Veranderingen in de zorg 2020; wat verandert er voor u?

Net als ieder jaar, gaat er in 2020 ook weer het een en ander veranderen in de zorg. Wat gaat er voor u veranderen dit jaar rondom de zorgverzekering 2020? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor de zorgverzekering voor u op een rij.

Zorgpremie stijgt

De overheid verwacht dat de zorgpremie in 2020 met zo’n € 37,- stijgt. Dit komt neer op zo’n  3 euro per maand. Dit is echter nog een inschatting. Op 12 november 2019 weten we de werkelijke stijging van de kosten, als de zorgverzekeraars de premies bekend maken.  Zorgverzekeraars bepalen namelijk zelf de daadwerkelijke stijging van de zorgpremie.

Eigen risico 2020 blijft gelijk

In het regeerakkoord is afgesproken dat het verplicht eigen risico de komende jaren gelijk blijft op € 385,-. Dit houdt in dat u ook in 2020 maximaal 385 euro betaalt voor zorg uit de basisverzekering. U kunt wel vrijwillig het eigen risico ophogen. Dit kunt u doen tot een maximum bedrag van € 885,- in ruil voor korting op uw zorgverzekering.

Is het dan verstandig om uw eigen risico op te hogen? Dit is afhankelijk van uw eigen financiële situatie en of u meer geld kan missen op het moment dat er meer zorg nodig is. Maakt u namelijk meer dan € 385,- aan zorgkosten en heeft u uw eigen risico vrijwillig verhoogd? Dan betaalt u het bedrag dat u heeft gekozen als vrijwillig eigen risico.

Zorgpremie Wekker; meld u aan voor onze gratis service

Wilt u als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2023 bekend zijn? En wilt u een update van belangrijke momenten rondom uw zorgverzekering voor volgend jaar? Meld u dan nu aan voor onze Zorgpremie Wekker 2020.

Zorgtoeslag 2020 stijgt

Om de stijgende zorgpremie in 2020 te compenseren, stijgt ook de zorgtoeslag weer. In 2020 zullen alleenstaanden er € 67,- op vooruit gaan. Gezinnen gaan € 95,- per jaar meer zorgtoeslag ontvangen. De maximum inkomens en vermogens met de bijbehorende bedragen worden later nog bekend gemaakt.

De collectiviteitskorting daalt

Deze wijziging is voor veel werknemers van belang. De maximale collectiviteitskorting van 10% in 2020 wordt verlaagd naar 5% op de basisverzekering. Hiermee wordt de ‘gewone’ zorgverzekering in 2020 minimaal 60 tot 84 euro duurder.

Aanvullende verzekeringen minder uitgebreid

De laatste jaren worden de premies van de aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen steeds hoger. Of de vergoedingen worden steeds lager. De verwachting voor 2020 is dat deze tendens zich voortzet. Op 12 november wordt de inhoud van de aanvullende verzekeringen voor 2020 bekend gemaakt.

Veranderingen in de basisverzekering

In de basisverzekering zit de belangrijkste zorg verzekerd. Zoals een bezoek aan de huisarts, spoedeisende hulp en verblijf in het ziekenhuis. De inhoud van de basisverzekering verandert elk jaar wel iets. De belangrijkste wijzigingen voor 2020 zijn:

  • Nieuwe geneesmiddelen tegen kanker en multiple sclerose (MS)
  • Geen eigen risico meer voor het Stoppen met roken begeleidingstraject
  • Zorg door de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit om de druk op huisartsen en wijkverpleegkundigen te verminderen.
  • Logeervergoeding voor mensen die ver van een ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld, maar niet worden opgenomen. Vergoeding is maximaal € 75,- per nacht op voorwaarde dat er sprake is van minimaal drie aaneengesloten dagen behandeling.
  • De subsidieregeling voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt verlengd. De komende jaren kunnen zwangeren kiezen voor de NIPT. Hierbij geldt wel een eigen bijdrage van € 175,-.

Wanneer kan ik overstappen?

Uiterlijk 12 november worden de premies bekend gemaakt door de verzekeraars. Vanaf dat moment kunt u zorgverzekeringen vergelijken en overstappen voor 2020.

Zorgpremie Wekker; meld u aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2023 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 01-11-2019

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op