Bent u voorbereid op cybercriminaliteit?
Wanneer u getroffen wordt door een cyberaanval, dan kan het zijn dat uw computers worden geïnfecteerd met een programma of virus dat de toegang tot de computers afsluit. Hierdoor heeft u niet langer toegang tot uw eigen bestanden. De impact van een cyberaanval is dan ook erg groot. Het is daarom verstandig om een cyberverzekering af te sluiten. Wat kunt u als bedrijf nog meer doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit?
Cybercriminaliteit bij Nederlandse bedrijven
In Nederland zijn nog veel bedrijven niet op de hoogte van de gevaren van een cyberaanval. De meerderheid van de Nederlandse ondernemers vindt niet dat ze volledig voorbereid zijn op cybercrime. Meer dan de helft kent de gevaren niet en nog lang niet alle Nederlandse bedrijven hebben een digitaal beveiligingsplan. Het gevolg van een cyberaanval is een enorme chaos.
Sterke wachtwoorden zijn nodig om het hackers niet te makkelijk te maken. Maakt u afspraken over wachtwoorden met uw medewerkers en hoe wordt er binnen uw bedrijf omgegaan met klantgegevens?
Tips voor het voorkomen van cyberaanvallen
Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld die u als ondernemer kunt opvolgen om de kans op cyberaanvallen te minimaliseren. Aan de hand van deze tips kunt u nagaan of uw bedrijf goed is voorbereid.
- Zorg ervoor dat het systeem up-to-date is; installeer zeer regelmatig de software-updates.
- Gebruik sterke wachtwoorden; zorg ervoor dat u zo min mogelijk dezelfde wachtwoorden voor verschillende programma’s gebruikt.
- Zorg voor goede anti-virus software, update deze ook regelmatig.
- Klik niet zomaar op links die u niet vertrouwt.
- Controleer altijd de afzender voordat u een bericht of bestand opent. Open geen berichten of bestanden van afzenders die u niet vertrouwt.
- Houd goed in de gaten of uw verbinding beveiligd is; controleer altijd de url en het (beveiligings)certificaat. Dit doet u aan de hand van het slotje voor de URL.
- Maak uw personeel bewust van de risico’s.
- Maak duidelijke afspraken over de omgang met klantgegevens.
- Evalueer regelmatig of uw aanpak het gewenste resultaat heeft.
- Ga na of u goed verzekerd bent en of u de juiste dekking heeft; overleg eventueel met een adviseur.
- Zorg voor een goede back-up strategie met minimaal één back-up offline en één back-up op een fysieke locatie.
- Gebruik, indien mogelijk, alleen versleutelde gegevens in de cloud, waarbij de provider de key niet heeft.
Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid
Aan de hand van 25 stellingen komt u erachter hoe uw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat).
Ontvang een rapport en advies
Na het invullen van de scan ontvang je een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre je de basis op orde hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven we je advies hoe je er zelf mee aan de slag kunt.
Let op dat het rapport maar een indicatie geeft van de huidige cyberweerbaarheid van jouw onderneming. Het biedt geen garantie dat je onderneming digitaal veilig is.
Alpina biedt de mogelijkheid om een cyberverzekering voor uw bedrijf af te sluiten.
Heeft u vragen met betrekking tot een cyberverzekering? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883712.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
Bereken direct de premie van uw cyberverzekering!
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00