800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat moet ik doen als ik schade veroorzaakt heb aan een andere auto?

Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op jouw naam staat, moet je een autoverzekering afsluiten. Je dient minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd wanneer je schade veroorzaakt aan een andere auto. Wat moet je precies doen wanneer dit gebeurt?

Besparen op jouw autoverzekering? Vergelijk premies!

schade veroorzaakt

Schade veroorzaakt aan andere auto wat moet ik nu doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren dat je op de snelweg een aanrijding veroorzaakt of in jouw straat per ongeluk met jouw auto tegen een geparkeerde auto aanrijdt. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen. Wij helpen je graag op weg.

In eerste instantie is het belangrijk dat je jezelf en de andere betrokkenen in veiligheid brengt. Wanneer er gewonden zijn of wanneer de schade zeer ernstig is, bel dan de politie en/of ambulance. Als de auto’s het verkeer blokkeren en nog kunnen rijden, zet de auto’s dan aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Zorg dat je zelf niet op de vluchtstrook staat, maar ga achter de vangrail of in de berm staan. Maak waar mogelijk foto’s van de situatie en vraag eventuele getuigen om hun gegevens. Vul ook altijd samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Lees ook ons artikel “Hoe kom ik aan een Europees schadeformulier?

Besparen op jouw autoverzekering? Vergelijk premies!

Hoe moet je een schadeformulier invullen?

Een schadeformulier invullen na een aanrijding is heel belangrijk. Voor het in behandeling nemen van een schade kan de verzekeraar zelfs een schadeformulier eisen. Een verzekeraar kan hier namelijk veel informatie uithalen. De verzekeraar beoordeelt namelijk ook of de schade te verhalen is op een eventuele veroorzaker van de schade.

Zorg ervoor dat je het schadeformulier samen met de tegenpartij invult. Door het schadeformulier samen in te vullen, voorkom je misverstanden en geef je de tegenpartij geen kans om iets anders dan de waarheid in te vullen. Probeer alert te zijn en zorg ervoor dat alles goed wordt vastgelegd en geregeld. Let erop dat zowel de voor- als achterkant ingevuld wordt. Zet niet zomaar jouw handtekening op het schadeformulier. Zeker niet wanneer je het niet eens bent met wat er is ingevuld. Bij ‘Mijn opmerkingen’ heb je de kans om op te schrijven waar je het, in tegenstelling tot wat de tegenpartij beweert, niet mee eens bent en wat volgens jou de waarheid is. Teken het schadeformulier pas wanneer je dit vermeld hebt.

Hoe ben ik verzekerd als ik schade veroorzaakt heb?

De dekking van jouw autoverzekering bepaalt of en wat je uitgekeerd krijgt na schade.

Schade bij een ander gereden wat nu?

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering ben je verzekerd voor schade waar je aansprakelijk gesteld kunt worden. Deze autoverzekering heeft de minst uitgebreide dekking en is daarom ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Schade bij een ander wordt met deze verzekering dus gedekt.

Schade bij jezelf wat kan je het beste doen?

Schade aan jouw eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als je ook de schade aan jouw eigen auto wilt verzekeren, kun je kiezen voor een WA-beperkt-casco of een allrisk autoverzekering. Welke dekking je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van een aantal factoren. De dagwaarde van jouw auto, de maandpremie, hoe afhankelijk je bent van de auto en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een dekking.

Terugval schadevrije jaren bij schuldschade

Voor elk jaar dat je geen schades claimt op jouw autoverzekering ontvang je 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie van jouw autoverzekering. Bij het claimen van een schuldschade val je 5 schadevrije jaren terug. Een schuldschade wil zeggen dat wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld je toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij jouw autoverzekering geclaimd worden. Bij elke geclaimde schade raak je 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag.

Heb je vragen met betrekking tot schade of schadevrije jaren? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op