Nooit onderverzekerd
Nooit onderverzekerd
98% beveelt ons aan
98% beveelt ons aan
8.1
Beoordeling verzekeringen
Woning verzekeren rijtjeshuizen

Woning verzekeren

Nooit onderverzekerd
Nooit onderverzekerd
98% beveelt ons aan
98% beveelt ons aan
8.1
Beoordeling verzekeringen

Uw woning is meer dan alleen een dak en vier muren. Uw woning is de plek waar u leeft, slaapt en tijd doorbrengt met uw gezin. Bovendien staan al uw (dierbare) spullen er. Daarom wilt u uw woning natuurlijk goed verzekeren. Met een woonverzekering  verzekert u zich van diverse risico’s in en rondom uw woning, zoals bijvoorbeeld brand, inbraak of extreem weer. Helaas komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. Door een hevige storm kan er veel schade ontstaan aan uw woning. Zonder goede verzekering kunnen de reparatiekosten erg hoog zijn. Op Alpina.nl vertellen we u alles over het verzekeren van uw woning.

Uw woning verzekeren met een woonverzekering

Uw kunt uw woning eenvoudig verzekeren met een woonverzekering. Een woonverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan uw inboedel. Dit zijn alle losse spullen in uw woning, zoals bijvoorbeeld uw bank, bed en televisie. Een opstalverzekering dekt schade aan uw woning en alles wat daaraan vast zit. Als u een woonverzekering afsluit, verzekert u dus zowel schade aan uw woning als schade aan uw inboedel. Bovendien kunt u de woonverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekeringrechtsbijstandsverzekering en een doorlopende reisverzekering. Deze verzekeringen samen noemen we ook wel een woonpakket.

Waarom een woning verzekeren?

Uw woning is een kostbaar bezit. Zowel de woning zelf als de spullen die er in staan. Daarom wilt u uw woning natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Dit doet u met een woonverzekering. Met een woonverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw woning én schade aan uw inboedel. Als u kiest voor een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering weet u zeker dat uw woning en uw spullen goed verzekerd zijn. U kunt uw verzekeringen dan in één keer regelen en afsluiten. Bovendien kunt u de woonverzekering ook nog eens aanvullen met andere verzekeringen die u misschien al van plan was om af te sluiten.

Wat kost het verzekeren van een woning?

Wat het verzekeren van uw woning kost, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Uw gezinssamenstelling
  • Type dekking
  • Uw woonplaats
  • Het type woning
  • De bouwaard van uw woning
  • De herbouwwaarde
  • Het verzekerd bedrag
  • Het eigen risico

Een verzekeraar bepaalt de hoogte van de premie aan de hand van deze factoren. Een van die factoren is uw gezinssamenstelling. Dat lijkt misschien vreemd, maar een gezin heeft doorgaans meer spullen dan een alleenstaande. Daarom zijn de kosten voor een woonverzekering voor een gezin iets hoger dan voor een alleenstaande. Er zijn ook een aantal factoren waarop u zelf invloed heeft, zoals het type dekking, het verzekerd bedrag en het eigen risico. U kunt dus zelf invloed uitoefenen op de hoogte van de premie.

Waar op letten bij het verzekeren van uw woning?

Het verzekeren van een woning hoeft niet lastig te zijn. Toch zijn er een aantal zaken waar u op moet letten tijdens het afsluiten van een verzekering.

1. Heeft u een huurwoning? Dan hoeft  u geen opstalverzekering af te sluiten. Hier is de verhuurder van uw woning verantwoordelijk voor. Als u een woonpakket afsluit, kunt u de opstalverzekering dus achterwege laten. Wel kunt u een losse inboedelverzekering afsluiten met bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering.

2. Kijk goed welke verzekeringen voor u van belang zijn. Door de juiste combinatie van verzekeringen af te sluiten krijgt u de voordeligste deal en bent u niet onnodig of dubbel verzekerd. Met een goede woonverzekering slaat u twee vliegen in één klap. Bovendien krijgt u dan ook nog eens korting op de maandelijkse premie. Gaat u meerdere keren per jaar met vakantie? Dan kunt u bijvoorbeeld overwegen om ook een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hiermee bent u het hele jaar door verzekerd.

