800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan je online een auto overschrijven?

Ben je van plan een auto te kopen of heb je er net een aangeschaft? Dan moet je het kenteken op je naam overschrijven. Je kunt dit op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Je kunt er ook voor kiezen om de auto online over te schrijven. Het voordeel is dat je dan niet afhankelijk bent van openingstijden en zelf een moment kunt kiezen dat je het beste uitkomt. Online overschrijven kan namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. In dit artikel leggen we je uit hoe het online overschrijven van een auto werkt en wat je allemaal nodig hebt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

online overschrijven auto

Wat heb ik nodig voor het online overschrijven van mijn auto?

Als je jouw auto bij het loket laat overschrijven moet je een geldig legitimatiebewijs tonen. Voor het online overschrijven van een auto werkt dit anders. Je moet dan een eenmalige identiteitscheck van je legitimatiebewijs doen met de DigiD-app. Dit doe je met jouw mobiele telefoon. Jouw mobiele telefoon moet een Android smartphone met versie 6.0 of hoger zijn of een IPhone model 7 of hoger met iOS versie 13. Deze specifieke modellen hebben een NFC chiplezer, waarmee de identiteitscheck uitgevoerd kan worden. Daarnaast heb je voor het online overschrijven de kentekencard en de tenaamstellingcode van de auto nodig.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe kan je een auto overschrijven?

Het online overschrijven van een auto kan via de website van de RDW. Zorg ervoor dat je eerst de identiteitscheck op jouw mobiel hebt gedaan. Vervolgens kun je de volgende stappen volgen:

  1. Op de website van de RDW druk je op de knop ‘Voertuig overschrijven’. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en het voertuig overschrijven. Zorg ervoor dat je de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand hebt.
  2. Betaalt de kosten met iDeal.
  3. Vervolgens ontvang je van de RDW twee e-mails. De eerste e-mail is een ontvangstbevestiging en de tweede is een definitieve bevestiging van de overschrijving. Pas als je de tweede e-mail ontvangt is de auto overgeschreven. Vanaf dat moment moet je ook voldoen aan alle voertuigverplichtingen, zoals het afsluiten van een autoverzekering.
  4.  Je krijgt een derde e-mail van de RDW met daarin de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs geeft je aan de verkoper en het tenaamstellingsverslag houd je zelf. Op het tenaamstellingsverslag staat ook het 1e deel van de tenaamstellingscode.
  5. Via de post ontvangt je het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.

Wat kost het online overschrijven van een auto?

De kosten voor het overschrijven van een auto zijn altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit of je de auto online overschrijft of bij een kentekenloket. Het enige verschil is dat je bij het online overschrijven van een auto de kosten via iDeal betaalt. De kosten voor het overschrijven van een auto zijn €11,40 (januari 2023).

Veelgestelde vragen rondom het overschrijven van een auto

Kan je een auto op naam zetten met Digid?

Ja, dat is mogelijk. Wanneer je online een auto wilt overschrijven heb je Digid nodig om jezelf te identificeren.

Is de meldcode hetzelfde als de Tenaamstellingscode?

Nee, die zijn niet hetzelfde. De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heb je nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij leggen je hier verder het verschil tussen deze twee zaken uit. 

Hoe krijg je het vrijwaringsbewijs bij online overschrijven?

Je krijgt verschillende e-mails bij het overschrijven van een auto. Bij de derde e-mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor jezelf. Het vrijwaringsbewijs kan je downloaden en printen en geef je vervolgens aan de verkoper.

Wie betaalt de kosten van het overschrijven van een auto?

Dit zal in de praktijk de kentekenhouder/eigenaar van de auto zijn. Die moet online alles aanvragen en daarom ook de betaling verzorgen. Het staat koper en verkoper natuurlijk vrij om hier afspraken over te maken.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op