800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

De polisvoorwaarden van de bromfietsverzekering

Niemand gaat uit vrije wil de polisvoorwaarden van een bromfietsverzekering doorspitten. Ze zijn vaak saai en moeilijk leesbaar. Toch zijn ze belangrijk en daarom lichten wij een aantal onderdelen van de polisvoorwaarden graag aan u toe.

Wat is het eigen risico in de bromfietsverzekering?

Het eigen risico is het deel van de schade dat voor eigen rekening komt. Niet alle verzekeraars hanteren een eigen risico. Als ze het wel doen gaat het vaak om een bedrag tot € 150. Bij een schade van € 1.000 krijgt u dan € 850 uitgekeerd, uitgaande van een eigen risico van € 150. Verzekeraars hanteren een eigen risico om de drempel voor het claimen van schades hoger te maken.

Een hoger eigen risico voor jonge bestuurders

Jonge bestuurders betalen vaak een hogere premie tot ze 24 jaar oud zijn. Dit doen verzekeraars omdat zij, in vergelijking met oudere bestuurders, meer schades aanrichten. Voor sommige verzekeraars gaat dat nog niet ver genoeg. Zij leggen in de polisvoorwaarden ook nog een extra eigen risico vast als de schade is aangericht door jonge bestuurders. Niet alle verzekeraars doen dit.

Opzeggen bromfietsverzekering

De bromfietsverzekering kent een standaard looptijd van één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar wordt de verzekering weer verlengd met één jaar. Na het eerste verzekeringsjaar is de verzekering dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van één maand. Dat is toegestaan. Bij het opzeggen van de bromfietsverzekering op 5 april, mag de verzekeraar de verzekering beëindigen per 5 mei. Bij het verkopen van de scooter is de bromfietsverzekering direct opzegbaar. Dat is logisch, want er is niets meer te verzekeren. Ook gedurende het eerste jaar kan de verzekering opgezegd worden bij verkoop van de bromfiets.

Schadesturing door de verzekeraar

Voor schadeherstel maken verzekeraars gebruik van schadesturing. Dat wil zeggen dat u uw bromfiets bij voorkeur laat repareren bij een door de verzekeraar aangewezen herstelbedrijf. Ze doen aan schadesturing door bijvoorbeeld het eigen risico te verlagen als u naar de aangesloten schadehersteller gaat.

Andere uitsluitingen

In de polisvoorwaarden zijn nog meer situaties benoemd waarbij er geen dekking is. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het deelnemen aan snelheidswedstrijden of het verhuren van de bromfiets. Ook als u zonder geldig rijbewijs rijdt, biedt de bromfietsverzekering geen dekking.

Borgstelling

Bij een aanrijding in het buitenland kunt u te maken krijgen met borgstelling. In het uiterste geval kan de bromfiets in beslag worden genomen. Het is zelfs mogelijk dat u zelf in de cel terecht komt. De scooter krijgt u terug tegen betaling van een borgsom. Hier zorgt de verzekeraar voor. Ook als er een borgsom nodig is om u weer uit de gevangenis te krijgen.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken online de premie voor uw bromfietsverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op