3. Heeft u zonnepanelen? Dat wilt u deze natuurlijk ook goed verzekeren, want zonnepanelen zijn erg kostbaar. Als de zonnepanelen vastgenageld zijn aan het dak kunt u ze verzekeren met een opstalverzekering. In sommige gevallen worden zonnepanelen niet vastgenageld, bijvoorbeeld als u een plat dak heeft. In dat geval zijn de zonnepanelen geen onderdeel van uw huis en vallen ze daarom ook niet onder de dekking van een opstalverzekering. U kunt de zonnepanelen in dat geval ook verzekeren met een inboedelverzekering. Er gelden in dit geval wel andere voorwaarden, omdat de zonnepanelen zich buiten uw huis bevinden. Controleer dit daarom altijd even in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Woont u in een huurwoning? Ook dan vallen de zonnepanelen onder de dekking van uw inboedelverzekering.

Sluit direct een woonverzekering af op Alpina.nl

Uw woning verzekeren? Maak direct een vergelijking van woonverzekeringen op Alpina.nl. Met onze online vergelijkingstool kunt u eenvoudig een goede vergelijking maken van verschillende verzekeraars. Op Alpina.nl kun u zelf uw woonverzekering samenstellen en vergelijken. Het voordeel van meerdere verzekeringen samenvoegen is dat u alles onder één dak heeft met één aanspreekpunt. Bovendien profiteert u van pakketkorting bij het afsluiten van een woonpakket. Hierdoor bespaart u op de premie.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een verzekering voor uw woning? Neem dan vooral contact met ons op!

Woning verzekeren als verhuurder

Bent u van plan uw woning te gaan verhuren? Dan dient u dit altijd door te geven aan de verzekeraar. Het kan namelijk zijn dat u een hogere premie gaat betalen voor een woonverzekering, omdat het risico voor de verzekeraar bij verhuur van de woning. Er zijn wel een aantal regels verbonden aan de verhuur van een woning. Zo is er een maximum aantal dagen per jaar waarop u de woning mag verhuren. Informatie hierover kunt u terug vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Woning verzekeren als huurder

Als u een huurwoning heeft, bent u zelf niet verantwoordelijk voor het verzekeren van de woning met een opstalverzekering. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. U heeft wel een inboedelverzekering nodig voor het verzekeren van de spullen in uw woning. U kunt de inboedelverzekering ook aanvullen met een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of een doorlopende reisverzekering. Zo stelt u uw eigen woonpakket samen. Het afsluiten van meerdere verzekeringen tegelijk heeft als voordeel dat u korting krijgt op de premie.

Woning verzekeren tijdens verbouwing

Bij het verbouwing van uw woning is de dekking van een opstalverzekering vaak beperkt. De verzekeraar stelt vaak een aantal voorwaarden aan de verbouwing. Als u aan de voorwaarden van uw verzekeraar voldoet, is uw woning verzekerd voor de basisdekking tijdens een verbouwing. Ook bouwmaterialen en andere zaken die in de woning staan en nog geïnstalleerd moeten worden zijn dan meestal verzekerd. Dit zijn bijvoorbeeld materialen die nodig zijn voor de verbouwing, of een keuken die nog geïnstalleerd moet worden.

Woning verzekeren in het buitenland

Het verzekeren van een woning in het buitenland is vaak iets lastiger dan wanneer de woning in Nederland staat. Als u permanent in het buitenland woont, kunt u de woning in het desbetreffende land verzekeren. Als het om een vakantiewoning gaat, kan het verzekeren eventueel wel in Nederland. Wel beperken veel verzekeraars zich tot het verzekeren van vakantiewoningen in Nederland, België en Duitsland. Wanneer u een vakantiehuis in een ander land heeft, kunt u maar bij een beperkt aantal verzekeraars terecht. Dit zijn veelal verzekeraars die zich specialiseren in het verzekeren van vakantiehuizen.

Woning verzekeren met rieten dak

Heeft uw woning een rieten dak? Dan is een goede woonverzekering belangrijk. Een rieten dak is namelijk brandgevaarlijker dan een dak met dakpannen. Als er brand ontstaat, is er de kans dat uw dak ook vlam vat waardoor de brand zich sneller door het hele huis kan verspreiden. Als uw woning (gedeeltelijk) in vlammen opgaat, krijgt u te maken met een heleboel kosten voor het herstellen of herbouwen van de woning. Door uw woning goed te verzekeren met een woonverzekering is zowel uw woning met rieten dak als uw inboedel verzekerd.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Bereken direct de premie van uw woonverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 22-07-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op