800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Autoverzekering gevolgen wanbetaling

Wat zijn de gevolgen van wanbetaling voor mijn autoverzekering?

Wanbetaling, het kan iedereen een keer overkomen. Op uw betaalrekening staat onvoldoende saldo en de premie voor de autoverzekering blijft onbetaald. Een keer niet of te laat betalen zal u niet gelijk het etiket wanbetaler opleveren. Als de betaling echter niet op korte termijn volgt, kan dit gevolgen hebben voor de toekomst. Hoe zit het?

Bij het niet betalen van de premie zal de verzekeraar u eerst nog een herinnering sturen. Volgt de betaling nog steeds niet, dan volgt nog een tweede herinnering en daarna eventueel nog een aanmaning. De verzekeraar kan uw autoverzekering opschorten bij wanbetaling. Dat wil zeggen dat de verzekering nog niet wordt beëindigd, maar de verzekering wordt bevroren. U bent daardoor niet meer verzekerd. Ook bij de RDW wordt geregistreerd dat uw auto niet meer verzekerd is. Betaalt u alsnog? Dan kan de verzekeraar de autoverzekering weer in laten gaan per de betalingsdatum of een dag later. Ook dan bent u in overtreding. De auto is namelijk tijdelijk onverzekerd geweest.

Schade aangericht met de onverzekerde auto

Na het opschorten van de autoverzekering in verband met wanbetaling, biedt de verzekeraar in principe geen dekking meer. Toch is het wettelijk anders vastgelegd. Na het opschorten van de autoverzekering loopt de verzekeraar toch nog risico. De verzekeraar kan tot 16 dagen na de opschorting nog aangesproken worden. Als er met de voorheen verzekerde auto schade wordt aangericht aan anderen, moet de verzekeraar deze schade nog vergoeden. Uiteraard kan de verzekeraar het schadebedrag vervolgens wel verhalen op de eigenaar van de auto.

gevolgen wanbetaling autoverzekering

Wat zijn de gevolgen van wanbetaling?

De gevolgen voor de autoverzekering hebben wij al kort toegelicht, maar de gevolgen zijn nog groter. Bij het aanvragen van een andere autoverzekering worden er vragen gesteld over eerdere autoverzekeringen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd: “Is u wel eens een verzekering geweigerd of opgezegd?” Als u deze vraag met “ja” beantwoordt, wordt u waarschijnlijk afgewezen voor de autoverzekering. Wanbetaling wordt namelijk zwaar aangerekend door verzekeraars. Het feit dat een eerdere verzekering is opgezegd wegens wanbetaling kan geregistreerd staan in een databank voor dit soort informatie. Verzwijgen heeft dus geen zin.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Kunt u na wanbetaling uw auto niet meer verzekeren?

Gelukkig is dat niet het geval, maar de premie zal wel hoger zijn. Door omstandigheden kan het u overkomen. Lukt het u niet om uw auto te verzekeren? Via de website Geennee.nl (Onderdeel van Alpina) gaat het zeker lukken. Met meerdere verzekeraars zijn er afspraken gemaakt om lastigere risico’s toch te verzekeren. Dus ook na wanbetaling kunt u uw auto nog steeds verzekeren. Als het ook niet lukt bij deze verzekeraars, zijn er nog mogelijkheden bij de Vereende.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op