Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Schadevrije jaren bij een bromfietsverzekering

Schadevrije jaren maken een bromfietsverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op een korting op de premie. Door een bromfietsverzekering op uw naam te zetten, bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de bromfietsverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door te claimen verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren?

Opgebouwde schadevrije jaren overdragen

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de bromfietsverzekering. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?

Opbouwen van schadevrije jaren

Door een bromfietsverzekering op uw naam te zetten en schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren geven u recht op een korting op de bromfietsverzekering. Hoeveel korting u krijgt voor één extra schadevrij jaar verschilt per verzekeraar. Eigenlijk beloont de verzekeraar u voor uw rijgedrag. Bij bijvoorbeeld 10 of 15 schadevrije jaren heeft u de maximale korting bereikt.

Hoe verlies u schadevrije jaren?

Door te claimen op uw bromfietsverzekering verliest u weer schadevrije jaren. Één schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u uw opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco, gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de bromfiets. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme, gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren niet in Roy-data

De opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in de bromfietsverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. Bij een autoverzekering legt de verzekeraar ze vast in Roy-data. Dat is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken en waarin ze opgebouwde jaren vastleggen.

Bij het royeren van een bromfietsverzekering krijgt u een royementsverklaring. Deze geeft een verzekeraar maar eenmalig af. Wees er dus zuinig op. Een nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren alleen maar overnemen op basis van een originele royementsverklaring.

In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren

In Nederland kunnen verzekeraars kijken in het Roy-data systeem, maar uw jaren zijn daar niet geregistreerd als ze in het buitenland opgebouwd zijn. U kunt de buitenlandse verzekeraar vragen om een verklaring waar uw schadeverleden uit blijkt. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de bromfietsverzekering al beëindigd is. Hoe Nederlandse verzekeraars omgaan met deze verklaring, verschilt per verzekeraar. Ze kunnen u schadevrije jaren toekennen, maar ze kunnen u ook een extra korting geven. Uiteraard heeft de eerste optie voor u de voorkeur. Opgebouwde jaren kunt u na beëindiging van de verzekering weer meenemen naar de volgende bromfietsverzekering.

Schadevrije jaren slim inzetten

Schadevrije jaren zitten vast in de verzekering. In sommige gevallen kan het slim zijn om ze uit een polis te halen en ze te gebruiken in een andere verzekering. U heeft bijvoorbeeld een oldtimer waar u 10 schadevrije jaren mee heeft opgebouwd. Deze auto heeft u WA verzekerd tegen een zeer lage premie. De schadevrije jaren kunt u uit deze verzekering halen en weer gebruiken voor de gezinsauto waar u de uitgebreidere WA-cascoverzekering voor afsluit. Het voordeel is groter bij de verzekering van de gezinsauto dan bij de oldtimer.

Schadevrije jaren overdragen op uw kind

Jongeren tot 24 jaar hebben moeite om een betaalbare bromfietsverzekering te vinden. U zou als ouders een aantal schadevrije jaren willen overdragen op uw zoon of dochter. Dat zal niet lukken. Ze zijn wel overdraagbaar tussen partners, maar niet naar anderen.

Geldigheidsduur van schadevrije jaren

Schadevrije jaren die niet meer gekoppeld zijn aan een bromfietsverzekering zijn maar beperkt geldig. In het verleden waren schadevrije jaren vervolgens nog maar één jaar geldig. Verzekeraars hebben ingezien dat dit een onredelijk korte termijn is. Niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nu drie jaar geldig.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken online de premie voor uw bromfietsverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op