800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Info NBBU Nieuwe NBBU-CAO

Een blik op de nieuwe NBBU-CAO-veranderingen

Speel filmpje NBBU CAO verandering video

Het bedrijfslandschap evolueert voortdurend, en met die evolutie komen nieuwe regelgeving en beleidsveranderingen. Een daarvan is de aankomende wijziging in de NBBU-CAO, die aanzienlijke implicaties heeft voor werkgevers en uitzendkrachten. In dit artikel bieden wij van Alpina, als erkende autoriteit op het gebied van arbeidsrecht en beleid, een diepgaand inzicht in deze veranderingen.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in de NBBU-CAO?

Vanaf 1 juli zal een uitspraak van de Hoge Raad de NBBU-CAO aanzienlijk veranderen. Het meest opmerkelijke aspect van deze verandering betreft uitzendkrachten in fase 1 en 2. Werkgevers mogen hen niet langer ontslaan als ze ziek worden. Ze blijven in dienst gedurende hun contractperiode, wat betekent dat werkgevers nu verantwoordelijk zijn voor het betalen van hun salaris, zelfs als ze niet kunnen werken.

Daarnaast zullen zieke werknemers bij einde dienstverband in de Ziektewet terechtkomen, bovendien zijn werkgevers verplicht zijn deze ziektewetuitkering aan te vullen tot 90% in het eerste jaar en tot 80% in het tweede jaar. Deze veranderingen verhogen ongetwijfeld het financiële risico voor werkgevers.

Hoe kunnen werkgevers deze veranderingen het hoofd bieden?

De NBBU adviseert werkgevers om contracten van vier weken aan te bieden. Op deze manier kunnen zieke werknemers na maximaal vier weken naar de Ziektewet gaan, waardoor de financiële last voor werkgevers enigszins wordt verlicht. Het is belangrijk op te merken dat werkgevers nog steeds verantwoordelijk zijn voor het aanvullen van de ziektewetuitkering en voor het nakomen van de arboverplichting. Ook al duurt het dienstverband maar 4 weken.

Hoe kan Alpina helpen?

Om werkgevers te helpen bij deze verandering, heeft Alpina een oplossing ontwikkeld die past bij de nieuwe CAO-regels. Wij bieden een product dat de eerste vier weken van ziekte dekt, en vervolgens de volledige periode van de Ziektewet, inclusief de verplichte aanvullingen van 20% en 10%.

Bovendien voert onze gespecialiseerde Arbodienst, Alpina@Work, de arboverplichting uit. Op deze manier verminder jij als werkgever het financiële risico en krijg je ondersteuning bij jouw arboverplichtingen.

Zijn er nog onduidelijkheden?

We begrijpen dat dit ingewikkelde materie is. Ons team van specialisten staat klaar om je verder te helpen en om een offerte op maat te maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak.

Meer weten?

E-mailadres*

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op