800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Bereken premie

Leeftijdsdiscriminatie autoverzekering: waarom betalen ouderen en jongeren meer?

Jongeren en ouderen hebben vaak moeite om een betaalbare autoverzekering af te sluiten. Jongeren betalen een veel hogere premie, senioren worden vanaf een bepaalde leeftijd zelfs geweigerd door bepaalde autoverzekeraars. Maar zijn verzeFovkeraars wel ingesteld op het feit dat Nederlanders steeds ouder worden en vitaler blijven?

Sommige acties van verzekeraars zijn moeilijk te verkroppen. Stel, je bent zeventig jaar geworden en je hebt nog nooit een autoschade veroorzaakt. Je krijgt van de autoverzekeraar een brief waarin staat dat de premie omhoog gaat in verband met je leeftijd. Uit irritatie ga je waarschijnlijk de autoverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. Overstappen is mogelijk, maar niet alle verzekeraars zullen jou accepteren.

Invloed leeftijd op autoverzekering

Verzekeraars hanteren een hogere premie of een maximumleeftijd voor het nieuw afsluiten van een autoverzekering uit risico-overweging. Volgens cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek kunnen verzekeraars niet zonder meer stellen dat senioren een groter risico vormen. Het blijkt namelijk dat oudere automobilisten tussen 66 en 75 jaar niet meer schades claimen op de autoverzekering dan automobilisten tussen 28 en 65 jaar oud. Als het stellen van striktere voorwaarden voor senioren niet te onderbouwen is, kun je zeggen dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Ouderen zijn voor verzekeraars minder interessant, maar dat is nog geen reden om hogere premies te hanteren.

Wanneer te oud voor autoverzekering

Medische keuring vanaf 75 jaar

Oudere automobilisten worden gekeurd voordat het rijbewijs wordt verlengd. Automobilisten ondergaan vanaf een leeftijd van 75 jaar namelijk om de vijf jaar een medische keuring. Als het niet meer verantwoord is om te rijden, wordt het rijbewijs niet meer verlengd. Tot 2014 was de leeftijdsgrens gesteld op 70 jaar. Gemiddeld worden wij steeds ouder en wij blijven langer vitaal. Mogelijk gaat de keuringsgrens de komende jaren nog verder omhoog. Het is niet aan de verzekeraars om op basis van leeftijd een oordeel te vellen over de rijvaardigheden van senioren. Aan de hand van de leeftijd weten ze niets over de automobilist zelf.

Ook wanneer u nog geen 75 jaar bent, is het belangrijk om eventuele medische beperkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden, te melden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Accepteer een hogere premie voor de autoverzekering niet

Niet alle verzekeraars behandelen senioren anders dan verzekeringsnemers tot pensioengerechtigde leeftijd. Je kunt tientallen verzekeraars in één keer vergelijken via onze vergelijkingstool. Er wordt gevraagd naar je leeftijd, dus de verzekeraars die moeilijk doen over de leeftijd worden gelijk al uit de resultaten gefilterd. De kans is ook nog groot dat je een fors bedrag per jaar kunt besparen door over te stappen. Zeker als je de afgelopen jaren niet bent overgestapt naar een andere autoverzekering.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op