Wat moet ik doen als ik schade veroorzaakt heb aan een andere auto?

Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op uw naam staat, moet u een autoverzekering afsluiten. U dient minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd wanneer u schade veroorzaakt aan een andere auto. Wat moet u precies doen wanneer dit gebeurt?

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Hoe moet je een schadeformulier invullen?

Een schadeformulier invullen na een aanrijding is heel belangrijk. Voor het in behandeling nemen van een schade kan de verzekeraar zelfs een schadeformulier eisen. Een verzekeraar kan hier namelijk veel informatie uithalen. De verzekeraar beoordeelt namelijk ook of de schade te verhalen is op een eventuele veroorzaker van de schade.

Zorg ervoor dat u het schadeformulier samen met de tegenpartij invult. Door het schadeformulier samen in te vullen, voorkomt u misverstanden en geeft u de tegenpartij geen kans om iets anders dan de waarheid in te vullen. Probeer alert te zijn en zorg ervoor dat alles goed wordt vastgelegd en geregeld. Let erop dat zowel de voor- als achterkant ingevuld wordt. Zet niet zomaar uw handtekening op het schadeformulier. Zeker niet wanneer u het niet eens bent met wat er is ingevuld. Bij ‘Mijn opmerkingen’ heeft u de kans om op te schrijven waar u het, in tegenstelling tot wat de tegenpartij beweert, niet mee eens bent en wat volgens u de waarheid is. Teken het schadeformulier pas wanneer u dit vermeld heeft.

Hoe ben ik verzekerd als ik schade veroorzaakt heb?

De dekking van uw autoverzekering bepaalt of en wat u uitgekeerd krijgt na een schade.

Schade bij een ander gereden wat nu?

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering bent u verzekerd voor schade waar u aansprakelijk gesteld kunt worden. Deze autoverzekering heeft de minst uitgebreide dekking en is daarom ook de goedkoopste autoverzekering die u kunt afsluiten. Schade bij een ander wordt met deze verzekering dus gedekt.

Schade bij jezelf wat kan je het beste doen?

Schade aan uw eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als u ook de schade aan uw eigen auto wilt verzekeren, kunt u kiezen voor een WA-beperkt-casco of een allrisk autoverzekering. Welke dekking u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren. De dagwaarde van uw auto, de maandpremie, hoe afhankelijk u bent van uw auto en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd, zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een dekking.

Terugval schadevrije jaren bij schuldschade

Voor elk jaar dat u geen schades claimt op uw autoverzekering ontvangt u 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Bij het claimen van een schuldschade valt u 5 schadevrije jaren terug. Een schuldschade wil zeggen dat wanneer u per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld u toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekering geclaimd worden. Bij elke geclaimde schade raakt u 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag.

Heeft u vragen met betrekking tot schade of schadevrije jaren? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 24-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op