook als het afsluiten van een WIA verzekering volgens uw cao niet verplicht is, heeft het toch een aantal voordelen. Daar gaan we hieronder verder op in.

Wat kost een WIA verzekering?

De kosten van een WIA verzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • Het soort bedrijf dat u heeft
  • De leeftijd van uw werknemers
  • De lonen van uw werknemers
  • Het aantal werknemers dat al eerder arbeidsongeschikt is geweest

Onder andere op basis van deze factoren wordt de hoogte van de premie voor een WIA verzekering bepaald.

De premie die u betaalt is afhankelijk van verschillende factoren. Een WIA verzekering hoeft niet duur te zijn. Mocht het zo zijn dat u de verzekering wel wilt aanbieden, maar niet kunt betalen, dan kunt u ervoor kiezen om (een deel van) de premie in te houden op het loon van de medewerker. Ook goed om te weten is dat de premie van een WIA verzekering fiscaal aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. Zo kan de verzekering dus wel eens voordeliger zijn dan u misschien denkt.

Waarom een WIA verzekering afsluiten?

Met een WIA verzekering verkleint u de kans op financiële problemen voor uw werknemer. Met een WIA verzekering krijgt uw werknemer namelijk een aanvulling op de wettelijk verplichte WIA-uitkering. Afhankelijk van het type uitkering wordt het inkomen van de werknemer aangevuld bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Daarom is een WIA verzekering een goede secundaire arbeidsvoorwaarde. Uw werknemer kan zo de tijd nemen om beter te worden (indien mogelijk) zonder zich zorgen te maken over het betalen van de rekeningen.  Het wordt veel gezien als een teken van goed werkgeverschap.

Voordelen WIA verzekering

Het afsluiten van een WIA verzekering heeft verschillende voordelen. Zowel voor u als werkgever als voor uw werknemers:

  • Het inkomen van uw werknemer wordt aangevuld, afhankelijk van het type uitkering
  • De verzekeraar biedt hulp bij de re-integratie van uw werknemer
  • Een WIA verzekering draagt bij aan het financieel welzijn van uw werknemers
  • Een WIA verzekering is voor uw werknemers een goede secundaire voorwaarde en staat bekend als een teken van goed werkgeverschap
  • De premie van een WIA verzekering is fiscaal aftrekbaar
  • De uitkering is waardevast

Wat is het verschil tussen een WIA verzekering en een WGA hiaat verzekering

WIA is de wet voor arbeidsongeschiktheid van werknemers. De WIA bestaat uit de WGA en de IVA. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. Als een werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is, krijgt hij te maken met de WGA. Het WGA hiaat is het verlies aan inkomen dat kan ontstaan als een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is.

Een WIA verzekering zorgt voor een aanvulling op de wettelijke WIA-uitkering. Dit is zowel op de WGA- als de IVA-uitkering. Een WGA hiaat verzekering zorgt alleen voor een aanvulling op een wettelijke WGA-uitkering, dus bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Met een WGA hiaat verzekering krijgt uw werknemer geen aanvulling op de IVA uitkering.

WIA verzekering afsluiten? Vraag direct een offerte aan op Alpina.nl

Op Alpina.nl kunt u vrijblijvend een offerte voor een WIA verzekering aanvragen. Op basis van een aantal gegevens over uw organisatie kunnen we u een nauwkeurige offerte geven. Heeft u nog vragen over het afsluiten van een WIA verzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag.

Hoe werken wij

Hoe werkt Alpina?

Wij zijn als tussenpersoon geen onderdeel van een verzekeringsmaatschappij. Dit houdt in dat wij geen financiële verplichtingen of productieverplichtingen hebben aan de maatschappijen met wie wij samenwerken. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Alpina maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Niet goed, geld terug! (14 dagen)

Uw aanvraag voor een verzekering wordt snel beoordeeld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. U kunt dan direct met een gerust hart verzekerd de weg op. Ook over uw oude verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken. Het opzeggen daarvan kunt u bij ons direct online regelen.

Toezicht

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Vraag direct een offerte aan voor een WIA verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op